Підведено підсумки економічного і соціального розвитку, виконання бюджету Лебединської міської територіальної громади за 2021 рік

16 лютого під час чергового засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради було підведено підсумки економічного і соціального розвитку, виконання бюджету Лебединської міської територіальної громади за 2021 рік. За детальною інформацією, наданою начальником управління економічного розвитку і торгівлі Юрієм Магалясом, за 2021 рік до бюджету Лебединської міської територіальної громади надійшло 353 167,4 тис. гривень. Порівнюючи з відповідним періодом минулого року, надходження збільшилися на 25 673,5 тис. гривень.

До загального фонду бюджету Лебединської міської територіальної громади надійшло 345 965,8 тис. гривень. Надходження власних доходів до загального фонду бюджету Лебединської міської територіальної громади забезпечено в сумі 206 200,9 тис. гривень.

Розвиток промисловості та аграрний комплекс

Обсяг виробленої промислової продукції підприємствами міста за січень-грудень 2021 року склав 135 811,7 тис. гривень.

Завдяки розширенню ринків збуту вдалося збільшити виробництво промислової продукції дочірньому підприємству «Лебединський моторобудівний завод» публічного акціонерного товариства «Мотор Січ» на 37 % у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Агропромисловий комплекс Лебединської міської територіальної громади налічує 19 сільськогосподарських підприємства та 73 фермерських господарства (діючих – 53). Наявність сільськогосподарських угідь станом на 01.01.2022 становить 109,2 тис. га, у тому числі ріллі – 75,04 тис. га. Під урожай 2022 року посіяно: озимої пшениці – 7930 га; озимого жита – 100 га; озимого ячменю – 50 га; озимого ріпаку – 2 000 га.

У 2021 році у Лебединській міській територіальній громаді вироблено 43,9 тис. тонн продовольчого зерна (2020 – 58,8 тис. тонн), утому числі майже 43,1 тис. тонн пшениці, а решта – жито та ячмінь. Це на 14,4 тис. тонн, або майже на третину, менше рівня минулого року і, насамперед, пов’язано з несприятливими погодними умовами (спекотна погода в період наливання та дозрівання зерна).

Середня урожайність озимої пшениці на території Лебединської міської територіальної громади склала 44,1 центнера з гектара (2020 – 57,0 центнера з гектара), жита – 48,4 центнера з гектара (2020 – 50,0 центнера з гектара), ячменю – 35,4 центнера з гектара (2020 – 45,0 центнера з гектара), озимого ріпаку – 23,4 центнера з гектара (2020 – 29,0 центнера з гектара). Зібрані пізні зернові культури: просо – 28 га (намолочено 84 тонни), гречка – 219 га (намолочено 204 тонни).

Станом на 01.01.2022 у сільськогосподарських підприємствах валове виробництво зерна становить 235,9 тис. тонн, соняшнику – 36,6 тис. тонн, сої – 13,7 тис. тонн, озимого ріпаку – 6,15 тис. тонн, кукурудзи – 191,5 тис. тонн.

Станом на 01.01.2022 поголів’я великої рогатої худоби, в порівнянні з відповідним періодом минулого року становить 3 890 голів, у тому числі поголів’я корів –становить 1 340 голів, поголів’я свиней становить 2 824 голови.

Так, м’яса за 2021 рік вироблено 605,8тонн, молока – 7 149 тонн. Найвагоміші вклади в цю галузь і позитивну динаміку мають товариства з обмеженою відповідальністю «Гадяцьке», «АХ», товариство з додатковою відповідальністю «Племзавод «Михайлівка», приватне підприємство «Надь»,фермерське господарство «Поділля-Інвест».

Кабінетом Міністрів України 11 серпня 2021 року прийнято постанову №886 «Про затвердження використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій із розрахунку на одиницю оброблюваних угідь» за програмою «Фінансова підтримка сільгоспвиробників». Субсидія надається на безповоротній основі за вирощування гречки у розрахунку на один гектар оброблюваних угідь у розмірі до 5 000 гривень на один гектар. Шість господарств: приватне сільськогосподарське підприємство імені Мічуріна, товариство з обмеженою відповідальністю «Лебединська рибоводно-меліоративна станція», сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Хлібороб», селянські фермерські господарства «Світлана», Федорченко Григорія Федоровича «F.G.F.», фермерське господарство «Зернова хвиля ХХІ» подали документи до Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації для отримання такої субсидії.

Важливою складовою розвитку тваринництва у звітному періоді було запровадження державної програми дотацій за утримання бджолосімей. Подані документи на виплату дотацій за бджолосім’ї на загальну суму 1 251 200,0 гривень 90 фізичними особами, які є власниками бджолосімей. Усі власники бджолосімей отримали кошти у кінці поточного року.

Враховуючи той фактор, що аграрний комплекс нерозривно пов’язаний з життєдіяльністю Лебединської міської територіальної громади, важливим позитивним кроком економічного характеру є той факт, що в 2021 році суттєво зросли виплати громадянам за оренду земельних паїв. Так, у 2021 році їх нараховано в сумі близько 170 мільйонів гривень.

Охорона здоров’я

Медична допомога населенню Лебединської міської територіальної громади надається Комунальним некомерційним підприємством «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської ради зі стаціонаром на 125 ліжок, поліклінікою на 613 відвідувань за зміну, 1 амбулаторією загальної практики сімейної медицини (місто Лебедин), 5 амбулаторіями загальної практики сімейної медицини, які розташовані в сільській місцевості, в селах Калюжне, Кам’яне, Гринцеве, Павленкове, Великий Вистороп.

На території Лебединської міської територіальної громади знаходиться Лебединська підстанція Охтирської станції «Екстреної медичної допомоги» комунального некомерційного підприємства Сумського обласного центру «Екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Мешканці Лебединської міської територіальної громади забезпечуються безкоштовним інсуліном, десмопресином. Пільгові категорії громадян безоплатно і на пільговій умові отримують безкоштовні лікарські препарати. Старт вакцинації від COVID-19 в Лебединській міській територіальній громаді відбувся у березні 2021 року. Від початку кампанії у Комунальному некомерційному підприємстві «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської ради19 925 осіб отримали 1 щеплення, повністю імунізовані та отримали 2 щеплення – 19 112 осіб, бустерних доз –308.

Соціальне забезпечення

Протягом 2021 року вчасно здійснювалися виплати державних соціальних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, по догляду за особами похилого віку та з інвалідністю І та ІІ групи внаслідок психічного розладу, особам, які не мають права на пенсію. Загальна сума виплат за звітний період становить 78 352 тис. гривень.

Регуляторна політика та розвиток підприємництва

На виконання Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» на вебсайті Лебединської міської ради створений розділ «Регуляторна політика» з наступними підрозділами:інформація про здійснення регуляторної діяльності;відстеження результативності;оприлюднення проектів регуляторних актів;планування регуляторної діяльності; реєстр регуляторних актів. Відділом комунального майна і приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради постійно оновлюється реєстр діючих регуляторних актів, щомісяця проводиться моніторинг діючих регуляторних актів.

Станом на 01.01.2022 діє 12 регуляторних актів, із них: 11 – рішення Лебединської міської ради, 1 – рішення виконавчого комітету Лебединської міської ради. Окремо щодо розробників: управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради – 4, управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради – 6, фінансове управління Лебединської міської ради – 1, відділ аналізу і прогнозування управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради – 1.

Конкурентне середовище

Передача в оренду та продаж комунального майна здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства, тобто на конкурентних засадах у формі аукціонів, у тому числі електронних аукціонів через електронну торгову систему. Станом на 01.01.2022 діє 103 договори оренди комунального майна, з них із суб’єктами підприємництва – 57. Від оренди комунального майна до бюджету Лебединської міської територіальної громади за 2021 рік надійшли кошти в сумі 354,3 тис. гривень, що у 2 рази більше у порівнянні з минулим роком.

У Лебединській міській територіальній громаді створений та постійно оновлюється перелік вільних незадіяних об’єктів, які пропонуються для продажу чи передачі в оренду суб’єктам господарювання. Станом на 01.01.2022 таких об’єктів налічується 49.

У 2021 році проведено 7 аукціонів у електронній торговій мережі, продано 7 об’єктів нерухомості на суму 147,8 тис. гривень, 9 електронних аукціонів з передачі нежитлових приміщень в оренду та 10 електронних аукціонів на продовження договорів оренди комунального майна.

Транспорт

Перевезення пасажирів у місті здійснюють 5 приватних підприємців за 8 маршрутами та одна юридична особа – комунальне підприємство «Комбінат благоустрою виконавчого комітету Лебединської міської ради» за одним маршрутом. Забезпечують перевезення на маршрутах 23 одиниці транспорту, із них: 3 – ГАЗ, 6 – автобуси «ПАЗ», 6 – автобуси РУТА, 7 – БАЗ 22154, один автобус ЧАЗ А083. Перевізники мають 8 резервних машин.

За звітний період 2021 року було організовано та проведено конкурси за п’ятьма приміськими та одним міським маршрутами.

Проведено 8 обстежень руху маршрутних таксі у місті Лебедині, перевірено 59 рейсів, за результатами яких проведено 3 наради з перевізниками.

Перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, що проходять у межах території Лебединської міської територіальної громади, забезпечується 30 маршрутами, а саме: 7 міжобласних, 14 внутрішньообласних та 11 приміських. Відповідно до затверджених графіків руху, через автостанцію «Лебедин» здійснюється 86 рейсів щодня. У межах Лебединської міської територіальної громади автобусним сполученням охоплено 96 населених пунктів, що становить 75 % забезпеченості транспортним сполученням.

Перевезення пасажирів на приміських маршрутах здійснюють 3 приватні підприємці, які обслуговують 9 маршрутів, 2 приміських маршрути обслуговує юридична особа – комунальне підприємство «Комбінат благоустрою виконавчого комітету Лебединської міської ради».

Політика у сфері споживчих товарів і послуг

Станом на 01.01.2022 населення Лебединської міської територіальної громади обслуговує 529 об’єктів споживчого ринку, у тому числі: 319 магазинів, 34 кіоски, 57 одиниць ресторанного господарства, 93 об’єкти побутового обслуговування, 21 аптека та 5 автозаправних станцій. Одним із вагомих каналів реалізації товарів населенню залишається торгівля на ринку. У місті працює один ринок, який за товарною спеціалізацією належить до змішаних. Загальна кількість торгових місць на ринку становить 577 одиниць.

За 2021 рік на предмет дотримання протиепідемічних та санітарно-гігієнічних вимог обстежено 53 продовольчих магазини, 29 магазинів торгівлі промисловими товарами, 6 підприємств ресторанного господарства та 21 заклад побутового обслуговування населення.

Захист прав споживачів

З початку 2021 року за захистом прав споживачів до виконавчого комітету Лебединської міської ради звернулося 52 особи. При виконавчому комітеті Лебединської міської ради постійно працює громадська приймальня з питань захисту прав споживачів та ринкового нагляду. За звітний період 63 споживачам надано консультації щодо їх прав та рекомендації щодо дій споживачів у різноманітних ситуаціях.

Реформування і розвиток житлово-комунального господарства

За 12 місяців 2021 року використано кошти в сумі 32 124,654 тис. гривень, у тому числі: бюджет Лебединської міської територіальної громади – 30 124,987 тис. гривень, власні кошти комунальних підприємств – 1 999,667 тис. гривень.

Благоустрій. За звітний період на заходи з благоустрою Лебединської міської територіальної громади використано кошти в сумі 8 778,251 тис. гривень.

1. Утримання вулично-дорожньої мережі – надано послуг на суму 4 100,81 тис. гривень (кошти бюджету Лебединської міської територіальної громади), а саме:

  • систематичне очищення покриттів від пилу, сміття, та інших наносів шляхом їх підмітання, вивезення сміття – 2 418,790 тис. гривень;
  • очищення доріг від снігу – 1 021,113 тис. гривень;
  • профілювання ґрунтових доріг, підсипка – 394,204 тис. гривень;
  • планування узбіч, укосів – 87,709 тис. гривень;
  • встановлення автобусних зупинок – 118,0 тис. гривень;
  • чистка водостоків – 48,994 тис. гривень;
  • прибирання зсувів земляних мас – 12,0 тис. гривень.

2. Утримання зелених насаджень – виконано послуг на суму 1 544,678 тис. гривень, із них:

  • зрізка засохлих та пошкоджених дерев – 380,123 тис. гривень;
  • прибирання парків, скверів – 184,638 тис. гривень;
  • вивезення сміття – 83,004 тис. гривень;
  • догляд за деревами, підрізка дерев, вивезення сміття –170,0 тис. гривень;
  • омолоджування старих дерев та кущів, знешкодження омели – 29,892 тис. гривень;
  • догляд за газонами, квітниками, вивезення сміття – 138,983 тис. гривень;
  • видалення трави з узбіч – 181,749 тис. гривень;
  • видалення трави амброзії – 346,337 тис. гривень;
  • підсипання ґрунту, підсівання газонів – 29,952 тис. гривень.

3. Утримання вуличного освітлення та зовнішніх електромереж – надано послуг на суму 1 662,35 тис. гривень, у тому числі:

  • заміна електроламп –185,779 тис. гривень;
  • ліквідація пошкоджених електромереж – 9,436 тис. гривень;
  • заміна пошкодженого, застарілого обладнання – 90,083 тис. гривень;
  • поточний ремонт засобів автоматики – 88,854 тис гривень;
  • встановлення додаткових ліхтарів – 42,458 тис. гривень;
  • відшкодування електроенергії на вуличне освітлення – 1 150,524;
  • поточний ремонт мереж вуличного освітлення від КТП-804 у селі Московський Бобрик – 13,712 тис. гривень;
  • стандартне приєднання до електричних мереж – 12,845 тис. гривень;
  • позачергова технічна перевірка справності електромереж та точок обліку – 40,00 тис. гривень;
  • поточний ремонт мереж вуличного освітлення у селі Катеринівка – 28,659 тис. гривень.

4. Об’єкти благоустрою кладовищ – використано 658,518 тис. гривень, а саме:

  • утримання зелених насаджень –190,716 тис. гривень;
  • догляд за надмогильними спорудами – 194,998 тис. гривень;
  • систематичне очищення урн та контейнерів для сміття –194,268 тис. гривень;
  • відбудова зруйнованих частин огорожі місць поховань – 78,536 тис. гривень.

5. Ліквідація стихійних звалищ – 245,792 тис. гривень.

6. Малі архітектурні споруди – 229,913 тис. гривень.

7. Споруди водопостачання – 226,438 тис. гривень.

8. Встановлення дорожніх знаків – 33,996 тис. гривень.

9. Влаштування водовідвідних лотків – 39,756 тис. гривень.

10. Встановлення дитячих ігрових майданчиків – 36,0 тис. гривень.

Водопостачання та водовідведення:

  • ліквідовано 87 поривів водогону на суму 122,0 тис. гривень;
  • виконано 3 промивки водогону на вулиці Героїв Майдану на суму 3,5 тис. гривень;
  • виконано 32 ремонти водозабірних колонок на суму 2,6 тис. гривень;
  • придбано 60 погонних метрів труби 108 мм для заміни на свердловині № 3 на суму 49,0 тис гривень;
  • виконано ремонт пожежного гідранта на площі Соборній, 10 – 2,0 тис. гривень;
  • проведено хлорування системи водопостачання – 10,2 тис. гривень;
  • здійснено закупівлю та монтаж двох насосних агрегатів у комунальному підприємстві «Лебединське будинкоуправління мікрорайону «Черемушки» виконавчого комітету Лебединської міської ради» на суму 37,0 тис. гривень;
  • придбано та змонтовано зворотній клапан у системі перекачки каналізаційної станції на суму 4,0 тис. гривень;
  • ліквідовано 339 засмічення на суму 13,5 тис. гривень;
  • замінено насосний агрегат на насосній станції мікрорайону «Черемушки» на суму 15,0 тис. гривень;
  • замінено 2 лічильники на свердловинах № 1, 3 загальною вартістю 11,7 тис. гривень;
  • проведено гамма-спектрометричні, радіохімічні дослідження води на вміст радіонуклідів із водозаборів міста; вартість робіт склала 3,521 тис. гривень;
  • проведено оплату за коригування кошторисної документації «Будівництво каналізаційних споруд закритого типу, тупик Олешнянський. Лебедин»; вартість робіт склала 48,8 тис. гривень;
  • придбано матеріалів для ремонту свердловини № 3 на центральному водозаборі на суму 46,6 тис. гривень;
  • придбано насосний агрегат для села Кам’яне на суму 7,0 тис. гривень;
  • замінено водопровідну трубу 90 мм протяжністю 11,3 погонних метра на суму 13,7 тис. гривень;
  • замінено водопровідну трубу 50 мм протяжністю 5 погонних метрів на суму 9,7 тис. гривень;
  • замінено водопровідну трубу 160 мм протяжністю 137 погонних метрів, встановлено дві засувки 150 на площі Соборній на суму 205,0 тис. гривень;
  • отримано дозвіл на спец водокористування – 27,90 тис. гривень;
  • виконано ремонт насосного агрегату в селі Василівці на суму 3,5 тис. гривень;
  • розроблено та затверджено індивідуальні нормативи використання питної води – 21,0 тис. гривень;
  • виконано поточний ремонт водопроводу на перехресті вулиць Новопостроєна-Гудимівська протяжністю 60 погонних метрів на суму 47,0 тис. гривень;
  • виготовлено проєкт зони санітарної охорони водозабору «Центральний» на суму 80,0 тис. гривень;
  • виконано поточний ремонт водопроводу водопровідно-каналізаційного господарства «Черемушки» протяжністю 50 погонних метрів на суму 3,0 тис. гривень.

Житловий фонд

За звітний період за кошти комунального підприємства «Лебединська житлово-експлуатаційна контора виконавчого комітету Лебединської міської ради» проведено:

  • ремонт покрівлі в будинках – 85,0 тис. гривень;
  • профілактику електромереж із заміною електрокабелів, патронів, лампочок, вимикачів, розеток в будинках на загальну суму 26,0 тис. гривень;
  • заміну лічильника електроенергії – 2,5 тис. гривень;
  • ремонт водомережі – 35,0 тис. гривень;
  • ремонт каналізаційних мереж – 29,0 тис. гривень;
  • ремонт віконних рам та вікон – 1,5 тис. гривень;
  • ремонт дверей входу в під’їзд та виходу на покрівлю, в підвал на суму 35,0 тис. гривень;
  • ремонт, виготовлення, встановлення нових лавочок біля під’їздів на суму 10,5 тис гривень;
  • спилювання аварійних дерев біля будинків – 7,5 тис. гривень;
  • виготовлення та встановлення перил у будинках на суму 1,5 тис. гривень;
  • виготовлення, встановлення та фарбування нового паркану біля будинку на вулиці Тараса Шевченка, 28; фарбування паркану біля будинку на вулиці Сумській, 78, на суму 5,0 тис. гривень;
  • ремонт дитячих майданчиків на суму 6,5 тис. гривень;
  • ремонт оголовків вентиляційних каналів на суму 15,0 тис. гривень;
  • ремонт під’їздів – 105,0 тис. гривень;
  • дезінфекцію підвальних та горищних приміщень на суму 4,5 тис. гривень;
  • ремонт відмостки в будинках на суму 32,0 тис. гривень;
  • фарбування загальнобудинкового газопроводу на суму 9,1 тис. гривень;
  • ремонт козирків над входом у під’їзд на суму 3,5 тис. гривень;
  • ремонт покрівлі входу в підвал на суму 2,0 тис. гривень.

За рахунок коштів комунального підприємства «Лебединське будинкоуправління мікрорайону «Черемушки» виконавчого комітету Лебединської міської ради» проведено наступні заходи:

  • прибирання прибудинкової території на загальну суму 142,2 тис. гривень;
  • роботи з утримання приміщень житлових будинків – 41,5 тис. гривень;
  • технічне обслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання на загальну суму 74,3 тис. гривень;
  • поточний ремонт внутрішньобудинкових систем водовідведення, водопостачання, зливової каналізації (заміна ділянки лежака холодного водопостачання) на загальну суму 123,3 тис. гривень;
  • дератизацію на загальну суму 4,2 тис. гривень;
  • поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв будинків на загальну суму 74,9 тис. гривень;
  • технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем водопостачання, водовідведення, зливової каналізації (усунення засмічення системи водовідведення, огляд трубопроводів систем холодного водопостачання, огляд та заміна запірної арматури системи холодного водопостачання у підвальних приміщеннях, огляд системи водовідведення) на загальну суму 18,2 тис. гривень;
  • перевірка димових та вентиляційних каналів на загальну суму 9,2 тис. гривень.

Теплопостачання

За 12 місяців 2021 року за кошти комунального підприємства «Лебединтеплоенерго» виконано наступні роботи:

  • поточний ремонт приміщень котелень на суму 17,0 тис. гривень;
  • заміну 19 метрів труб в пінополеуритановій ізоляції на суму 5,15 тис. гривень;
  • повірку манометрів на суму 7,118 тис. гривень;
  • повірку 6 лічильників та 2 коректорів на суму 19,178 тис. гривень;
  • пломбування приладів на суму 9,8 тис. гривень;
  • заміну запірної арматури на котельному обладнанні на суму 18,0 тис. гривень;
  • закупівлю дров на суму 133,0 тис. гривень, 28 тонн пілетів – 82,0  тис. гривень;
  • експертизу загальновиробничих питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів на 2021 рік, які затверджено Сумською районною державною адміністрацією;
  • експертизу стану охорони праці та безпеки для отримання дозволу на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки на загальну суму 17,3 тис. гривень.

Інше:

  • утримання об’єктів благоустрою комунального закладу «Добробут громади» Лебединської міської ради – 1 358,465 тис. гривень;
  • капітальний ремонт дороги на площі Соборній – 63,042 тис. гривень;
  • поточний дрібний ремонт доріг на вулицях міста – 90,254 тис. гривень;
  • поточний середній ремонт доріг, у тому числі проектні роботи – 11 557,533 тис. гривень;
  • фінансова підтримка комунального підприємства «Лебединтеплоенерго» – 352,0 тис. гривень;
  • відшкодування в різниці в тарифах – 826,995 тис. гривень;
  • реконструкція дитячого майданчика в сквері Павла Полуботка –1 612,251 тис. гривень;
  • будівництво та реконструкція вуличного освітлення – 345,706 тис. гривень;
  • придбання дитячих майданчиків та елементів дитячого майданчика – 277,808 тис. гривень;
  • придбання спецтранспорту – 4 191,0 тис. гривень;
  • на святкування використано коштів на суму 94,5 тис. гривень;
  • коригування «Схеми теплопостачання м. Лебедин на період 2020-2030 років» на суму 94,558 тис. гривень;
  • придбання контейнерів для збору твердих побутових відходів на суму 198,0 тис. гривень;
  • придбання технічної солі на суму 140,526 тис гривень;
  • придбання та встановлення дорожніх знаків на загальну суму 96,292 тис. гривень;
  • нанесення дорожньої розмітки на суму 47,806 тис. гривень.

Освіта

У 2020-2021 навчальному році у Лебединській міській територіальній громаді надавали якісні освітні послуги дітям та учнівській молоді двадцять закладів загальної середньої освіти, дев’ять закладів дошкільної освіти, два позашкільних заклади: Лебединська дитячо-юнацька спортивна школа Лебединської міської ради Сумської області та Лебединський центр позашкільної освіти Лебединської міської ради Сумської області; комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Лебединської міської ради Сумської області. На початок 2021-2022 навчального року мережа закладів загальної середньої освіти оптимізована.

У дев’яти закладах дошкільної освіти та одинадцяти закладах загальної середньої освіти, у яких функціонують дошкільні відділення, створено належні умови для виховання та розвитку дошкільників. У закладах дошкільної освіти Лебединської міської територіальної громади проводиться робота щодо створення бази даних дітей дошкільного віку та охоплення їх різними формами дошкільної освіти. За оперативними даними у Лебединській міській територіальній громаді налічується 1 539 дітей дошкільного віку,745 дітей виховується в закладах дошкільної освіти, 181 дитина – у дошкільних відділеннях закладів загальної середньої освіти, 1132 дитини охоплено різними формами дошкільної освіти. Із 387 дітей п’ятирічного віку 369 дітей отримують дошкільну освіту безпосередньо у закладах дошкільної освіти, 18 дітей охоплені соціально-педагогічним патронатом, що здійснюється закладами дошкільної освіти. Продовжують свою роботу «Мамині школи» (для дітей віком від 3 до 4 років) та групи «Разом з мамою» для молодих батьків, у яких є дітивіком до трьохроків, де освітніпослугиотримує71 дитина.

У 2020-2021 навчальному році навчання відповідно до Концепції «Нова українська школа» здійснювалося у 71 класі шкіл Лебединської міської територіальної громади. В усіх класах створено сучасний навчальний простір із відповідними осередками. У 2021-2022 навчальному році відповідно до Концепції «Нова українська школа» навчається 1427 дітей у 87 класах.

У 2020-2021 навчальному році до перших класів закладів загальної середньої освіти прийшли навчатися 345 першокласників. Для класних кімнат перших класів були закуплені меблі (учнівські одномісні парти, які регулюються щодо висоти та кута нахилу та учнівські стільці) на загальну суму27 4900 гривень. Придбано 21 мультимедійний комплекс (інтерактивні дошки та короткофокусні проектори) для перших класів на загальну суму 594 300 гривень. Придбано 22 ноутбуки та 22 багатофункціональні пристрої для перших класів на суму 577745 гривень. Придбано дидактичний матеріал для учасників освітнього процесу початкової школи закладів загальної середньої освіти.

У звітному періоді в Сумській області запровадили пілотний проєкт «Зручне навчання». Пілотний проєкт був розрахований на чотири заклади загальної середньої освіти. Один із цих чотирьох закладів – Лебединський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 Лебединської міської ради Сумської області. За рахунок проекту придбані чотири мультимедійні комплекси на загальну суму 314400 гривень, співфінансування з бюджету Лебединської міської територіальної громади склало 95820 гривень. Також для закладів загальної середньої освіти придбані шість мультимедійних комплексів на загальну суму 364 167 гривень.

На харчування учнів у закладах загальної середньої освіти у 2021 році з бюджету Лебединської міської територіальної громади використано 1766,8 тис. гривень.

На харчування вихованців у закладах дошкільної освіти у 2021 році з бюджету Лебединської міської територіальної громади використано 897,0 тис. гривень.

Управлінням освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради ведеться робота щодо впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів у закладах загальної середньої та дошкільної освіти (НАССР), на що у 2021 році було виділено та використано 390,922 тис. гривень на поточні ремонти харчоблоків, а саме:

  • Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №7 Лебединської міської ради Сумської області (замінені: плитка на підлозі варочного та мийного цехів, вивідна каналізація з мийного цеху, електрична проводка; підключено нове обладнання, яке придбане за кошти освітньої субвенції у 2020 році);
  • Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Лебединської міської ради Сумської області(замінені: плитка на підлозі цехів, обідньої зали, каналізаційні відведення та водовідведення, вікна та двері на металопластикові конструкції, меблі в обідній залі; переобладнане місце для миття рук);
  • Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 Лебединської міської ради Сумської області(в обідній залі замінені вісімнадцять стільниць);
  • Лебединського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) «Ромашка» Лебединської міської ради Сумської області (придбані жаровні, двохкамерний холодильник;установлено вентиляційну систему на харчоблоці; облаштовано зону миття посуду);
  • Лебединського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) «Чайка» Лебединської міської ради Сумської області (замінені: сім мийок у групових кімнатах, двері та віконні металопластикові конструкції, двохсекційна мийка, рукомийники для дітей, електросушилки для рук, сантехніка та фурнітура до неї);
  • Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 3 Лебединської міської ради Сумської області (проведено поточний ремонт водовідведення в їдальні).

В усіх закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти проведені поточні косметичні ремонти приміщень.

Встановлено огорожу Лебединського закладу загальної середньої освіти № 5 Лебединської міської ради Сумської області на суму 192 000 гривень.

У 2021 році виконано роботи за проектом «Капітальний ремонт міні футбольного майданчика з штучним покриттям за адресою: м. Лебедин, вул. Сумська, 14, Сумська область» на загальну суму 1 210 017 гривень.

На твердому паливі працює 21 топкова (14 закладів загальної середньої освіти та 4 заклади дошкільної освіти). Для їх безперебійного функціонування за рахунок коштів бюджету Лебединської міської територіальної громади придбано 3 971 метр кубічний дров на загальну суму 2855,2 тис. гривень.

З метою забезпечення безпечних умов освітнього процесу, дотримання температурного режиму, виконання заходів протипожежної безпеки у закладах загальної середньої освіти виготовлені проектно-кошторисні документації: «Капітальний ремонт системи опалення основного корпусу Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 3 Лебединської міської ради Сумської області»; «Реконструкція системи опалення Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів № 4 Лебединської міської ради Сумської області з встановленням допоміжної теплогенераторної з твердопаливним котлом за адресою: вул. О.Чапаєва,1, м. Лебедин Сумської області»; «Капітальний ремонт системи протипожежного захисту у складі системи пожежної сигналізації, системи оповіщення і управління евакуацією людей під час пожежі та централізованого пожежного спостерігання приміщень Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 та № 7».

З метою рівного доступу до якісної освіти у Лебединській міській територіальній громаді у 2021-2022 навчальному році забезпечено підвезенням до місць навчання і у зворотному напрямку 534 учні закладів загальної середньої освіти 19 шкільними автобусами. До початку 2021-2022 навчального року поновлено маршрути шкільних автобусів, забезпечено проходження технічних оглядів, оформлені страхові полюси, маршрути обстежені Управлінням патрульної поліції в Сумській області. Проведено поточні ремонти транспортних засобів на загальну суму 28 000 тис. гривень.

Одним із ключових пріоритетів реформи Нової української школи є розбудова інклюзивної освіти. Реалізація права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття якісної освіти, інтеграції їх у суспільство в Лебединській міській територіальній громаді забезпечується шляхом організації інклюзивного навчання, наданням якісних послуг комунальної установою «Інклюзивно-ресурсний центр» Лебединської міської ради Сумської області. У 2021-2022 навчальному році інклюзивна освіта організована на базі закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Так у трьох закладах дошкільної освіти та у дошкільних відділеннях двох закладів загальної середньої освіти працюють десять інклюзивних груп, в яких якісні освітні послуги отримують 10 вихованців із особливими освітніми потребами; у 12 закладах загальної середньої освіти у 41 класі здобувають освіту 59 учнів з особливими освітніми потребами.

У літній період у закладах загальної середньої освіти була організована робота пришкільних відпочинкових таборів. Усього працювало 7 таборів, у яких відпочили 209 вихованців. Пришкільні табори працювали 14 днів, загальна вартість харчування на одного вихованця у день складала 20,40 гривень.

Розвиток інформаційного простору

Питання висвітлення подій Лебединської міської територіальної громади є одним із пріоритетних напрямків роботи виконавчого комітету Лебединської міської ради та важливим складником загальної системи заходів щодо задоволення потреб громадян в інформації. Наповнення інформаційного простору інформацією здійснюється через офіційний сайт Лебединської міської ради. Сайт знаходиться за адресою – http://lebedynrada.gov.ua/. Сайт синхронізовано зі сторінками Лебединської міської ради у соціальних мережах, а саме: офіційна сторінка Лебединської міської ради на Facebook – (https://www.facebook.com/myLebedyn/), ютуб канал (https://www.youtube.com/channel/UCdnvtk2riV_o2izMYX4G_8A).

Динаміка використання офіційного сайту та сторінки Facebook протягом 2021 року зросла. Середньомісячний показник приросту активності склав близько 35%.

Фізична культура і спорт

Відділом молоді та спорту Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради разом з федераціями з олімпійських та неолімпійських видів спорту згідно з міським календарем спортивно-масових заходів за звітний період були проведені спортивні ігри школярів із 3 видів спорту; відкрита першість Лебединської міської територіальної громади з лижних перегонів; Кубок пам’яті Романенка Володимира з футзалу, відкрита першість Лебединської міської територіальної громади з лижоролерів, де взяло участь більше 100 спортсменів та інші. Команда «Лебединець» приймала участь у першості Сумського району з футболу та зайняла 4-те місце у своїй групі.

Протягом звітного періоду у місті проведено 12 міських змагань з масових видів спорту. За результатами виступів збірні команди брали участь у 10 обласних, 5 всеукраїнських та 2 міжнародних змаганнях. Результати виступів кращих спортсменів постійно висвітлювалися на сторінках міських газет та інтернет-виданнях.

Розвиток культури

У звітному періоді відбулися спільні заходи двох закладів: комунального закладу «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради та комунального закладу «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради, а саме:«Соборна та єдина – рідна Україна» до Дня Соборності України; «І знову про любов» до Дня закоханих; «Мамо, я вернусь» до дня Героїв Небесної Сотні; до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав; до Міжнародного дня жінок 8 Березня; міський конкурс читців, присвячений річниці з дня народження Т.Г. Шевченка; урочистості до Дня Незалежності України; до Дня українського козацтва та Дня захисника України;культурно-мистецький захід «Миколай іде, Новий рік за собою веде»; новорічні щедрівки та відкриття міської ялинки.

У комунальному закладі «Лебединський міський краєзнавчий музей» виконавчого комітету Лебединської міської ради відбулися презентації книг «Навзаводи з вітром», автор Богдана Гусак, та «Поетичні світлини» поетеси Оксани Мороз; відкриття виставки з приватної колекції уродженця Липоводолинщини Петра Яковенка «Історія мовою марок».

У комунальному закладі виконавчого комітетуЛебединської міської ради «Лебединський міський художній музей ім. Б.К.Руднєва» була проведена футуристична програма в Урочищі Бурлюк (ART-пленер, фотопленер, презентація футуристичної кухні), також було проведено ряд виставок: «Повернення із небуття» (виставка відреставрованих картин із фондів музею); персональна виставка скульптури Олексія Леонова «Світочі людства»; «Балтійська симфонія» із колекції Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького.

У звітному періоді зміцнено матеріально-технічну базу закладів культури:

  • виготовлено 5 дерев’яних різних рам для комунального закладу виконавчого комітету Лебединської міської ради «Лебединський міський художній музей імені Б.К. Руднєва» на суму 14 200,00 гривень;
  • придбано 3 металопластикових вікна для комунального закладу «Лебединська дитяча школа мистецтв імені народного артиста СРСР Б.Р. Гмирі» на суму 20 400,00 гривень.

Комунальним закладом «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради було придбано за кошти бюджету Лебединськоїміської територіальної громади:

  • комп’ютерну техніку і комплектуючі до неї на суму 39,8 тис. гривень;
  • звукопідсилюючу апаратуру на загальну суму 14,3 тис. гривень;
  • сценічні костюми на загальну суму 21,7 тис. гривень;
  • ламінатор – на суму 3,3тис.гривень.

Комунальним закладом «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради придбано за кошти бюджету Лебединської міської територіальної громади:

  • звукопідсилюючу апаратуру на загальну суму 11,5 тис. гривень;
  • сценічні костюми на загальну суму 10,4 тис. гривень;
  • набір постійного світла на загальну суму 7,7 тис. гривень;
  • фон тканинний (хромокей) на загальну суму 1,4 тис. гривень.

У комунальному закладі «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради встановлено відеоспостереження за кошти бюджету Лебединської міської територіальної громади на загальну суму 10,9 тис. гривень.

У звітному періоді придбано телевізор у міську бібліотеку № 1 відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської радина суму5 599,00 гривень.

Закуплено вогнегасники у кількості 45 штук на суму 26,61 тис. гривень.

У бібліотечних закладах відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської радипроведені народознавчі, патріотичні години, присвячені 30-й річниці Незалежності України, пам’яті до дня визволення сіл Лебединської міської територіальної громадивід фашистських загарбників.

Учасники народного ансамблю бального танцю «Грація» комунального закладу «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради прийняли участь у турнірі «ChernigovGoldenCup 2021», що відбувся в місті Чернігові.

Артисти комунальних закладів «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради та «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради взяли участь у фестивалі «Калиновий-фест» у селі Велика Рибиця Сумського району. У звітному періоді у сектор туризму та інформаційної політики відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради придбано комп’ютер та комплектуючі до нього на суму 38 830,00 гривень.

Поділитися