Надання різних видів державних соціальних допомог у 2021 році

Питання стосовно надання різних видів державних соціальних допомог у 2021 році було сьогодні детально розглянуто під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим. За інформацією начальника управління праці та соціального захисту населення Валентини Губської, основними завданнями Управління, відповідно до Положення про управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради, є забезпечення реалізації державної політики у сферах соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці, пенсійного забезпечення, соціальної підтримки вразливих верств населення, зокрема, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, ветеранів війни, у тому числі учасників антитерористичної операції/операції Об’єднаних сил, осіб, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, сімей з дітьми, багатодітних, молодих сімей, сімей та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, малозабезпечених, внутрішньо переміщених осіб, інших категорій осіб, які згідно із законодавством України мають право на пільги та отримання житлових субсидій.

За звітний період Управлінням виплачено державні соціальні допомоги: сім’ям з дітьми (допомога одиноким матерям, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога при народженні дитини, допомога при усиновленні, допомога на дітей над якими встановлено опіку та піклування, допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною), малозабезпеченим сім’ям, багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по догляду за особою з інвалідністю 1 та 2 групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату та щомісячну компенсаційну виплату непрацюючій особі, яка доглядає за особою з інвалідністю 1 групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку на загальну суму 78 352 тис. гривень. Заборгованість із виплати допомог відсутня.

За 2021 рік Управлінням виплачено державну соціальну допомогу дітям- сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям та прийомним батькам у 2 дитячих будинках сімейного типу, 7 прийомних сім’ях та 1 патронатній сім’ї на загальну суму 2 924 тис. гривень. Заборгованість з виплати відсутня.

Станом на 01.01.2022 на обліку в Управлінні перебуває 288 сім’ї (410 осіб) з числа внутрішньо переміщених осіб. З них 72 сім’ї отримує щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. За 2021 рік таку допомогу виплачено на суму 1 450 тис. гривень.

Допомогу сім’ям з дітьми та малозабезпеченим сім’ям отримує 27 сімей внутрішньо переміщених осіб.

Рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 01.07.2016 № 145 «Про утворення комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та робочої групи для перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб» утворено комісію з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та затверджено її склад. За звітний період проведено 18 засідань комісії.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2017 р. № 256 «Деякі питання використання коштів державного бюджету для виконання заходів із соціального захисту дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення» за 2021 рік виплачено матеріальну допомогу 32 малозабезпеченим непрацюючим особам на суму 28,5 тис. гривень та 9 особам з інвалідністю на суму 8,0 тис. гривень.

В умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги соціальний захист населення міста забезпечується шляхом надання державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій. Житлові субсидії надаються у грошовій формі. Протягом січня – грудня 2021 року житлову субсидію отримували понад 6 тисяч домогосподарств громади. За 12 місяців 2021 року нараховано житлових субсидій на суму 68 729,0 тис. гривень у грошовій готівковій формі. Субсидію готівкою на придбання скрапленого газу та твердого пічного побутового палива призначено та виплачено 426 сім’ям на суму 1 499,1 тис. гривень.

Спеціалісти Управління щоденно надають консультації мешканцям міста щодо умов надання субсидій за спрощеним порядком у грошовій готівковій формі.

Для організації надання адміністративних послуг соціального характеру запроваджено програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада»: клієнт-серверний web-до даток, розроблений з метою наближення адміністративних послуг соціального характеру до мешканців громад та який об’єднує в єдиному інформаційному середовищі фронт-офіси прийому документів від населення в громадах з бек-офісом, де приймається рішення про надання послуги.

Станом на 01.01.2022 за допомогою програмного комплексу «Соціальна громада» надійшло 550 заяв на призначення різних видів соціальної допомоги, в тому числі 234 заяви на призначення державних соціальних допомог, 21 заява на призначення пільг та 295 зав на призначення житлової субсидії .

На обліку в Управлінні перебуває 455 громадян, що постраждали від аварії на Чорнобильській атомній електростанції (далі – ЧАЕС), яким у 2021 році виплачено компенсацій на загальну суму 1 040,2 тис. гривень

Ведеться робота щодо укладення договорів на санаторно-курортне оздоровлення пільгових категорій громадян. У санаторіях України у 2021 р році за рахунок коштів державного бюджету пройшли оздоровлення 5 ветеранів війни, 9 учасників антитерористичної операції, 27 осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання та 23 ліквідатори аварії на ЧАЕС на загальну суму 464,4 тис. гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2021 р. № 325 «Деякі питання виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» 1 142 ветеранам війни виплачена одноразова допомога до Дня Перемоги на суму 1,6 млн. гривень.

Пільгами з оплати житлово-комунальних послуг з початку 2021 року скористалось 2 790 осіб, які мають на це право, на загальну суму 15,6 млн. гривень. Нараховано пільгу готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу 131 особі на суму 296,4 тис. гривень.

В Управлінні організована робота з соціальної та професійної адаптації учасників АТО. Професійне навчання учасників АТО проводиться за рахунок коштів державного бюджету з урахуванням побажань та здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах. Так у звітному році отримали послуги 6 осіб на суму 40,7 тис. гривень.

Послугами з психологічної реабілітації у 2021 році скористалося 9 учасників АТО на суму 115,9 тис.гривень.

На території громади проживає 171 дитина з інвалідністю. Відповідно до медичних висновків, у 2021 році 49 дітей з інвалідністю Лебединської громади потребували отримання реабілітаційних послуг. Так, з початку 2021 року, за рахунок коштів державного бюджету у реабілітаційних установах України реабілітаційні послуги отримали 29 дітей з інвалідністю на загальну суму 297,1 тис. гривень.

За рахунок коштів бюджету громади надано пільг на житлово-комунальні послуги 21 особі з інвалідністю по зору І та II груп на загальну суму 61,2 тис. гривень, 21 особі з інвалідністю надано пільговий доступ до мережі Інтернет (з 25 % знижкою) на суму 9,8 тис. гривень, 33 громадянам виплачено компенсацію на поховання незастрахованих осіб працездатного віку на суму 16,5 тис. гривень, 11 особам, які потребують лікування шляхом гемодіалізу, виплачено допомогу на суму 171,4 тис. гривень.

З початку року трьом дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію, муковісцидоз виплачено грошову допомогу на суму 544,5 тис. гривень, 16 особам з інвалідністю на придбання засобів медичного призначення виплачено допомогу на загальну суму 101,9 тис. гривень.

Виплачено щомісячних стипендій особам, яким виповнилося 100 і більше років. Забезпечено слуховими апаратами 6 осіб. Сума компенсаційних виплат склала 12,7 тис.гривень. Призначено та виплачено компенсації за надання соціальних послуг 125 особам на суму 1 045,0 тис. гривень. Надано матеріальної допомоги за рішенням виконкому на: подолання наслідків стихійного лиха; проведення лікування; інші непередбачувані випадки 85 громадянам на суму 42,5 тис. гривень.

Пільгами на послуги зв’язку скористалося 290 осіб, які мають на це право згідно з законодавством України, використано коштів міського бюджету на загальну суму 111,6 тис. гривень.

На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд залізничним транспортом у 2021 році використано 129 тис. гривень, автомобільним транспортом у міському та приміському сполученні використано коштів у сумі 519,7 тис.гривень.

Придбано 19 санаторно-курортних путівок на загальну суму 171,7 тис.гривень. На соціальний захист учасників АТО в бюджеті Лебединської міської територіальної громади передбачено 107,4 тис. гривень. У звітному періоді виплачено грошову допомогу 5 дітям загиблих учасників АТО на суму 18,0 тис. гривень; двом сім’ям загиблих учасників АТО виплачено допомогу в сумі 10,0 тис.гривень; виплачено допомогу 3 пораненим учасникам АТО в сумі 9,0 тис. гривень та 2 учасникам АТО на лікування – 2,0 тис.гривень; допомогу на проїзд до місця проходження військової служби за контрактом виплачено 7 особам на суму 3,5 тис.гривень.

Поділитися