Синя стрічка – Міжнародний символ захисту дітей від насильства у всіх його проявах

Сьогодні у рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» відбулася вулична акція «Синя стрічка – міжнародний символ захисту дітей від насильства у всіх його проявах» за участі працівників управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради, Лебединського міського центру соціальних служб, служби у справах дітей. Під час акції роздані буклети та листівки відповідної тематики.  

Початком  цієї традиції послужила історія, що відбулася навесні 1989 року. Мешканка Норфолка (США) Бонні Фіней довідалася про загибель свого чотирирічного онука Майкла. Раніше хлопчик знаходився у лікарні з травмами, а потім був переведений до фостерної (приймальні) на три тижні. Коли після закінчення тритижневого терміну дитину намагалися повернути рідній матері, Майкл плакав, кричав, що мама його не любить і не хотів повертатися. Бабуся за станом здоров’я на той час, не могла піклуватися про дитину і взяти Майкла до себе, хоча розуміла, що йому не можна повертатися додому. Однак суд вирішив,що кращим місцем для дитини буде її рідний дім. Бонні Фней більше не бачила свого онука. Незабаром її молодша онучка також потрапила до лікарні з переломом ноги в чотирьох місцях, а на руках були опіки від сигарет. І тільки після цього почалися пошуки зниклого Майкла. Виявилося, що хлопчик був убитий у будинку матері, поміщений до шухляди від інструментів, а потім утоплений у болоті три місяці тому. Те, що сталося, настільки сколихнуло Бонні Фіней, що вона вирішила присвятити своє життя боротьбі з насильством над дітьми. Під час похорону онука вона прив’язала синю стрічку до антени свого фургона, тим самим вона хотіла привернути увагу людей до цієї проблеми. Незабаром її підтримали різні агентства, ділові кола, місцеві співтовариства. Багато добровольців приєдналося до неї. Чому синій колір? Бонні Фіней пояснює це тим, що вона не може забути синці на тілі своїх онуків. Синій колір служить постійним нагадуванням про те, що необхідно боротися з насильством і захищати дітей від насилля.

Тільки тісна та ефективна співпраця всіх суб’єктів взаємодії, відповідальних за запобігання та протидію домашньому насильству – неодмінна та обов’язкова, оскільки явище насилля загрожує психологічному, моральному та економічному здоров’ю людей. Завдяки їй ми зможемо покращити наше життя, майбутнє життя наших дітей та всієї країни, уникнути причин, які призводять до домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Рецидив є тільки тоді, коли невчасно відреагували. Ми маємо пояснити людині, яка потерпає від насильства, що є люди, готові її захистити. Головне – перестати боятися і звертатися по допомогу.

Управління праці та соціального захисту населення

Поділитися