Виконавчий комітет Лебединської міської ради повідомляє про наміри встановити тариф на послугу з постачання теплової енергії комунального підприємства «Лебединтеплоенерго»

Діючий тариф на послугу з постачання теплової енергії комунального підприємства «Лебединтеплоенерго» встановлений рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради було прийняте від 01.11.2021 № 330 «Про встановлення скоригованого тарифу з постачання теплової енергії  комунального підприємства «Лебединтеплоенерго» (далі – тариф «КП «Лебединтеплоенерго»).

Тариф КП «Лебединтеплоенерго» встановлено у відповідності до діючого Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 01.06.2011 № 869, з метою забезпечення відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних із наданням послуги з постачання теплової енергії.

30 вересня 2021 року між: Кабінетом Міністрів України в особі Прем’єр-міністра України, Міністра розвитку громад та територій України та Міністра енергетики України, НАК «Нафтогаз України», Офісом Президента України, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. (далі – Меморандум).

Згідно з положеннями пунктів 9, 10 Меморандуму передбачені чіткі умови щодо спрямування виробниками теплової енергії, у тому числі ОСББ/ЖБК, релігійними організаціями, що уклали (укладають) з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» трирічний договір про надання послуг з постачання природного газу, обсягу природного газу за ціною 7 420 гривень за тис. м.куб (з ПДВ), передбаченого цим договором, для виробництва теплової енергії, надання послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води для категорії споживачів «населення».

 В договорах постачання природного газу між виробниками теплової енергії та ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» передбачено виділення окремого фіксованого обсяг газу, який буде розрахований як середньоарифметичне значення обсягу фактичного використання природного газу контрагентом за останні три роки у відповідному місяці для потреб виробництва теплової енергії та надання відповідних комунальних послуг бюджетним установам та організаціям, за фіксованою ціною – 13 659,63 гривень за 1000 куб.м (без ПДВ та без урахування тарифу на послуги з транспортуванню природного газу). Зазначена ціна та визначені обсяги газу будуть діяти до 31 травня 2022 року (включно), а в подальшому переглянуті відповідно до умов договору постачання природного газу.

На момент встановлення тарифу «КП «Лебединтеплоенерго» було уклаладено з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» трирічний договір про надання послуг з постачання природного газу.

Діючий тариф «КП «Лебединтеплоенерго» було встановлено з урахуванням вищезазначених положень пунктів 9, 10 Меморандуму.

Водночас слід відмітити, що пунктом 2 Меморандуму встановлено недопущення застосування до кінцевих споживачів комунальних послуг (населення) тарифів на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, встановлених уповноваженими органами, розмір яких перевищуватиме розмір тарифів на вказані комунальні послуги, що застосовувалися до відповідних споживачів в кінці опалювального періоду 2020/21 рр.

Діючий тариф КП «Лебединтеплоенерго» для населення становить 2 666,06 грн. за 1 Гкал (з ПДВ). Тоді, як на кінець опалювального періоду 2020/2021 рр. тариф КП «Лебединтеплоенерго» для населення становив 2 092,81 грн. за 1 Гкал (з ПДВ). Різниця між діючим тарифом КП «Лебединтеплоенерго» для населення і на кінець опалювального періоду 2020/2021 рр. складає:

2666,06 грн. за 1 Гкал – 2092,81 грн. за 1 Гкал= 573,25 грн. за 1 Гкал (з ПДВ)

Також слід зазначити, що Меморандумом також передбачено спрямування до місцевих бюджетів територіальних громад (крім бюджету міста Києва) з метою фінансової підтримки підприємств теплопостачання та сталого проходження опалювального сезону 2021/2022 р.р.:

ПДФО у розмірі 4 відсотків але не менше 11 млрд грн (додатково);

13,44 відсотка акцизного податку з виробленого в Україні пального та 13,44 відсотка акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального, відповідно до пунктів 16 1 та 16 2 частини першої статті 64 Бюджетного кодексу України.

А також, передбачено забезпечення Кабінетом Міністрів України державної підтримки бюджетів територіальних громад, зокрема за рахунок субвенції на допомогу громадам, у яких індекс податкоспроможності менше або дорівнює 0,9, що дозволить покрити не менше 80% дефіциту коштів місцевих бюджетів на підтримку підприємств теплопостачання, починаючи з четвертого кварталу 2021 року.

У зв’язку з викладеним, з метою недопущення соціальної напруги та суттєвого зростання вартісного навантаження на населення щодо оплати комунальних послуг в існуючих умовах триваючого карантину, приймаючи до уваги умови Меморандуму, виконавчий комітет Лебединської міської ради має наміри встановити тариф на послугу з постачання теплової енергії  комунального підприємства «Лебединтеплоенерго» для населення на рівні опалювального періоду 2020/2021 років. Тариф для бюджетних установ, організацій та інших споживачів за лишається на рівні діючого, для відповідної категорії споживачів.

Пропозиції щодо встановлення тарифу направляти у письмовому вигляді протягом 7 календарних днів з дати публікації повідомленння на адресу: вул.. Сумська, 12, каб. 18, м. Лебедин, Сумська обл., 42200 (Управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради).

Поділитися