З 23 жовтня на території Сумської області діятиме червоний рівень епідемічної небезпеки

На території Сумської області з 00 год. 00 хв. 23 жовтня встановлено червоний рівень епідемічної небезпеки. Таке рішення прийняте на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 20 жовтня.

Як зазначив Міністр охорони здоров’я Віктор ЛЯШКО, в регіоні спостерігається системне збільшення показників завантаженості ліжок з киснем, госпіталізації, а також коефіцієнт виявлення випадків інфікування перевищує 35%.

Таким чином, за результатами заслуханих доповідей та з урахуванням обговорення Комісією ТЕБ та НС вирішено встановити з 00 годин 00 хвилин 23 жовтня 2021 р. червоний рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території Сумської області.

В регіоні застосовуватимуться обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для даного рівня епідемічної небезпеки.

Загальні обмеження “червоної зони”

  • заклади громадського харчування можуть працювати тільки з адресною доставкою або “на виніс”;
  • заборонена робота торговельних та торговельно-розважальних центрів та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;
  • не працюватимуть заклади освіти, окрім дитячих садків та 1-4 класів шкіл;
  • заборонено працювати непродовольчим магазинам, ринкам, спортивним залам, басейнам та фітнес-центрам;
  • не можна проводити масові заходи, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів.

Для того, щоб із введенням “червоної зони” перелічені обмеження не застосовували, 100% працівників, відвідувачів та користувачів повинні мати “зелений” COVID-сертифікат. Це документ, який доводить, що людина пройшла повний курс вакцинації проти коронавірусу.

Транспорт

Для користування міжміським та міжобласним транспортом підійдуть також й інші документи, окрім сертифіката про завершення повного курсу вакцинації. Серед них:

  • результат ПЛР-тесту, дійсний протягом найближчих 72 годин;
  • документ, що підтверджує вакцинацію однією дозою вакцини, для регіонів “жовтого рівня” епідемічної небезпеки;
  • документ з “Єдиного державного порталу електронних послуг”, що підтверджує, що людина перехворіла на коронавірус, зокрема, у додатку “Дія”;
  • результат експрес-тесту на коронавірус, підтверджений медичним закладом.

Ці документи будуть потрібні, відповідно до постанови Кабміну, з 21 жовтня.

Заклади освіти та державні установи

До 8 листопада мають вакцинуватись усі працівники освітніх закладів та державних установ. Якщо до 8 листопада не буде завершеного курсу вакцинації, працівника закладу відправлять у неоплачувану відпустку.

Щодо працівників дитячих садочків та 1-4 класів, то вони можуть працювати у “червоній зоні”, але працівники також мають вакцинуватись. Різниця тільки в тому, що увесь заклад не зачинятимуть, а тільки відправлять у неоплачувану відпустку невакцинованих працівників.

Відпустки за власний кошт чекатимуть й на невакцинованих працівників державних підприємств, установ та організацій, зокрема й тих, хто працює в органах місцевого самоврядування. Також йдеться й про соціальних працівників та тих, хто працює на пошті.

Поділитися