Отримання та використання сертифіката вакцинації від COVID-19

Для врегулювання питання видачі сертифікатів про вакцинацію у електронній формі Кабінет Міністрів України 29 червня 2021 року прийняв постанову № 677, якою затверджено Порядок формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від цієї хвороби.

COVID-сертифікати, видані в Україні, вже визнані Європейським Союзом. 19 серпня 2021 року Європейська комісія ухвалила рішення про технічну сумісність сертифікатів України та Європейського Союзу і рекомендувала визнавати сертифікати, видані в Україні.

Отож, яким чином та за яких умов в Україні можна отримати бажаний COVID-сертифікат?

Як вакцинація, так і сертифікат в Україні – безкоштовні. Якщо пропонують отримати сертифікат за гроші – це може бути ознакою шахрайства, а сам сертифікат – підробкою.

Є два шляхи отримання сертифікату: оформити самостійно в додатку чи на порталі “Дія” або звернутись за оформленням до сімейного лікаря. Перший шлях швидший та простіший, адже для цього не потрібно нікуди йти.

Перш за все, слід зазначити, що він видається особі за її запитом до відповідної уповноваженої державної установи. Такою уповноваженою установою є державне підприємство «Дія».

Запит можна подати особисто або через законного представника (наприклад, батьків малолітньої особи) через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, зокрема з використанням відповідного мобільного додатка

Для того, щоб сформувати COVID-сертифікат Портал Дія використовує дані, наявні щодо запитувача у центральній базі даних. Тому для можливості використати такі дані при подачі запиту необхідна однозначна згода особи на обробку, передачу та поширення Національною службою здоров’я України її персональних даних, в тому числі медичних (а також даних законного представника, якщо запит подається представником).

Для встановлення особи, що подає запит, в тому числі через мобільний додаток Порталу Дія, використовується система електронної ідентифікації, електронний підпис або інші засоби, за якими можна достовірно встановити особу. Таким чином, можна замовити собі COVID-сертифікат без подачі жодного документу, просто відправивши запит. Треба лише підтвердити особу і надати згоду на обробку даних.

Результати обробки свого запиту можна дізнатися з автоматичного повідомлення на Порталі Дія. Сформований COVID-сертифікат у цифровому вигляді також надається через Портал Дія.

Важливо, що цифровий COVID-сертифікат і його паперова копія є рівноцінними та мають однакову юридичну силу.

Які умови для видачі COVID-сертифіката?

Найважливіша умова – наявність відповідної інформації у центральній базі даних про вакцинацію, тестування або одужання від COVID-19.

Для підтвердження повного циклу вакцинації (у разі використання вакцини, що передбачає дві дози) строк між дозами не повинен становити більше 180 днів. Мінімальний строк між дозами встановлюється, залежно від вакцини, з 14 до 28 днів.

Причини відмови у видачі COVID-сертифіката?

У Порядку визначається декілька випадків, які виключають можливість видачі COVID-сертифіката. Перший випадок – це відмова особи надавати згоду на обробку своїх персональних даних. Без згоди на обробку даних Національна служба здоров’я України не матиме можливості надати жодних медичних даних запитувача, в тому числі інформацію про вакцинацію. Наступна причина, яка унеможливлює видачу сертифікату – відсутність у Реєстрі пацієнтів в центральній базі даних інформації, яка підтверджує статус особи як законного представника. Це стосується ситуацій, коли запит подається законним представником. Третій випадок – відсутність у базі персональних чи медичних даних про особу, щодо якої подано запит.

Отже, безпосередньо під час вакцинації варто пересвідчитись в правильності введення даних щодо пацієнта , щоб в подальшому не виникали непорозуміння.

Який строк дії COVID-сертифіката?

У разі отримання COVID-сертифіката після вакцинації, він діє протягом 365  днів з дня отримання останньої дози вакцини. Дія сертифікату починається з дати другої дози, за виключенням вакцинування Janssen COVID-19 Vaccine. Ця вакцина передбачає введення однієї дози, тому сертифікат почне діяти через 14 днів після введення вакцини.

У разі отримання сертифікату про негативні результати ПЛР-тесту, він діятиме протягом 72 годин з години тестування (забору матеріалів у особи).

Якщо ж ви отримали сертифікат щодо одужання від COVID-19, він діятиме протягом 180 діб з дня тесту (забору матеріалів) на COVID-19, що дав позитивний результат.

Отже, на сьогодні в Україні є можливість безоплатно вакцинуватись і так само безоплатно отримати сертифікат про вакцинацію, тестування, одужання від COVID-19. Все це відбувається швидко і зручно. Уже зараз наявність COVID-сертифікату дає особі можливість більш вільно подорожувати закордоном і звільняє від багатьох карантинних обмежень. Тож бережіть здоров’я і не нехтуйте правом на отримання державних послуг належного рівня, які можуть істотно спростити та убезпечити життя під час світової пандемії.

Інформація надана Координаційним центром з надання безоплатної правової допомоги. Номер гарячої телефонної лінії: 0800213103

Адреса найближчого бюро правової допомоги: м. Лебедин, пл. Соборна, 29. тел. (05445) 2-14-12, відділ «Лебединське бюро правової допомоги»

Поділитися