Меценатський подарунок для художнього музею

В рамках благодійного проєкту «Подаруй раму художньому музею», 28 серпня 2021 року Лебединський міський художній музей отримав справжній меценатський подарунок – нову дерев’яну різьблену раму.

Передав раму до музею – лебединський столяр Володимир Пономаренко. Виготовлена вона із твердої породи деревини – ясеня, в класицистичному стилі. В раму оформлена живописна робота Петра Коренєва (1866-1934) «Свята Анастасія» (1885).

Святу Анастасію називають «Узорішительницею» (в Греції вона також відома, як «Цілителька»), оскільки їй від Господа дана Благодать виліковувати тілесні й духовні рани. Вона дарує розраду перебуваючим в ув’язненні, її заступництвом вирішуються узи неправедно засуджених. Просять Святу і про допомогу в будь-якій скрутній ситуації, а також про захист від чаклунських чар. Іменують Святу Великомученицю Анастасію Узорішительницю ще Анастасією Молодшою, Фармаколітрієй (Цілителькою), Римлянинкою, Сірміумскою та Імерійскою. У православ’ї пам’ять її мученицької кончини вшановують 22 грудня за старим стилем (4 січня за новим стилем), а на Заході – 25 грудня в день католицького Різдва.

Робота Коренєва «Свята Анастасія» належить до числа перших експонатів художнього музею, що потрапили до колекції ще в 1918 році. При цьому, «Свята Анастасія» жодного разу не експонувалася та не була представлена публіці. Більше 100 років вона провела в музейному сховищі в очікуванні на реставрацію, що проведена лише в 2020 році на базі Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Кілька місяців над її реставрацією працювала художник-реставратор станкового олійного та темперного живопису І категорії Олена Шутова. В музей робота повернулася в квітні 2021 року.

Сьогодні «Свята Анастасія», завдяки зусиллям реставратора Олени Шутової та меценатському подарунку Володимира Пономаренка, експонується у 3-му залі художнього музею та доступна для огляду всіх відвідувачів музею. В пам’ять про цю подію залишився відповідний запис у Книзі меценатів художнього музею.

Лебединський міський художній музей щиро дякує Володимиру Пономаренку за такий потрібний музею подарунок, та сподівається, що його приклад підтримають інші меценати і благодійники міста Лебедина. Адже, на сьогоднішній день більше ніж дві третини музейних рам потребують заміни, а сотні мистецьких творів (знаходяться у сховищі) не мають рам взагалі…

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

Поділитися