До дня міста в художньому музеї відкрилася нова виставка

Сьогодні в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К.Руднєва відкрили виставку «ЛЕБЕДІЯ. ДИВОСВІТ», що присвячена до Дня міста. Свої роботи лебединцям презентували учасники сумського фототовариства «Друзі Дагера» (керівник, засновник та генератор ідей – Гуцан Сергій Іванович – член Національної спілки фотомайстрів України).

«Друзі Дагера» – сумське товариство любителів фотомистецтва, організоване на початку 2021 року Сергієм Гуцаном – відомим сумським фотографом, істориком, мандрівником та збирачем старовини, власником приватного музею «Причал Одіссея». (Примітка: Луї Жак Манде Дагер – французький художник і хімік, винахідник та один із творців фотографії).

Експозиція фотовиставки «ЛЕБЕДІЯ. ДИВОСВІТ» – це своєрідний звіт учасників товариства за результатами лебединського фотопленеру, який відбувся 21 липня 2021 року – в день народження Давида Бурлюка. Усі роботи, що представлені на виставці об‘єднані прекрасною метою: творити спільними зусиллями та при цьому – бачити світ кожен по-своєму. Гасло фототовариства «Друзі Дагера» – «Єдність у різноманітті!».

Відкрилася виставка музичним вітанням «Лебединська славиться земля» у виконанні творчого колективу «Лебедія» (керівник – Сергій Шульов) Лебединського будинку культури.

«Ця фотовиставка – не стільки до дати, а радше від душі», – говорить її організатор Сергій Гуцан. – «Адже і в Лебедині, і навколо нього скільки всього цікавого, і потрібно лише на мить зупинитися, щоб все це побачити. Учасники товариства «Друзі Дагера» змогли побачили іншу Лебединщину, відмінну від тієї, що ми бачимо повсякчас. І це своє бачення вони пропонують гостям фотовиставки».

«Ми мали енергію, мотивацію, відчували бажання та необхідність організувати подію, присвячену виключно фотомистецтву. І нашою метою стало просування фотографії на Сумщині та інтеграція мистецтва фотографії у культурний контекст області», – говорять учасники фотовиставки Вікторія Закорко, Ігор Мокренко, Євгенія Дюкарєва, Юрій Скачков, Олексій та Лариса Дорошенки.

Своїми враженнями від представлених робіт поділилася заступник міського голови Олена Кірєєва, яка завітала на виставку. «Мене вразило, наскільки цікавою і цілісною вийшла виставка. Наскільки різні фотохудожники, зі своїм власним баченням, представили такі емоційні фотоісторії. Це справжній подарунок Лебедину до Дня міста та всім шанувальникам фотомистецтва»Олена Кірєєва також передала подяку товариству «Друзі Дагера» від міського голови Олександра Бакликова «За вірне служіння мистецтву, талант і невтомний творчий пошук, а також  з нагоди відкриття спеціальної фотовиставки до Дня міста «ЛЕБЕДІЯ. ДИВОСВІТ» в Лебединському художньому  музеї імені Б.К. Руднєва» та запросила всіх лебединців відвідати виставку в художньому музеї й побачити роботи на власні очі.

До речі, це вже не перша виставка сумського фототовариства, проте, перша в Лебедині. Тож, «Друзі Дагера» щиро розраховують на увагу лебединських фотомайстрів  та проведення разом з ними спільних заходів, виставок, пленерів.

Для художнього музею виставкові фотопроєкти, особливо спільно з товариством «Друзі Дагера» є важливим аспектом у дослідженні тенденцій сучасного українського мистецтва. Фотографія є тим медіумом, що за останні роки кардинально розширив межі та можливості мистецтва, дав змогу переосмислити суспільні зрушення, рамки свободи та світобачення. Саме тому, ми радо запрошуємо відвідати цю неймовірну виставку — вона, окрім іншого, дає можливість не лише побачити дивосвіт Лебединщини, а й осягнути, який шлях пройшло мистецтво фотографії за останні роки і ми разом із ним.

Відвідати фотовиставку «ЛЕБЕДІЯ. ДИВОСВІТ» можна буде до 10 вересня 2021 року. Будемо раді вас бачити в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. Руднєва, за адресою:  м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. Сайт музею – http://artmuseum.lebedyn.org/

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

Поділитися