Сьогодні – День хрещення Київської Русі-України

28 липня Православна церква вшановує пам’ять рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Русі

Князь Володимир Святославович почав правити в Києві приблизно у 980 році. Про життя Володимира відомо, насправді, не надто багато. Все, що ми знаємо – це свідчення літописів, найважливіший з яких «Повість временних літ». Нагадаємо, Володимир був позашлюбним сином київського князя Святослава Ігоревича та Малуші – ключниці матері Святослава, княгині Ольги. Відомо, що князь був неодноразово одружений, мав 12 синів і 9 доньок. Київський престол здобув у результаті боротьби зі старшим братом Ярополком, якого за наказом Володимира вбили два варяги, що були у нього на службі.

Володимир реформував законодавство, провів адміністративну реформу, замінивши в основних центрах руських земель племінних вождів (що здавна сиділи там і постійно прагнули «відколотися») на посадників – своїх синів і довірених бояр, що забезпечило територіальну єдність держави.

Спочатку князь намагався реформувати язичництво, проте з того нічого не вийшло, адже стара релігія, ознаками якої були багатобожжя, багатоженство й криваві жертвопринесення, себе вичерпала. Володимир прийняв християнство з Візантії та запровадив його як державну релігію на Русі – крок абсолютно раціональний, адже Візантія на той час була наймогутнішою і найбагатшою державою континенту, центром цивілізації. За літописом, Володимир охрестив своїх підданих у 988 році, в Києві, на річці Почайна, притоці Дніпра.

Між 996 і 998 роками була утворена Київська митрополія, яка була найбільшою серед церков, підвладних Константинопольському патріархату. Крім того, в очах Візантії прийняття Руссю християнства остаточно закріпило легітимність влади київських князів.

Прийняття християнства сприяло зміцненню зв’язків з європейськими країнами. Під його впливом збагатилася культура східнослов’янських земель, набули поширення запозичені з Візантії церковне і державне право, писемність, література, живопис, архітектура.

Відзначається в Україні, згідно з Указом Президента від 25 липня 2008 року, щорічно в цей день.

Поділитися