Держпродспоживслужба інформує

Відповідно до офіційної інформації Європейського Союзу (через систему нотифікації хвороб тварин – ADIS) на території Підкарпатського, Підляського, Мазовецького, Люблінського, Вармінсько-Мазурського, Любуського, Великопольського, Нижньосілезького, Західнопоморського, Малопольського та Лодзького воєводств Республіки Польща зареєстровані випадки захворювання на африканську чуму свиней (АЧС).

Що необхідно знати про Африканську чуму свиней (АЧС).

Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна, гострозаразна, вірусна хвороба диких і домашніх свиней всіх порід та віку, яка поширюється дуже швидко і завдає величезних матеріальних збитків. Гинуть близько 100 % захворілих свиней. Факторами передавання збудника можуть стати корми, вода, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, а також трупи загиблих від чуми свиней.

Ознаки хвороби: лихоманка, синюшність (ціаноз) шкіри та обширні крововиливи у внутрішніх органах. Хворі свині виділяють вірус АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природними виділеннями. Засобів імуно-профілактики та лікування хвороби не існує.

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області закликає власників тварин уважно спостерігати за їхнім здоров’ям та рекомендує дотримуватися наступних вказівок:

  • перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите у приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття – лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник або персонал;
  • якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться серед диких кабанів;
  • перед входом у свинарник покладіть (в розрізану пластикову каністру) килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом (наприклад, добре підійде «Білизна», універсальний чистячий засіб тощо). Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
  • не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
  • не випускайте свиней із хліва – їх не можна вигулювати;
  • не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
  • не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 20 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
  • щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, – обов’язково повідомте ветеринарного лікаря;
  • пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.

Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.

Поділитися