Семінар на тему: «Третє тисячоліття – рабство існує»

26 липня 2021 року у приміщенні виконавчого комітету Лебединської міської ради управлінням праці та соціального захисту населення проведений семінар із старостами старостинських округів на тему: «Третє тисячоліття – рабство існує».

Під час семінару обговорили, що торгівля людьми залишається гострим питанням і реальною проблемою для багатьох країн світу, у тому числі й для України. Стати жертвою торгівлі людьми може кожен, незалежно від статі, віку, рівня освіти чи кваліфікації. Тому, лише об’єднавши зусилля, можливо подолати проблему торгівлі людьми у сучасному світі.

Також наголосили на порядоку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, а саме особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми повинна здійснити наступні кроки:

  1. Подати за місцем перебування до місцевої держадміністрації заяву про встановлення статусу за формою, затвердженою Мінсоцполітики.
  2. Пройти співбесіду з відповідальною особою, яка призначається протягом трьох днів з дня подання заяви та заповнити опитувальний лист. Під час співбесіди Посадова особа оформляє розписку про нерозголошення відомостей, які їй стали відомі під час проведення співбесіди.

На підставі інформації, отриманої під час проведення співбесіди, посадова особа оформляє протягом двох робочих днів облікову картку особи, проводить перевірку відомостей отриманих під час проведення співбесіди та направляє документи до Міністерства соціальної політики.

Відповідно до постанови КМУ № 417 від 23.05.2012 року «Про затвердження Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми» – процедура отримання статусу не повинна перевищувати 19 робочих днів з моменту звернення особи.
Статус надається терміном на 2 роки та може бути продовжений строком на 1 рік.

Розмір допомоги особі, яка постраждала від торгівлі людьми

Одноразово у розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб (діти віком до шести років; діти віком від шести до 18 років; працездатні особи; особи, які втратили працездатність), установлених на момент звернення особи за матеріальною допомогою.

Перелік необхідних документів

Для отримання матеріальної допомоги особа або законний представник дитини, яка постраждала від торгівлі людьми і розлучена із сім’єю, або недієздатної особи подає такі документи:

  • заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  • копію довідки про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;
  • копію документа, що посвідчує особу;
  • копію документа, що підтверджує непрацездатність особи (у разі потреби).

Матеріальну допомогу може отримати уповноважена особа, законний представник дитини, яка постраждала від торгівлі людьми і розлучена із сім’єю, або недієздатної особи.

Матеріальна допомога виплачується особі не пізніше одного місяця з дня її звернення до органу соціального захисту населення у межах коштів, передбачених у державному бюджеті на такі цілі. У разі коли особа, якій встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми, не отримала матеріальної допомоги протягом відповідного бюджетного періоду з поважних причин, вона має право звернутися за її отриманням у наступному бюджетному періоді та отримати матеріальну допомогу у розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб (діти віком до шести років, діти віком від шести до 18 років, працездатні особи, особи, які втратили працездатність), установлених на момент звернення особи за отриманням матеріальної допомоги.

На завершення семінару старостам були роздані інформаційні буклети та листівки.

Поділитися