Давид Бурлюк: Ex Libris. Нова виставка в художньому музеї

21 липня 2021 року в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К.Руднєва відкрилася виставка одного із головних діячів українського авангарду – Давида Бурлюка (9 (21) липня) 1882 – 15 січня 1967).

Виставка «Давид Бурлюк: Ex Libris» присвячена 139-й річниці від дня народження художника та включає оригінальні екслібриси Давида Бурлюка, виготовлені у 1930-х-1950-х роках. Суттєвим доповненням експозиції є живописні, графічні та скульптурні твори, виконані під час Бурлюківських пленерів в Лебедині та присвячені Урочищу Бурлюк – місцю народження Давида Бурлюка.

Сьогодні Бурлюк є чи не найвідомишим уродженцем Лебединщини у світі. Адже, жодна історія не лише української, а й світової культури ХХ століття не може бути написаною без вагомих посилань на роль творчості та організаційної активності Давида Бурлюка. Він став чи не вирішальною постаттю на багатьох важливих етапних поворотах мистецтва ХХ століття, ставши ідеологом та рушійною силою – футуризму. Його ім’я, очолюючи нове, незрозуміле, незбагненне, зухвале мистецтво футуризму, зламувало усталені горизонти, ставши синонімом величних перетворень, що відбувалися з мистецтвом.

Вже п’ятий рік поспіль в Лебединському художньому музеї проходять виставки присвячені видатному земляку. За ці роки в стінах музею були й оригінальні живописні та графічні роботи самого Давида Бурлюка, роботи друзів художника, а також твори сучасних художників-футуристів, авангардистів, фотомайстрів чи концептуалстів. З кожною такою виставкою «бурлюківська» тема в художньому музеї ширилася, а колекція поповнювалася новими роботами. Серед них: екслібриси (книжкові знаки) Давида Бурлюка, що за останні роки були передані в дар художньому музею від сумського художника Костянтина Аленінського та відомого мецената Івана Лозового, та сформували ядро експозиції.

Традиція меценатства продовжилася і цього року. Зокрема, під час виставки музей отримав у дар дві живописні роботи сучасних українських художників. Серед них: робота Олени Маркович «Портрет Івана Стешенка» (авторське бачення роботи Давида Бурлюка 1930 року) та робота Романа Мініна «Покровський храм» (подарований Костянтином Аленінським).

На думку міського голови Олександра Бакликова, виставка в художньому музеї стала гарним подарунком усім цінителям мистецтва та важливою подією в культурному житті міста Лебедина.

«Виставка надає можливість нам не тільки побачити мистецтво талановитих людей, знов згадати та переосмислити, вже на тлі викликів сьогодення, сторінки нашої історії та виклики, завдяки яким з’явилося мистецтво футуристів. Ми бачимо живі почуття та емоції людей, крізь картини та твори мистецтва, які вони створюють. Місія творчих особистостей – об’єднувати людей через мистецтво, знаходити виразні образи, творчу мову, зрозумілі та близькі кожному з нас», – зазначив Олександр Бакликов.

Поділилися своїми враженнями й інші гості вернісажу, зокрема, сумський художник Костянтин Аленінський, радник голови Сумської ОДА з питань розвитку туризму Юрій Гладенко, начальник відділу промоції і туризму Сумської ОДА Сергій Алексанян, директор департаменту архітектури та містобудування Сумської ОДА Володимир Биков та інші почесні гості відзначивши, що інтерес до творчості Бурлюка в світі постійно зростає, і лебединцям слід навчитися отримувати зиск від цієї тенденції, пропагуючи не лише мистецтво, але й туризм та саму громаду.

Відвідати виставку «ДАВИД БУРЛЮК: EX LIBRIS» можна буде до 20 серпня 2021 року. Будемо раді вас бачити в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. Руднєва, за адресою:  м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. Сайт музею – http://artmuseum.lebedyn.org/

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

Поділитися