80 років скорботи та пам’яті

Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців. 80 років тому в цей чудовий літній день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу – німецько-радянська, яка забрала життя кожного п’ятого українця. День початку війни став в Україні днем глибокої скорботи, нагадуючи нам про близько 10 мільйонів наших громадян загиблих у боях, закатованих у фашистській неволі та в окупації, померлих у тилу від голоду та поневірянь.

До 80-ї річниці початку німецько-радянської війни у бібліотечних закладах Лебединської громади пройшов ряд заходів.

У Маловисторопській СБФ бібліотекарем Кравченко Людмилою була оформлена виставка-реквієм під назвою «Уклін живим, загиблим слава». Читачі переглянули запропоновану тематичну літературу та вшанували пам’ять загиблих у роки війни хвилиною мовчання.

Інформаційна година «Подвиг…Пам’ять…Життя…» пройшла для юних відвідувачів у Боровеньківській СБФ. Після заходу відбулося покладання квітів до меморіального пам’ятника загиблим воїнам.

Лебединська центральна міська бібліотека пропонує до уваги користувачів виставку-пам’ять «Чорний ранок…Чорний рік». На виставці експонуються історичні матеріали, що висвітлюють причини, перебіг і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій ХХ століття – Другої світової війни.

В ці дні до бібліотеки завітали подружжя Тонкових Юрій Михайлович та Тетяна Юхимівна. Обоє 1948 року народження, вони – діти учасників, героїв тієї війни, поділилися своїми споминами про батьків. Тонков Михайло Євгенійович, 1923 року народження, після школи вступив до Ленінградського артилерійського училища, пройшов всю війну, брав Кенігсберг, Берлін. Батько Тетяни Юхимівни Колесник Юхим Юхимович, 1913 року народження, закінчивши школу в Московському Бобрику пішов до армії, звідки попав на фронт. В його батьків було 4 сини і всі вони воювали. На жаль, один з них назавжди залишився на полі бою. Як згадував Юхим Юхимович, страшно було сидіти в окопах, повністю заповнених осінніми дощами, добу лежати в мороз під Сталінградом, обморозивши ноги. І для Юхима Юхимовича війна закінчилася в Берліні. За життя не дуже охоче ветерани згадували про війну, про біль, про втрати, про горе.

Міська бібліотека №1 до 80-річчя трагічних подій оформила книжкову виставку-фактаж «Війна: історія та факти» та створила відео-фільм «22 червня: 80 років пам’яті», в якому включено спомини про події тих часів учасника бойових дій льотчика-бомбардувальника Михайла Івановича Логвиненка та дитини війни Василя Сергійовича Саєвського.

В Михайлівській бібліотеці до Дня скорботи для користувачів була проведена година пам’яті «Минуле живе поки ми пам’ятаємо». Під час заходу присутні ознайомилися з літературою на книжковій виставці «Чиї б серця забути могли тих, хто у тяжку годину у грізних битвах полягли за Україну».

Бібліотекар розповіла дітям про грізні часи початку війни та загиблих земляків, яких вшанували хвилиною мовчання.

Червленівський сільський клуб разом з бібліотекою спільно провели захід патріотичного спрямування біля пам’ятника загиблим воїнам. Для всіх зацікавлених жителів села у бібліотеці розгорнуто книжково-ілюстративну виставку-хроніку «Пройдуть роки, десятки років, цього ніколи не забути».

У Московськобобрицькій СБФ для юних відвідувачів пройшла інформ-хвилинка «Війні немає забуття» та презентація книжкової виставки «Жива пам’ять сердець». Бібліотекар наголосила присутнім, що день 22 червня 1941 року назавжди в історії країни позначено чорними фарбами як День скорботи за жертвами війни.

Біля пам’ятника загиблим воїнам – землякам пройшов захід, у якому взяли участь Московськобобрицькі сільська бібліотека та ЗЗСО. Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять земляків, які віддали своє життя за врятування рідного краю, а також поклали квіти до пам’ятника.

Пристайлівська сільська бібліотека презентувала відвідувачам книжкову виставку «Пам’ять про них збережуть обеліски», присвячену подіям Другої світової війни.

Година пам’яті «Я розкажу вам про війну…» відбулася у міській бібліотеці №2, під час якої на імпровізованій дошці пошани присутні залишали слова подяки для ветеранів та загиблих на війні.

Напередодні 22 червня у Рябушківську СБФ, завітали вихованці табору «Веселка» Рябушківського ЗЗСО на презентацію книжкової виставки-портал, приуроченої Дню скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні.

У приміщенні Будильської СБФ жителям села була презентована книжково-ілюстративна виставка-спомин, присвячена Дню скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в України.

Всі заходи в книгозбірнях були проведені з метою осмислення подій 1941-1945 рр., вшанування жертв війни, збереження для наступних поколінь знань національної пам’яті.

Вічна пам’ять загиблим… Ніколи знову!

Поділитися