Далеке відлуння війни

Щорічно 22 червня, у день початку німецько-радянської війни в Україні відзначаєтьсяДень скорбо́ти і вшанува́ння па́м’яті жертв війни́. Відзначення Дня Скорботи в Україні започатковано Указом Президента України від 17 листопада 2000 р. №1245/2000 «Про День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні» «…з метою всенародного вшанування пам’яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності … на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань…».

22 червня 2021 року, у 80 роковини від початку радянсько – німецької війни на базі Лебединського міського краєзнавчого музею відбулося засідання «круглого» столу на тему «Далеке відлуння війни». В роботі  засіданні взяли участь історик, краєзнавець Володимир Кравченко, історик, краєзнавець Олександр Приходько, історик Валерій Малиш, поетеса, педагог, «дитина війни» Марія Кулішенко, «дитина війни» Катерина Харченко, майстриня Людмила Сухих та інші.

Науковий співробітник музею Ігор Білоножко привітав учасників заходу та розповів про дискусії в сучасній історичній науці, які точаться щодо передумов та причин радянсько – німецької війни.  Під час обговорення учасники засідання торкалися широкого кола питань – від тези про «раптовий», без оголошення війни напад Німеччини на СРСР, співвідношення сил сторін конфлікту, до спроб радянського керівництва організувати населення для відсічі ворогу, зокрема на Лебединщині. Марія Кулішенко поділилася з присутніми спогадами про своє «воєнне» дитинство, зачитала власний вірш присвячений початку війни. Олександр Приходько розповів учасникам заходу про перебіг бойових дій на теренах Лебединщини.

Володимир Кравченко провів паралель  між подіями 80 – річної давнини та «гібридною», неоголошеною війною, яка точиться на Сході України. В кінці заходу учасники хвилиною мовчання вшанували всіх, хто загинув в боротьбі за свободу і незалежність України. 

Поділитися