Вивчай Європу – змінюй Україну

Де́нь Євро́пи — свято, що відзначається  5 травня Радою Європи та 9 травня Європейським Союзом. Перше визнання Дня Європи відбулось у Раді Європи в 1964 році. Пізніше Європейський Союз почав відзначати свій власний Європейський день. День Європи, разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС, як політичної сили.

Україна – одна з небагатьох держав не членів ЄС, у якій на державному рівні відзначається День Європи. Щорічне відзначення згаданого заходу в нашій державі започатковано Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339, яким встановлено третю суботу травня датою святкування в Україні Дня Європи. Традиційно, урочиста церемонія відкриття Дня Європи проходить у Києві. На центральній вулиці Києва – Хрещатику – за сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС облаштовується так зване «Європейське містечко». У павільйонах містечка презентується географія, культура, історія найбільших міст держав-членів ЄС, організовуються публічні дебати з послами та представниками української влади, проводяться вікторини з європейської тематики та мовні курси, облаштовуються «куточки національних страв» тощо.

Напередодні свята на базі Лебединського міського краєзнавчого музею відбулося засідання «круглого столу» на тему «Вивчай Європу – змінюй Україну». В роботі засіданні взяли участь учні 6 – го класу ЗЗСО № 1 та класний керівник Анастасія Герасименко. На заході були присутні: начальник відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради Світлана Циханська та головний спеціаліст відділу культури і туризму Ірина Старокожко. Світлана Циханська привітала учасників заходу з наступаючим Днем Європи та наголосила, що говорячи «Європа», ми маємо на увазі, в першу чергу, не частину світу, а, передовсім, цінності, які найкраще захищені в Європі – права людини, добробут, правила поведінки, обов’язкові для всіх тощо. Науковий працівник музею Ігор Білоножко розповів про походження та значення слова «Європа», історію створення Європейського Союзу, походження та значення символів Європи. Учні відмітили великий культурний та туристичний потенціал Європи, вплив культури Європи на терени України, починаючи від античності і до наших днів.

Ігор Білоножко, науковий працівник Лебединського міського краєзнавчого музею.

Поділитися