«Балтійська симфонія» в художньому музеї

13 травня 2021 року в Лебедині були вперше представлені твори відомих художників Латвії, Литви та Естонії.

Цього дня в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К.Руднєва відкрилася масштабна виставка графічних творів із колекії Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького – «Балтійська симфонія». Присвячена виставка Дню Європи, що відзначається цього року – 15 травня.

Кураторам виставки вдалося зібрати понад 36 графічних творів видатних художників Балтії, що представлені у різноманітному стилістичному та технічному виконанні. На виставці можна побачити роботи митців, творчість яких розвивалася на паралелях офіційного та альтернативного мистецтва, завжди була яскравим прикладом європейського демократичного світогляду, у якому віддзеркалена духовна пам’ять народу з новітніми вирішеннями живописно-пластичних завдань, де людина є головним носієм культурно-мистецьких традицій.

– Слід підкреслити, що після Сум (в 2019 році), саме лебединці першими отримали можливість познайомитися з виставковим проєктом «Балтійська симфонія», оформленого завдяки співпраці Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького з посольствами Латвії, Литви та Естонії в Україні, – говорить куратор виставки, старший науковий співробітник СОХМ Анна Святець.

Гордістю експозиції є твори найбільш знаних майстрів ксилографії, серед яких Народний художник Латвії Петеріс Упітіс (1899-1989). Його ліричні твори «Мисливський будинок» (1948) і «Проти сонця» (1964) виконані легким темним штрихом, локальними плямами, що дозволило художнику розкритися в елегійному відчутті оточуючого світу. Захоплюють увагу й роботи випускника Латвійської Державної Академії мистецтв Карліса Цируліса (1925-1994), у його офортах із серії «Стара Рига» (1985) звучить мистецький гімн столиці Латвії. Роботи автора, передані рівними та ламаними лініями, відрізняються описовістю й деталізацією.

Привертають увагу глядача й твори гравера по дереву та одного із найвідоміших художників Латвії Олександра Юнкерса (1899-1976). Його робота  «Місто Валмієра» (1949) відтворює краєвид історичної території Балтії. Художник  вміло використовує можливості чорно-білої гравюри  щоб надати картині  загадковості.

В ліногравюрах Народного художника Литви Йонаса Кузмінскіса (1906-1985) «Вулиця Скапо» (1977) й «Університет у Вільнюсі» (1946) допитливий глядач відзначить правильність малюнку, чіткість ліній, реалістичність й досконалість композиційного задуму.

На противагу більш реалістичним творам художників Латвії і Литви, в роботах естонського художника Ало Хойдре (1916-1993) відчуваються нотки сюрреалізму. В його творах «Святковий день» (1973) та «Мир» (1970) (із серії «Таллін») автор досягає яскравого мистецького задуму завдяки соковитості обраних кольорів і точності графічно-пластичних засобів.

Всього ж на виставці представлені роботи 14 художників країн Балтії, зокрема, 4 – з Латвії, 4 – з Естонії та 6 – з Литви.

Графічні роботи, що відображають живописні традиції країн Балтії, викликали жвавий інтерес у присутніх на виставці шанувальників мистецтва та гостей вернісажу, серед яких були художники, викладачі, історики, журналісти, громадські діячі. Надзвичайно прикро, та одна з найбільш масштабних виставок в Лебедині за останні кілька років залишилася поза увагою представників Лебединської міської ради та, вже традиційно – міських депутатів.

Разом з тим, присутні на виставці гості щиро привітали Лебединський художній музей з таким надзвичайно цікавим виставковим проєктом та пораділи співпраці з Сумським обласним художнім музеєм імені Никанора Онацького, завдяки якій лебединці отримали можливість познайомитися з мистецтвом країн Балтії. Своє захоплення проєктом висловили Ігор Колісников, Іван Мальцев, Дмитро Маковецький та Валентина Знаменщикова. Доповнило атмосферу вражень чудове музичне вітання від викладача дитячої школи мистецтв Олега Балабана, що презентував «Сонату» Л.Бетховена.

Організатори виставки висловили впевненість, що виставковий проект «Балтійська симфонія» знайде відклик серед лебединців та стане ще одним яскравим прикладом європейської співпраці та дружби між Україною та країнами Балтії. В пам’ять про відкриття виставки, старший науковий співробітник Сумського обласного художнього музею Анна Святець була відзначена подякою міського голови. У відповідь, вона передала в дар художньому музею екземпляр альбому, що випущений СОХМ.

Відвідати виставку «Балтійська симфонія» із колекії Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького можна буде впродовж місяця – до 12 червня 2021 року (з дотриманням відповідних протиепідемічних заходів: масочний режим, соціальне дистанціювання, ін.).

Будемо раді вас бачити в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. Руднєва, за адресою:  м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. 

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

Поділитися