Про запровадження послуги патронату над дитиною

Одним із головних завдань Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 р. № 526-р, є забезпечення розвитку послуг з підтримки сімей із дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, з метою збереження сім’ї для дитини. Державна політика у сфері захисту прав дітей перебуває у стані реформування інтернатних закладів та пошуку альтернативних форм влаштування дітей. Зокрема, однією із таких форм є патронат над дітьми.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Патронат – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини у сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною чи сім’єю складних життєвих обставин.

Особливості патронату:

  • дитина залишається проживати у своїй громаді, максимально наближено до родини;
  • дитина тимчасово перебуває в професійній патронатній сім’ї, за її життя та здоров’я відповідає патронатний вихователь;
  • створені умови для освіти, розвитку, соціально-психологічної реабілітації дитини;
  • біологічна сім’я під супроводом соціального працівника;
  • постійний моніторинг можливості повернення дитини до батьків, або пошук для дитини нової сім’ї.

Патронатний вихователь – це спеціаліст, який пройшов навчання за спеціальною програмою підготовки кандидатів та на договірній основі здійснює догляд, виховання та забезпечує реалізацію тимчасово влаштованих в його сім’ю дітей, несе відповідальність за їх життя та здоров’я в період надання цим дітям послуги сімейного патронату.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. № 148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною» затверджені: Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя; Типовий договір про патронат над дитиною та Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.

Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя визначає механізм призначення і виплати за рахунок коштів державного бюджету соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, оплати послуг із здійснення патронату над дитиною та здійснення видатків на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя на період 2019-2027 років.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для догляду, виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні. За більш детальною інформацією можна звернутись до служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради та Лебединського міського центру соціальних служб за адресою: вул. Сумська, буд. 12, м. Лебедин, або за телефонами 2 21 88, 2 09 09.

Поділитися