Безпека праці – пріоритетне завдання Фонду соціального страхування

Щорічно 28 квітня в Україні відповідно до Указу Президента від 18 серпня 2006 року № 685/2006 відзначається День охорони праці. Нинішнього року це свято проходитиме під гаслом: “Передбачити, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР.”

Збереження життя, здоров’я і працездатності громадян у процесі їх трудової діяльності є важливим стратегічним завданням Фонду соціального страхування України. Саме тому питання належної організації на підприємствах, в установах, організаціях системи управління охороною праці та дотримання роботодавцями й працівниками законодавства з охорони праці є пріоритетним для фахівців Сумського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області.

Опікуючись відновленням здоров’я й працездатності осіб, потерпілих від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, забезпечуючи їх соціальну й медичну реабілітацію, Фонд соціального страхування України проводить велику роботу з профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань.

Одним із основних показників стану охорони праці в кожному регіоні нашої держави є рівень виробничого травматизму та професійних захворювань.

У Сумському районі протягом 2020 року було зареєстровано 204 нещасні випадки, що сталися на підприємствах, в установах, організаціях, у тому числі 9 випадків зі смертельним наслідком. Під час цих страхових випадків постраждало 204 особи. За результатами проведених розслідувань страховими експертами з охорони праці було складено 14 актів про нещасні випадки, пов’язані з виробництвом за формою Н-1/П, в т.ч. 2 акта зі смертельним наслідком.

Водночас спостерігається збільшення випадків гострих професійних захворювань внаслідок зараження коронавірусною інфекцією COVID-19. Так, з початку пандемії зареєстровано 193 таких випадки, по 29 з яких проведено розслідування. За рахунок коштів Фонду по всіх смертельних випадках здійснено відповідні виплати.

Аналіз стану виробничого травматизму за 2020 рік порівняно з 2019 роком вказав на тенденцію до зменшення кількості нещасних випадків та, відповідно, травмованих осіб по загальному виробничому травматизму. Традиційно травмонебезпечними на Сумщині залишаються такі галузі економіки: сільське та лісове господарства, оптова та роздрібна торгівля, виробництво харчових продуктів, будівництво, охорона здоров’я, транспорт, постачання електроенергії та газу.

Із початку 2021 року, на жаль, рівень виробничого травматизму в Сумському районі залишається високим. Протягом І кварталу 2021 року до Сумського відділення Фонду надійшло 4 повідомлень про нещасні випадки, що сталися на підприємствах, в установах та організаціях. З нагоди Дня охорони праці Сумське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області щиро бажає всім роботодавцям та працівникам підприємств, установ, організацій оптимізму, невичерпної життєвої енергії та позитивних стимулів для досягнення визначених цілей. Хай кожен робочий день приносить вам лише задоволення та вагомі результати, а здоров’ю ніщо не загрожує!

Поділитися