Найщиріші вітання переможцям, найкращим МАНівцям – юним науковцям Лебединської громади 2021 року!

Кінець березня 2021 ознаменувався найвагомішим змаганням інтелекту серед учнівської молоді Сумщини – обласним етапом Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої Академії наук України 2021 року, в 55 секціях 12 наукових відділень якої змагалися 235 обдарованих школярів Сумської області!

Цьогоріч конкурс-захист науково-дослідницьких проектів проходив у особливих умовах, пов’язаних з карантинними обмеженнями, але це не завадило 23 здобувачам освіти Лебединської міської територіальної громади у онлайн режимі успішно презентувати свої творчі доробки перед науковцями та іншими учасниками секцій МАН у наукових відділеннях математики, фізики та астрономії, історії, хімії та біології, мовознавства, філософії та суспільствознавства, наук про Землю.

Нові правила, нові умови, нові стандарти міжнародного зразка, новий досвід – це те, що пропонував цього року своїм учасникам обласний етап конкурсу. Постерний захист конкурсанти сприйняли на «ура», а конференція, на якій учасники один перед одним презентували результати своїх досліджень, активувала допитливість та цікавість до проєктів колег. Адже саме конференція дала змогу запитувати у інших конкурсантів про деталі їхніх наукових результатів.

Серед цьогорічних обласних переможців – 7 найкращих дослідників, експериментаторів та винахідників нашої громади, які власними переконаннями, знаннями та старанністю здобули одне перше, два других та чотири третіх місця.

Науково-дослідницькі, експериментальні, конструкторські, дослідницько-пошукові, творчі – саме такі роботи виконують учні, які навчаються в МАН. І як підсумок – захист робіт на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН України. Хто ж вони, наші переможці і їх педагоги-наставники?

Знайомтесь: відділення математики, секція прикладної математики – Костиря Дар’я, учениця 9 класу Лебединського закладу загальної середньої освіти № 6, науковий керівник – Кудлай Антоніна Борисівна. Дар’я захищала науково-дослідницьку роботу з теми «Математичні моделі стабільних розміщень» і посіла 3 місце на II (обласному) етапі захисту. Дівчинка з великим задоволенням працювала над роботою, застосовуючи алгоритм Гейла–Шеплі на прикладах із життя: вступ випускників 2020 року рідної школи до вищих навчальних закладів з урахуванням пріоритетів як учнів, так і вузів; розподіл фруктів між покупцями похилого віку з урахуванням їх користі  для здоров’я людини. Юна науковиця зацікавилася даною темою і бажає продовжити її дослідження, розглядаючи і вирішуючи інші вагомі питання.  У квітні місяці 2021 року її роботу буде надруковано у журналі «Актуальні питання природничо-математичної освіти» (Видавництво Сумського державного університету).

Кривоногова  Марія, учениця 11-го класу цієї ж школи, яка посіла ІІ місце в обласному етапі з української літератури. Тема її дослідження – «Романістика Люко Дашвар як варіант української масової літератури». Учитель, який підготував ученицю – Валюх Людмила Миколаївна (до речі, цьогорічна учасниця конкурсу «Вчитель року – 2021», відеоурок якої ввійшов до трійки кращих в області). Марія вже два роки є слухачем МАН, співпрацює з науковим керівником Владимировою В.М., кандидатом філологічних наук, доцентом, керівником гуртка «Українське літературознавство». У листопаді 2020 року виступала на Міжнародній науковій конференції «Філологія, лінгводидактика, комунікація в науковому диспуті» при Сумському державному педагогічному університеті. Її виступ на тему «Любовно-психологічний конфлікт у прозі Люко Дашвар» пройшов апробацію серед студентів і був озвучений на конференції.

Меша Анастасія

Ще у 7 класі Меша Анастасія, учениця 10 класу Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5, зацікавилася природою блискавок, потім були заняття у міській школі фізики при міському центрі позашкільної освіти, наукові конференції і перемога у Києві. Анастасія цього року здобула перемогу та посіла почесне ІІ місце у змаганнях відділення фізики і астрономії, секції теоретичної фізики за роботу на тему «Цікаві досліди з магнітним полем Землі», її науковий керівник – учитель вищої кваліфікаційної категорії Колесніченко Олена Владиславівна, учитель фізики і астрономії.

Для учениці 10 класу Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 3 Даш Вікторії серед шкільних предметів література посідає особливе місце, адже, як стверджує сама десятикласниця, це невичерпна криниця знань та мудрості, яка допомагає переоцінити моральні цінності, сформувати власний світогляд та місце в ньому особистості. Саме тому учениця уже не перший рік долучається до написання наукових робіт і стає переможницею ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН (відділення літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства; секція зарубіжної літератури), зокрема у 2019-2020 н.р. Вікторія виборола  І місце, у 2020-2021 н.р. – ІІІ місце (її науковий керівник – Фролова Тетяна Іванівна, учитель вищої кваліфікаційної категорії, старший учитель, переможниця конкурсу «Вчитель року – 2019», наставниця щорічних переможців обласного етапу МАН у секції зарубіжної літератури). 

Віка Даш

Денис Ольховик, учень 11 класу Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1, захопився іноземною мовою завдяки творчому педагогу Логвиненко Наталії Миколаївні (учитель вищої кваліфікаційної категорії, старший учитель, яка щорічно готує юних МАНівців-переможців обласного етапу). Тема його науково-дослідницької роботи “The Image of Person in Postmodern English Literary Discourse: Linguo-Cognitive Approach (based on Short Stories)”. (“Образ людини в постмодерному англомовному художньому дискурсі: лінгвокогнітивний аспект (на матеріалі коротких оповідань).” Ось що Денис розповідає про цьогорічну участь у конкурсі-захисті: «Я досить давно захоплююся  американською і британською культурами. Коли я читав літературу, мене зацікавило те, як у творах англомовних письменників зображено людину, які мовні засоби сприяли розкриттю її індивідуальності. Тому ми вирішили дослідити це питання, аналізуючи сучасні оповідання англомовних літераторів.  Онлайн-формат проведення конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт сподобався, хоча і викликав   хвилювання. Результатом у 94 бали задоволений, адже інші учасники теж провели цікаві дослідження і вправно захищали  наукові роботи під час постерного захисту та наукової конференції.  Вітаю переможців конкурсу, а учасникам бажаю не зупинятися на досягнутому та нових наукових відкриттів!»

Денис Ольховик

А переможницю обласного етапу у секції історичного краєзнавства Реву Діану, ученицю 10 класу цієї ж школи, зацікавила науковою роботою мама – Гульнара Еркинівна, яка викладає історію теж у Лебединському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1. Тема наукового дослідження дівчини: «Розвиток жіночої середньої освіти в Лебедині, 1869-1919 роки». Діана відзначила, що написання наукової роботи – цікава, кропітка праця, яка вимагала багато зусиль та часу. Робота з архівним матеріалом, інтернет-джерелами, музейними експонатами  дали можливість учениці більше дізнатися про історію заснування свого навчального закладу, його фінансування, організацію навчально-виховного процесу.

Рева Діана

Пугач Карина, учениця 11 класу Ворожбянського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, з самого дитинства любить читати, і це захоплення стало її хобі. Вона не тільки багато читає, а й аналізує прочитане, ділиться своїми думками з батьками, однокласниками, а в 9 класі вперше стала членом МАН і посіла ІІІ місце в ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН України. Дівчина не зупиняється на досягнутому, постійно удосконалює свої вміння, навички, знання, і ось у цьому навчальному році Карина стала переможницею, посівши І місце обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України в секції «Зарубіжна література». Відзначимо, що її науковий наставник, учитель вищої кваліфікаційної категорії Коренєва Діана Миколаївна, була переможницею обласного етапу конкурсу «Вчитель року – 2020». Саме такий педагог, як Діана Миколаївна, яка захоплюється предметом, який викладає, може запалити іскру любові до літератури, до науки у душах своїх вихованців.

Пугач Карина

Сьогодні науковий пошук став необхідним компонентом формування високоосвіченого фахівця, а основне завдання навчання – не просто отримання знань, а їх творче переосмислення, що є підґрунтям для зародження нових ідей. Юні науковці Лебединської територіальної громади не без підстав вважають, що їхні дослідження знайдуть практичні застосування та змінять життя людей на краще. Вітаємо школярів, які стали переможцями ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу МАН, з високою оцінкою їх наукових пошуків, а абсолютній переможниці Пугач Карині бажаємо гідно представити свій науковий проект на Всеукраїнському етапі конкурсу!

Усім учасникам конкурсу-захисту МАН і їхнім наставникам бажаємо творчої наснаги, нових відкриттів та обов’язково перемог! Найщиріші вітання переможцям, найкращим МАНівцям – юним науковцям нашого краю 2021 року! Принагідно також вітаємо наукових керівників, директорів та педагогів закладів освіти громади. Висловлюємо щиру вдячність за якісну підготовку переможців та учасників ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, за творчий неспокій, професіоналізм, дитиноцентризм та любов до науки. Бажаємо усім успіху!

Поділитися