Представники ОСББ міста пройшли навчання та отримали подарунки

Представники ініціативних груп, які планують створити ОСББ, та діючих ОСББ у місті Лебедині скористалися можливістю на безкоштовній основі пройти навчання в рамках проекту ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для сталих енергоефективних рішень» (HOUSES). Основною метою проекту є мотивація та підтримка створення ОСББ.

По закінченню навчання представники ініціативних груп, які планують створити ОСББ, та діючих ОСББ у місті Лебедині отримали Сертифікати Проекту HOUSES та цінні подарунки.

Окремо слід зазначити, що чинне законодавство надає співвласникам багатоквартирних будинків механізми прийняття і виконання спільних рішень. Стаття 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначає форми управління багатоквартирним будинком. Відповідно до частини першої статті 9 цього Закону управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції- об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку).

Тобто співвласники багатоквартирного будинку можуть самостійно за рішенням загальних зборів визначитись з обранням одного із способів управління будинком, а саме: самоуправління, управління будинком через управителя, створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) чи асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (АВЖБ).

Зауважимо, що позитивні зміни у житловому секторі можуть відбутися лише за умови перетворення власників квартир і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку на свідомих співвласників спільного майна (будинку) та волі і бажання прийняття ними спільних рішень для реалізації прав та виконання обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.

Поділитися