Укладання договору на вивіз твердих побутових відходів є обов’язковим для всіх

У нашому місті послугою з вивезення твердих побутових відходів користується кожен. Проте, чи усі відповідно до чинного законодавства уклали договір на вивезення ТПВ? Звичайно ж, ні. І таких, на жаль, більшість.

Деякі лебединці категорично відмовляються від укладання договору на вивіз сміття, мотивуючи тим, що у них воно відсутнє. А ціна питання -13 грн. 72 коп. на 1 чоловіка в місяць. У той же час, ми постійно спостерігаємо картину «процвітання» стихійних сміттєзвалищ у лісосмугах, ярах, лісах, нежилих приватних домогосподарствах, берегах річки Вільшанки тощо.

Відповідно до ч. 2. ст. 35-1 Закону України «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечують роздільне збирання побутових відходів. До джерел утворення побутових відходів стаття 1 цього ж Закону відносить об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки). Тобто, це всі житлові домогосподарства, установи, організації на території міста Лебедина. Донедавна міська влада не мала дієвих важелів впливу на вирішення даної проблеми через відсутність детально пропрацьованої законодавчої бази у сфері вивезення ТПВ, а саме у розрізі публічних договорів на цей вид комунальної послуги. І ось нарешті ситуація зрушила з «мертвої точки».

Так 3 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (Законопроєкт № 2458), який серед іншого передбачає впровадження публічних договорів про постачання комунальних послуг. Завдяки цьому спрощується порядок укладення договорів в сфері комунальних послуг. Через публічний договір приєднання, підприємства зможуть одномоментно перевести усіх споживачів на нові договори. Це дозволить зменшити фінансові витрати комунальників та заощадити час як виконавцю, так і споживачам.

«Зміни, передбачені цим законом, у першу чергу надають можливість нормально працювати підприємствам житлово-комунального господарства та уникнути мільярдних збитків, і, найголовніше, забезпечити надання безперебійних і якісних послуг споживачам, створити для них комфортні та безпечні умови проживання», – прокоментував Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Отже, схема взаємовідносин між комунальним підприємством «Комбінат благоустрою виконавчого комітету Лебединської міської ради» і лебединцями у недалекому майбутньому буде кардинально змінена. Спочатку буде розроблено і оприлюднено публічний договір на вивезення твердих побутових відходів. Впродовж місяця усі власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, укладають договори з комунальними підприємствами. Відтепер уповноважені особи органів місцевого самоврядування матимуть законні підстави для складання протоколів про адміністративні правопорушення за не укладання договору на вивезення ТПВ абсолютно на кожного, хто не уклав такий договір. Тому радимо не зволікати та укласти договір на вивезення твердих побутових відходів з Вашої оселі, установи, магазину тощо.

Поділитися