Музей у сучасному соціокультурному просторі: функції, комунікації, проблеми

Сьогодні українські музеї ведуть пошук свого місця в багатоманітному культурному просторі. Від місця експонування, музеї все більше перетворюються на важливі осередки освіти і навчання, оскільки саме вони забезпечують доступ до національної культурної та мистецької спадщини людям різного фаху та віку. Вагомість цієї ролі базується на спроможності музеїв надавати громадськості інтерактивну, предметну та ідейну платформи для глибшого пізнання своєї етнічної та культурної ідентичності.

З метою осмислення та обговорення найбільш резонансних тенденцій розвитку музейної справи, 26 листопада 2020 року в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. Руднєва відбувся круглий стіл «Музей у сучасному соціокультурному просторі: функції, комунікації, проблеми».

Подія викликала значний інтерес у науковій спільноті міста Лебедина та Сумської області. Участь у роботі круглого столу взяли: музейники, науковці, викладачі СумДПУ ім.А.С. Макаренка, краєзнавці, артисти. Серед почесних гостей заходу – міський голова Олександр Бакликов та народний артист України, провідний майстер сцени Київського національного академічного театру оперети Ігор Левенець.

Доктор мистецтвознавства, доцент кафедри соціальної роботи і менеджменту соціокультурної діяльності СумДПУ Валерій Панасюк та народний артист України, провідний майстер сцени Київського національного академічного театру оперети Ігор Левенець

Засідання круглого столу пройшло в рамках проекту «Угода» з Сумським державним педагогічним університетом імені А.С. Макаренка (кафедра соціальної роботи і менеджменту соціокультурної діяльності, завідуюча – Анжела Поляничко).

Дискусія мала на меті визначити місце і роль державних, громадських та приватних музеїв у сучасному світі, їх актуальні проблеми та перспективи, в тому числі урізноманітнення музейних комунікацій у ХХІ столітті.

Учасників та гостей круглого столу привітав міський голова Олександр Бакликов, який відзначив значну роль музеїв не тільки у збереженні та вивченні культурно-мистецької спадщини, а й у вихованні підростаючого покоління.

Медіатор круглого столу — доктор мистецтвознавства, доцент кафедри соціальної роботи і менеджменту соціокультурної діяльності СумДПУ ім. А.С. Макаренка Валерій Панасюк розпочав засідання круглого столу питанням: «Особливості стану сучасного соціокультурного життя». Його питання: «Чи залишити музеї державними, чи «віддати» у приватні руки?» викликало жваве і бурхливе обговорення.

Кожен доповідач, розкриваючи свою тему, виявив творчий підхід, глибокі знання та особливу зацікавленість у обговоренні. Все, що було сказано учасниками круглого столу вкотре доводить актуальність  музейних питань і проблем та необхідність їх вирішення.

На завершення всі учасники заходу прослухали чудовий спів у виконанні народного артиста України, провідного майстра сцени Київського національного академічного театру оперети Ігоря Левенця та чарівну музику на фортепіано музикознавиці СумДПУ ім. А.С. Макаренка Ганни Приходько.

Народний артист України, провідний майстер сцени Київського національного академічного театру оперети Ігор Левенець

Художній музей

Поділитися