Працювала спостережна комісія

Нещодавно відбулося засідання спостережної комісії. Під час роботи члени комісії заслухали звіт про роботу комісії  протягом І півріччя 2020 року. Як поінформувала присутніх голова спостережної комісії Оксана Древаль, протягом І півріччя 2020 року спостережною комісією було проведено 6 засідань. У своїй діяльності комісія тісно співпрацює з Лебединським районним сектором філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області, Лебединським відділенням ГУНП в Сумській області, Лебединською міськрайонною філією Сумського ОЦЗ, управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради, відділом освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради, міським центром соціальних служб для сім’ї та молоді, КНП «Лебединська центральна районна лікарня ім.лікаря К.О.Зільберника», громадськими організаціями. З метою взаємодії з органом пробації, а також одним із досить дієвих форм роботи спостережної комісії є запрошення на засідання комісії підоблікових Лебединського районного сектору з питань пробації для профілактично-виховних бесід. Протягом 6 місяців 2020 року засідання комісії відвідали 8 осіб, які перебувають на обліку у секторі з питань пробації.

Основним напрямком роботи Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з особами, які засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі є проведення інформаційної, профілактичної роботи та, за потреби, надання соціальних послуг суб’єктам пробації. У зв’язку із введенням з 12.03.2020 року карантинних заходів, спричинених поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, у Лебединському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді були організовані заходи щодо організації робочого процесу на період карантину. Фахівцем із соціальної роботи на базі Лебединського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у перший понеділок місяця, згідно плану роботи на 2020 рік, проводилась робота серед молоді, яка засуджена до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. До введення карантинних заходів, фахівцем центру було проведено 3 профілактичних заходи, послугою охоплено 11 осіб молодіжного віку, з них 10 чоловіків та 1 жінка. Неповнолітніх, засуджених за скоєння кримінальних правопорушень, які перебували на обліку в Лебединському районному секторі філії Державної установи «Центр пробації» протягом І півріччя 2020 року не було. Під час заходів надавались буклети, листівки профілактичного характеру.

Також члени комісії розглянули питання щодо попередження злочинності правопорушень та насильства серед дітей та учнівської молоді. Система виховної та правовиховної роботи у навчально-виховних закладах міста спрямована на формування громадянина, патріота, інтелектуально розвинену, духовно і морально зрілу особистість. У закладах загальної середньої освіти планування та практична реалізація завдань правовиховної роботи проводиться у відповідності до нормативно-правових актів, зокрема, Указу Президента України «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей», Конвенції про права дитини, Концепції превентивного виховання дітей та молоді. Щорічно у закладах загальної середньої освіти видаються накази: «Про проведення профілактичного рейду «Урок»; «Про організацію роботи шкільної ради профілактики»; «Про організацію роботи шкільного наркологічного поста»; «Про проведення тижня правових знань». У 2020 році більшість заходів виховного впливу проводилась у on-line режимі. На офіційному сайті відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради регулярно розміщуються інформаційні та просвітницькі матеріали, спрямовані на формування безпечного та комфортного середовища для дітей, яке б сприяло попередженню їх девіантної поведінки; у рамках акції «10 днів проти насильства» на сайтах закладів освіти міста щоденно розміщувались тематичні матеріали щодо прав і гарантій неповнолітніх осіб.

Поділитися