До Всесвітнього дня туризму в Лебедині відбувся авто-мотопробіг

25 вересня, в рамках відзначення Всесвітнього дня туризму, в Лебедині відбувся авто-мотопробіг «Лебединські мандри – 2020». Захід об’єднав лебединських байкерів (організатор Ярослав Венгеровський) та учасників круглого столу «Лебедин туристичний: міфи та легенди».

Мета авто-мотопробігу – популяризація туризму серед містян, особливо – молоді, а також руйнування міфу, що Лебедин – це місто, в якому немає нічого цікавого для туристів.

Розпочався туристичний квест біля Лебединської міської ради, звідки колона із 25 байків та більш, ніж 10 автомобілів, з українською символікою, рушила до Меморіалу козацької слави. Про історію Меморіалу та трагедію, яка сталася в Лебедині більше 300 років тому, розповіли присутнім міський голова Олександр Бакликов та викладач суспільних дисциплін Лебединського педагогічного коледжу Сергій Венгеровський.

Наступна точка маршруту – музей просто неба «МіГ-29», що створений на місці колишнього ШМАСу (школи молодших авіаспеціалістів) по вулиці Сумській. Там учасники туристичного пробігу поклали квіти до знаку, встановленого в пам’ять про авіакатастрофу, яка сталася 1 серпня 1986 року. Тоді загинули льотчики 5-ї авіаескадрилії Ігорь Федоровський та Сергій Ганенко, що здійснювали навчальний виліт на МіГ-21 «УМ».

Звідти, центральними вулицями міста, колона попрямувала до Свято-Воскресенського храму (пам’ятка архітектури національного значення, XVIII століття), де взяли участь у відкритті першої в Лебедині охоронної дошки. Учасники пробігу також познайомилися з історією найстаршого лебединського храму. Екскурсію провів настоятель Свято-Воскресенського храму – архімандрит Лаврентій.

Побували учасники авто-мотопробігу також біля Меморіалу Слави «Лебедина пісня» та біля пам’ятного місця, де пролягав передній край оборони міста у 1941 році «Катюша» (8-й км автодороги «Лебедин-Михайлівка»). Завершився ж автопробіг на територій покинутої військової бази, поблизу села Токарі, де ще 30 років тому обслуговувалися та ремонтувалися міжконтинентальні ракетні комплекси СС-20. Сьогодні про колишню військову міць нагадують лише залишки військового плацу та руїни ангарів, приміщень і казарм, що загубилися у лісовому масиві.

Спеціаліст міського відділу туризму Валентина Знаменщикова повідомила, що наразі розробляється цікавий туристичний маршрут, який поєднає найбільш значимі місця колишніх військових баз, що знаходилися навколо Лебедина. Презентація маршруту відбудеться за два-три місяці.

Авто-мото пробіг охопив лише невелику частку туристичних об’єктів та локацій, що здатні зацікавити потенційних туристів. – Місто Лебедин має гарні туристичні перспективи на майбутнє. Та, туристичним Лебедин може стати лише тоді, коли не лише влада, а й громада та бізнес чітко усвідомлять значення туризму. Лише у співпраці цих трьох китів – влада, громада, бізнес – полягає успіх нашого міста як туристичного об’єкта, – говорить міський голова Олександр Бакликов.

Попереду ще чимало роботи, і довгий шлях по розвитку туризму… та будь яка дорога починається з першого кроку…

Організатори авто-мото пробігу висловлюють щиру вдячність кожному, хто долучився до святкування і творення особливо урочистої та життєрадісної атмосфери, яка у цей день панувала в Лебедині під час усіх заходів до Всесвітнього дня туризму.

Художній музей

Поділитися