Кримінальна відповідальність за вчинення домашнього насильства

Надзвичайно актуальною для Сумського регіону, як і для України в цілому, є проблема домашнього насильства. Питання контролю кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством, є одним з першочергових та постійно перебуває у полі зору керівництва Офісу Генерального прокурора та Сумської обласної прокуратури.

Правоохоронними органами Сумської області проводиться злагоджена робота щодо ефективного реагування на факти домашнього насильства, проведення належного досудового розслідування кримінальних проваджень указаної категорії, а також притягнення кривдників до передбаченої Законом відповідальності.

Так, упродовж 8 місяців 2020 року прокурорами Лебединського відділу Роменської місцевої прокуратури до суду спрямовано 15 обвинувальних актів про вчинення домашнього насильства, за результатами розгляду яких 8 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності, стосовно 3 прийнято рішення про закриття кримінальних проваджень у зв’язку з примиренням винного з потерпілим, решта перебуває на розгляді суду.

Нагадую, що домашнім насильством є умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Довідково: санкція статті 126-1 КК України «Домашнє насильство» передбачає покарання у виді громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Прокурор Лебединського відділу Роменської місцевої прокуратури Олексій Андрєєв

Поділитися