Профілактика отруєнь грибами

У період збирання та заготівлі з грибів збільшується кількість випадків отруєнь грибами. Серед основних причин – вживання неїстівних грибів або неправильно приготованих умовно їстівних; старих або зіпсованих їстівних; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.

Лебединське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області рекомендує мешканцям міста Лебедин та Лебединського району аби запобігти неприємним ситуаціям, що пов`язані з отруєннями грибами дотримуватись правил збирання, приготування і вживання грибів. 

Основні причини отруєнь: 1) вживання отруйних грибів; 2) неправильне приготування умовно їстівних грибів; 3) вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; 4) вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників). 

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Ці ознаки з’являються вже за 1-4 години після вживання грибів. Застерігаємо! Купуйте гриби тільки у відведених для продажу місцях (магазинах, на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль).

Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. 

Не збирайте гриби: 1) якщо не впевнені, що знаєте їх-якими б апетними вони не здавалися; 2) поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях. Колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; 3)  невідомо, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; 4) з ушкодженою ніжкою, старих, в`ялих, червивих або слизьких; 5) ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; 6) «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинка нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні.

Дотримання цих правил може зберегти ваше здоров’я та навіть життя, адже отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Громадяни, будьте вкрай обережними під час збирання та вживання дикорослих грибів! Перш, ніж куштувати страву з грибів, замисліться чи варто ризикувати своїм життям та здоров`ям.

Поділитися