Мистецька локація – Урочище Бурлюк

Простір мистецтва, свободи і творчості – все це нова мистецька локація «Урочище Бурлюк», яка 18 липня 2020 року отримала новий стимул для розвитку.

Урочище Бурлюк – туристично-мистецька територія, що знаходиться на місці вже давно не існуючого хутора Семиротівка, відомого своїм видатним уродженцем – українським художником-футуристом, поетом та теоретиком мистецтва Давидом Давидовичем Бурлюком.

Давид Бурлюк (9 (21) липня) 1882 – 15 січня 1967) – відомий український і російський художник-футурист, теоретик мистецтва та поет, чия творчість визнана всім світом. Бурлюк стояв біля витоків нового мистецтва ХХ століття, ставши ідеологом та рушійною силою – футуризму. Його ім’я, очолюючи нове, незрозуміле, незбагненне, зухвале мистецтво футуризму, зламувало усталені горизонти, ставши синонімом величних перетворень, що відбувалися з мистецтвом.

Сьогодні, жодна історія не тільки української, а й світової культури ХХ століття не може бути написаною без вагомих посилань на роль творчості та організаційної активності Давида Бурлюка. Він став чи не вирішальною постаттю на багатьох важливих етапних поворотах.

При цьому, батьківщиною Давида Бурлюка є маленький хутір Семиротівка, поблизу села Рябушки. Тут Бурлюк жив до 11-річного віку. Саме в Семиротівці Давид написав свої перші роботи, що стали відправною точкою на творчому шляху основоположника футуризму. За його спогадами, в родовому гнізді Бурлюків – у Семиротівці, він виконав перший свій малюнок з натури – портрет своєї сестри Людмили.

Сьогодні Семиротівка вже не існує. Остання хата цього чималого хутора зникла, кажуть, року дев’яностого. Сьогодні, лише залишки старого кладовища, фундамент, що заріс травою та кущі хрону свідчать, що тут жили люди. Проте, тут народився славетний художник-футурист Бурлюк, чиїм ім’ям неофіційно сьогодні називають все Урочище.

Впродовж останніх кількох років локація залишались на слуху, привертаючи увагу поодиноких ентузіастів, переважно на день народження Давида Бурлюка. Проте, в 2020 ситуація може кардинально змінитися, адже 18 липня ця територія отримала новий поштовх для розвитку.

Цього дня в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К.Руднєва відкрилася незвична футуристична виставка «Урочище Бурлюк» (організатори: Костянтин Аленінський – вояж-компанія «Верижиця» та Сергій Гуцан – приватний музей «Причал Одіссея»), що мала своїм продовженням туристичну подорож до Урочища Бурлюк.

Головною подією цієї програми стало встановлення футуристичного знаку «УРОЧИЩЕ БУРЛЮК», виготовленого лебединським майстром – засновником сімейного підприємства «БУК» Сергієм Букатою. Участь у розробці макету та роботах по виготовленню приймали також Ілля Буката та Анна Буката.

Знак виготовлений із твердих порід дерева (дуб та ясень) та покритий спеціальним розчином, передбаченим для дерев’яних конструкцій, що знаходяться під відкритим небом.

Серед останніх робіт майстра також неперевершені дерев’яні двері головного входу до музею, головна музейна афіша та більше десятка неповторних різних рам, які доповнюють твори мистецтва Художнього музею.

Ініціативу музейників та учасників виставки «Урочище Бурлюк» щодо розвитку мистецької локації, підтримали: міський голова Олександр Бакликов, численні гості із міста Суми, серед яких були Дмитро Живицький, Ірина Варламова («Залізний цикорій»), представники громадських організацій Іван Мальцев («Мистецька платформа Лебедина»), Сергій Воронов («Місто 2.0») та багато інших учасників. Вперше, за останні роки, в Урочищі Бурлюк зібралося стільки людей, що знадобилося більше десятка машин для організації доїзду.

Завдяки такій згуртованості людей, ентузіазму та бажанню змін, територія давно покинутого хутора Семиротівка новонародилася в щось абсолютно нове – свіже та творче. Вона стала перспективним місцем для розвитку зеленого туризму, мистецьких та освітніх подій, нових маршрутів до всім відомого прізвища – Давида Бурлюка.

До речі, ще один футуристичний акцент локації додала ініціатива голови місцевого фермерського господарства Івана Пилипенка, який планує створення на цій території – місця для вирощування, екзотичних для нашої місцевості – плямистих оленів. Ідея в дусі футуристів.

Завершилася програма – неймовірною екскурсією по Урочищу Бурлюк, яку для всіх охочих провів Костянтин Аленінський.

Художній музей

Поділитися