“Ліси від пожеж збережемо разом”

Весняні вітри суховії спричиняють безпеку виникнення пожеж у лісі. Надзвичайно суха трава, хвоя готові загорітися від будь-якого джерела вогню, навіть від невеликої іскри, непогашеного сірника, недопалка, дитячої пустощі, необережне використання вогню у лісах відпочиваючими.

Тому, згідно правил пожежної безпеки, в лісах забороняється:

  • Розводити багаття;
  • кидати непогашені сірники, недопалки;
  • використовувати при полюванні пижі з легко-займистих матеріалів;
  • захаращувати ліс сміттям, побутовими відходами, звалювати в лісі відходи будівельних матеріалів;
  • випалювати траву на лісових прогалинках, на полях, прилеглих до лісу;
  • проїжджати по дорогах закритих шлагбаумами;
  • розташовувати в лісах  автотранспорті заправляти його паливно-мастильними матеріалами.

За порушення вищеназваних правил винні особи притягуються до відповідальності, з них стягується штрафи.

Згідно статті 77 Кодексу України про адміністративні порушення “Порушення вимог пожежної безпеки в лісах”.  Відтепер штраф становитиме від 90-270 не оподаткованих мінімумів доходів громадян це від 1530 грн. до 4590грн.

         Пошкодження лісу в наслідок необережного поводження  з вогнем, що призвело до виникнення  лісової пожежі  каратиметься штрафом в розмірі від 270 до 900неоподаткрваних мінімумів доходів  громадян це від 4590 грн.  до 15300 грн. Згідно ст.77-1 Кодексу України про  Адміністративне порушення  “Самовільне випалювання  рослинності або її залишків” тягне за собою штраф у розмірі від 180до 360 неоподаткованих  мінімумів доходів громадян  це від 3060 грн. до 6120 грн.

         Згідно статей 241 та 245 Кримінального кодексу України штрафи  за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля речовинами. Становить від 1800 до 3600 неоподаткованих доходів громадян, це від 30600грн до 61200 грн. За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених  насаджень навколо населених пунктів а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях  сільськогосподарського призначення  вогнем чи загально небезпечним способом штрафи зростають від  5400 до 90000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, від 91800грн до 153000грн.

         У стихії лісових пожеж згорають не тільки цінна деревина, продукти лісу, тварини й птахи згорає майбутнє людства. Загальний  збиток, який щороку завдають лісові пожежі, підраховувати в гривнях неможливо:

         це кисень, що згорів;

         ушкодження органічного шару грунту;

         кисневі дощі;

         ерозій, тощо.

Виконання основних вимог пожежної безпеки в лісах не вимагає великих зусиль і дозволяє зберегти не тільки природні багатства, ай своє власне життя. Будьте обережні з вогнем!!!!

ДП  “Лебединський лісгосп”,

Лебединський районний сектор Управління ДСНС України в Сумській області.

Поділитися