Підприємства, підприємці та громадяни, які незаконно користуються земельними ділянками, що знаходяться у власності міста, будуть повертати борги

Ми всі хочемо, щоб у нашому місті було чисто та затишно, щоб були гарні дороги та тротуари, щоб всі вулиці були освітлені, щоб у кожному мікрорайоні були сучасні дитячі та спортивні майданчики, а також бодай невеличкі зони відпочинку, де після трудового дня можна було б просто відпочити. Місто, в якому добре працюють дитячі садочки та школи (без «добровільно-примусових» батьківських пожертв), де постійно проводяться цікаві культурно-масові заходи, напевно, є мрією кожного з нас.

Але для забезпечення всього цього потрібно чимало коштів, які заробляються всією громадою. Одним з важливих джерел надходження до міського бюджету є плата за землю. На жаль, з цим у місті вже давно існують проблеми. Деякі підприємства та мешканці Лебедина протягом довгого часу активно використовують землю, що належить громаді, здійснюють господарську діяльність, але отримуючи прибутки, не перераховують до міського бюджету ні копійки.

Ще донедавна ситуація здавалася безнадійною, адже старе законодавство мало багато прогалин, якими й користувалися зацікавлені в цьому особи. Нещодавні зміни до законодавства дали, нарешті, можливість органам місцевого самоврядування зрушити вирішення цієї проблеми з «мертвої точки» і відшкодувати завдані йому збитки не виходячи за межі правового поля.

Отримавши реальні важелі впливу на ситуацію, виконавчим комітетом Лебединської міської ради було створено комісію, що має на меті визначення розмірів збитків, завданих бюджету громади, та їх відшкодування. Матеріали по кожній окремо взятій земельній ділянці готуються відповідними службами, здійснюються розрахунки сумарних збитків, відповідно до нормативно-грошової оцінки земельної ділянки, опрацьовуються на засіданнях комісії з обов’язковим залученням до її роботи усіх сторін справи.

У разі добровільної згоди відшкодувати збитки завдані територіальній громаді міста Лебедина сторонами може бути підписано договір про добровільне відшкодування збитків, спричинених власникам землі та землекористувачам з можливістю розстрочення платежу.

Міськвиконком звертається до всіх, кого стосується дане питання. У випадку не досягнення сторонами згоди про добровільне відшкодування збитків справи будуть передаватись до суду і винним доведеться додатково сплатити всі судові витрати та юридичні послуги.

Внаслідок цієї кропіткої роботи нещодавно до місцевого бюджету вже надійшли перші кошти сплачених збитків від одного з підприємств, розташованих на території міста. Проаналізувавши надані комісією матеріали, юридична служба цього підприємства рекомендувала своєму керівництву уникнути судового процесу та витрат пов’язаних з ним, підписали договір про добровільне відшкодуванні збитків і сплатили місту 886 тис. гривень.

Робота з визначення розміру збитків, завданих громаді не припиняється, по мірі надходження інформації про відповідні порушення комісія продовжує свою роботу. Так, 12 травня відбулось засідання, на якому розглядались матеріали на чергових порушників.

Влада міста рішуче налаштована продовжувати цю роботу, щоб не допустити несправедливості по відношенню до сумлінних платників податків, та отримати всі кошти, що за законом мають належати громаді Лебедина та спрямувати їх на розвиток міста.

Поділитися