«Живописна палітра Володимира Коростельова»

У зв’язку із карантинними обмеженнями в Україні, в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К.Руднєва презентована перша, за понад 100-річну історію, онлайн-виставка.

Виставка «Живописна палітра Володимира Коростельова» із колекції Лебединського художнього музею, планувалася до відкриття ще 25 березня ц.р. Та, через карантин, ми вирішили її не скасовувати, а розпочати презентацію віртуально, сподіваючись, що незабаром зможемо відкрити виставку в музейних залах, як і планували.

Володимир Олександрович Коростельов (1925-2001) – відомий український художник, Заслужений діяч мистецтв України (1985). Народився м. Новоросійськ, у родині військовослужбовця. Наприкінці 1942 пішов до армії, навчався спочатку у снайперській, а потім у танковій школах. Учасник Другої Світової війни.

Малювати Коростельов почав рано, фахову освіту здобув у Сімферопольському художньому училищі ім. М. Самокиша, яке закінчив у 1955 році. Його вчителями були заслужені діячі мистецтв УРСР Ф. Захаров і К. Прохоров, а також живописці В. Аланович, М. Бортников та ін.

Деякий час художник викладав малювання у школі на Запоріжжі, а потім віддався творчій роботі, брав участь у численних художніх виставках. У 1971 році прийнятий у Спілку художників України. З 1972 р. жив і працював у Сумах.

Чудовий пейзажист, майстер жанрової картини, гарний колорист Володимир Олександрович Коростельов  був організатором і першим головою Сумської обласної організації художників СХУ (1984–1988).

У Лебединському художньому музеї сьогодні зберігається  9 творів митця, переважна більшість яких була придбана у автора. Тематика його картин широка і різноманітна: мальовнича природа Карелії, сільське життя, виробничі пейзажі: «На судноверфі» (1970), «Баржі» (1966), «Запорізький мартен» (1968).

Результатом творчих поїздок у Прикарпаття стала картина «Селище лісорубів біля Яремчі» (1968). В ній художник передає багатобарвність та колорит краю в зимовий період. Цікаво, що саме ця картина експонувалась на виставці у Франції (ще й досі на рамі збереглася оригінальна етикетка).

Таку ж могутню зливу кольору в поєднанні з мотивами настрою бачимо в карельському циклі творів, над якими живописець працював протягом тривалого часу:  «Карелія. Святуха» (1981), «Озерний край»(1980), «Тиша, Карелія» (1986). Саме в картині «Озерний край» зображені  реальні люди: у воді біля човна – єгер Роман Чибарас, поруч, в човні – лісничий і зберігач заповідника карельської берези Іван Горячов. За словами самого автора – це його добрі друзі.

Озерні  пейзажі із величними водоймами захоплюють глядача сріблясто – синьо – рожевим колоритом води. Чиста гладінь озера ніби відлунює срібним дзвоном суворий північний краєвид.  Відчуття простору, спостережливість, любов до життя в його розмаїтті характеризують картини Володимира Коростельова. Палітра талановитого художника радісна та оптимістична.

Виставка «Живописна палітра Володимира Коростельова» доступна на сайті Лебединського міського художнього музею імені Б.К.Руднєва. Побачити ж виставку в приміщенні музею, можна наступного дня, після завершення карантину (при умові його завершення 24 квітня 2020 року). Лебединський міський художній музей ім. Б.К. Руднєва знаходиться за адресою: пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. Графік роботи: вт.-пт.: з 08:00 до 17:15, сб. з 08:00 до 16:00. Вихідні: неділя та понеділок. Сайт музею – http://artmuseum.lebedyn.org

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *