Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19

Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 в приміщеннях адміністративних будівель державних органів

  1. Визначити відповідальних осіб за дотримання протиепідемічного режиму в закладах. Провести роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників.
  2. Забезпечити суворий контроль за щоденним допуском до роботи працівників  шляхом проведення ранкового опитування щодо стану здоров’я з документуванням зазначеної інформації (П.І.Б., стан здоров’я, підпис). Розглянути можливості для організації дистанційної роботи.
  3. Негайно відстороняти від роботи працівників з будь якими проявами респіраторних та інших захворювань. Попередити  про необхідність самоізоляції у разі захворювання та звернення до сімейного лікаря.
  4. Забезпечити умови для дотримання працівниками та відвідувачами особистої гігієни в санітарних та побутових кімнатах, туалетах (встановити дозатори рідкого мила, антисептичних засобів, одноразових паперових рушників та ємностей для їх збору і утилізації).
  5. Рекомендувати запровадити температурний скринінг (контактними або безконтактними термометрами) перед початком роботи. Проводити знезараження термометрів після кожного вимірювання шляхом протирання розчинами 70% етилового спирту.
  6. Рекомендувати обмеження або переведення в онлайн режим особистого прийому громадян. У разі неможливості – організувати робочі місця для прийому громадян захисними екранами (скло, оргскло) а працівників – засобами індивідуального захисту (маски, респіратори) з заміною кожні 2 години одноразових (або  прасуванням марлевих 4 шарових). У разі використання масок багаторазового використання забезпечити їх щоденне прання та прасування.
  7. Забезпечити у всіх приміщеннях проведення вологого прибирання не рідше 3 разів на добу (підлога, санітарно-технічне обладнання, поручні, дверні ручки, інші контактні поверхні), в т. ч. в обідню перерву та у кінці робочого дня з застосуванням  зареєстрованих в Україні  дезінфікуючих заходів, а також раціонального режиму провітрювання.
  8. Використання килимів у період карантину не рекомендується. У разі неможливості прибрати килими чи ковролін можливе їх прибирання з використанням миючих пилососів з парогенераторами.
  9. Можливе використання установок для знезараження повітря, які можуть працювати в присутності людей (рециркуляторів).

Використання дезінфікуючих засобів

При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, зареєстровані відповідно до законодавства, та які мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні). Антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо); препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування).

Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 у закладах громадського харчування, які забезпечують доставку їжі на замовлення  

Організація роботи закладу

  • Проведення роз’яснювальної роботи з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
  • роздрукувати та/або оновити інформаційні постери та інструкції персоналу щодо техніки миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками;
  • встановити щоденний внутрішній контроль стану здоров’я з вимірюванням температури ВСІХ працівників закладу, включаючи адміністрацію та допоміжний персонал. У разі використання контактних термометрів забезпечити їх знезараження протиранням 70% розчином спирту етилового;
  • КАТЕГОРИЧНО не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи. Бажано налагодити інформування працівниками про симптоми захворювання по телефону до початку роботи. Рекомендувати захворілим самоізоляцію вдома та звернення по телефону до сімейного лікаря;
  • Оптимізувати виробничі процеси таким чином, щоб забезпечити дотримання дистанції між працівниками не менше 1,5 м з одночасним перебуванням в приміщенні не більше 10 осіб (5 м2 на одну особу) ;
  • забезпечити та контролювати постійну наявність рідкого мила, спиртовмісних антисептичних засобів, одноразових паперових рушників, рукавичок для використання персоналом;
  • рекомендувати дотримання маскового режиму з заміною кожні 2-3 години одноразових (або прасуванням марлевих 4 шарових). У разі використання масок багаторазового використання забезпечити їх щоденне прання з використанням традиційних миючих засобів;
  • забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу, для осіб, які проводять доставку харчових продуктів додатково 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин);
  • провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок, рукавичок та встановити внутрішній контроль за дотриманням правил їх використання та утилізації;
  • користуватися послугами постачальників харчових продуктів які зареєстровані як оператори ринку, мають відповідні дозвільні документи /впроваджені процедури, засновані на принципах НАССР, актуальні результати аудиту Компетентним органом (Держпродспоживслужба);
  • Забезпечити дотримання вимог щодо приймання, умов зберігання та термінів реалізації продовольчої сировини та харчових продуктів відповідно до чинного законодавства України; основні процеси приготування та фасування страв проводити з використанням рукавичок;
  • Забезпечити фасування страв що доставляються – в посуд (упаковку) одноразового використання, що має відповідні документи, які підтверджують безпечність для життя та здоров’я людей;
  • забезпечити заклад транспортом для доставки харчових продуктів, який відповідає вимогам ст. 44 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
  • оновити контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при виникненні інфекційних хвороб та використовувати її в роботі, поширити серед працівників;

Дезінфекція, прибирання та утилізація

  • забезпечити вологе прибирання з використанням миючих (не рідше 3 разів на добу та дезінфікуючих (в обідню перерву та в кінці зміни) засобів з дотриманням регламентованої експозиції деззасобу, ефективну роботу вентиляційного обладнання та раціональний режим провітрювання;
  • проводити обробку поверхонь, місць контакту рук працівників (ручки дверей, місця сидіння, раковини, тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції або іншими дозволеними деззасобами з дотриманням терміну експозиції;
  • мінімізувати ручне миття посуду та інвентарю, за можливості, забезпечити ці процеси в посудомийних машинах при високих температурах;
  • забезпечити окреме місце для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту та одноразового посуду, що використовується, в пластикові пакети, що закриваються;
  • забезпечити знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів та харчових відходів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни.

Використання дезінфікуючих засобів

При проведенні дезінфекційних заходів необхідно використовувати дезінфекційні засоби, зареєстровані відповідно до законодавства (Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» ст.. 33,34 та Постанова Кабінету Міністрів України № 908).

Використання препаратів (приготування робочих дезрозчинів) здійснювати відповідно до Методичних рекомендацій, затверджених Міністерством охорони здоров’я України (враховувати об’єкти обробки, концентрацію препарату та термін експозиції).

  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
  • препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
  • для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби бажано таблетованих форм для забезпечення чіткого дозування препарату.

Основні профілактичні індивідуальні заходи

  • гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
  • гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;
  • утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);
  • утримання від дотиків обличчя руками;
  • у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;
  • використання медичної маски на роботі та в місцях громадського користування, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.

Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 на АЗС

  1. Провести роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників, а саме частого миття рук, дотримання кашльового етикету, використання антисептиків для обробки рук, дотримання самоізоляції та повідомлення свого сімейного лікаря у разі проявів захворювання.
  2. Забезпечити суворий контроль за щоденним допуском до роботи працівників шляхом проведення ранкового опитування щодо стану здоров’я з документуванням зазначеної інформації (П.І.Б., стан здоров’я, підпис).
  3. Негайно відстороняти від роботи працівників з будь якими проявами респіраторних та інших захворювань. Попередити про необхідність самоізоляції у разі захворювання та звернення до сімейного лікаря.
  4. Забезпечити умови для дотримання працівниками та відвідувачами особистої гігієни в санітарних та побутових кімнатах, туалетах (встановити дозатори рідкого мила, антисептичних засобів, одноразових паперових рушників та ємностей для їх збору і утилізації).
  5. Рекомендувати запровадити температурний скринінг (контактними або безконтактними термометрами) перед початком роботи. Проводити знезараження термометрів після кожного вимірювання шляхом протирання розчинами 70% етилового спирту.
  6. У разі використання засобів індивідуального захисту маски одноразового використання замінювати кожні 2 години. У разі використання масок багаторазового використання забезпечити їх заміну кожні 2 години, щоденне прання та прасування.
  7. Забезпечити у всіх закритих приміщеннях проведення вологого прибирання не рідше 3 разів на добу (підлога, санітарно-технічне обладнання, поручні, дверні ручки, інші контактні поверхні), в т. ч. в обідню перерву та у кінці робочого дня з застосуванням зареєстрованих в Україні дезінфікуючих заходів, а також раціонального режиму провітрювання. Також забезпечити обробку ручок та поверхонь заправних пістолетів.
  8. Видачу їжі, напоїв та супутніх товарів у магазинах та кафе на базі АЗС цілодобово здійснювати виключно через вікно видачі.

Використання дезінфікуючих засобів 

При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, зареєстровані відповідно до законодавства, та які мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні):

  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо),
  • препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування).

Рекомендації щодо проведення профілактичних  заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 для адміністрацій і працівників транспортних компаній та СТО

  1.  Визначити відповідальну особу за дотримання протиепідемічного режиму, яка буде здійснювати координацію діяльності працівників.
  2. Забезпечити суворий контроль за щоденним допуском до роботи персоналу шляхом проведення ранкового опитування працівників щодо стану їх здоров’я, вимірювання температури, бажано документуванням зазначеної інформації (П.І.Б., стан здоров’я, температура підпис).
  3. Забезпечити на період карантину забезпечення температурного скринінгу (контактними або безконтактними термометрами) на входах до підпорядкованих закладів як для працівників, так і для відвідувачів. Проводити знезараження термометрів після кожного вимірювання шляхом протирання розчинами 70% етилового спирту.
  4. Негайно відстороняти від роботи працівників з будь якими проявами респіраторних та інших захворювань. Бажано налагодити інформування працівниками про симптоми захворювання по телефону до початку роботи. Рекомендувати захворілим самоізоляцію вдома та звернення по телефону до сімейного лікаря.
  5. Якщо працівник закладу, який працює на вході з клієнтами, виявив візуально симптоми захворювання у відвідувача, він має право відмовити у наданні послуг, пояснивши причину. Можна такі попереджувальні листівки вивісити при вході.
  6. Заборонити діяльність зон очікування. Забезпечити дотримання дистанції між клієнтами та відвідувачами не менше 1,5 м, встановивши відповідну розмітку в залі.
  7. Транспортування автомобілів на ремонт здійснювати силами працівників підприємства, з попередньою дезобробкою (протиранням) замовником контактних поверхонь автомобіля (кермо, ручне гальмо, ручки дверей зсередини та ззовні, панель приладів, кнопки та натискачі, тощо).
  8. Забезпечити умови для дотримання працівниками особистої гігієни в санітарних та побутових кімнатах, туалетах приміщень (встановити дозатори рідкого мила, антисептичних засобів, одноразових паперових рушників та ємностей для їх збору і утилізації).
  9. Рекомендувати дотримання маскового режиму з заміною кожні 2-3 години одноразових (або прасуванням марлевих 4 шарових). У разі використання масок багаторазового використання забезпечити їх щоденне прання з використанням традиційних миючих засобів.
  10. Забезпечити у приміщеннях проведення вологого прибирання не рідше 3 разів на добу (підлога, санітарно-технічне обладнання, поручні, дверні ручки, інші контактні поверхні), в т. ч. 2 рази в обідню перерву та у кінці робочого дня з застосуванням зареєстрованих в Україні  дезінфікуючих заходів  (опубліковано на сайті МОЗ (https://moz.gov.ua)), а також раціонального режиму провітрювання. Можливе використання установок для знезараження повітря, які можуть працювати в присутності людей (рециркуляторів).
  11. Килимові покриття в приміщеннях рекомендується зняти, а у разі неможливості – забезпечити прибирання пилососами з парогенераторами.

 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *