Що потрібно знати про поширення COVID-2019 серед тварин

Останнім часом в мережі інтернет ми спостерігаємо неймовірну кількість різноманітної інформації щодо поширення COVID-2019. Більшість – інформація з невідомих джерел, інтерпретації, спекуляції та фейки. До такої недостовірної інформації можна віднести твердження про поширення COVID-2019 через контакт із тваринами. Тому прес-служба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів наголошує користуватись інформацією лише з офіційних джерел.

У зв’язку із багатьма недостовірними фактами щодо небезпеки поширення COVID-2019 від тварин пропонуємо для ознайомлення відповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин на найпоширеніші питання з цього приводу.

1.Чи поширюється COVID-2019 від тварин до людей?

Вірогідніше за все, основним шляхом передачі COVID-2019 є передача від людини до людини. Але існує інформація, яка вказує на те, що COVID-2019 має тваринне походження. В результаті проведення генетичного секвенування, отримані дані показали, що вірус COVID-2019 є дуже близьким до коронавірусу (CoV), виявленого серед кажанів роду Rhinolophus (кажан підковик). Існує вірогідність, що передача вірусу від тварини до людини включала проміжного носія. Однак, наразі немає достатньої кількості наукових доказів, які необхідні для виявлення джерела або пояснення шляху передачі вірусу від тварини до людини. Пріоритети серед досліджень для виявлення тваринного джерела обговорювалися в рамках засідання неформальної дорадчої групи МЕБ з питань COVID-2019 та були презентовані Президентом Робочої групи МЕБ з питань диких тварин в рамках Форуму з Глобальних Досліджень та Інновацій ВООЗ. З результатами дискусії неформальної дорадчої групи МЕБ з питань COVID-2019 можна ознайомитись за посиланням (англійською): https://www.oie.int/fileadmin/Home/eng/Our_scientific_expertise/d ocs/pdf/COV-19/COVID19_21Feb.pdf

2. Що нам відомо про вірус COVID-2019 та домашніх тварин?

Станом на 26.03.2020 немає підтвердження того, що домашні тварини можуть поширювати хворобу. Таким чином, немає виправданих підстав для впровадження обмежувальних заходів проти домашніх тварин. Ветеринарна служба Особливого адміністративного району Гонконг КНР надала МЕБ докази, що результат тестування собаки на COVID-2019 виявився позитивним, зважаючи на близький контакт собаки з господарями, які були хворі на COVID-2019. Здійснений ПЛР-тест у реальному часі (кількісна ПЛР) продемонстрував наявність генетичного матеріалу вірусу COVID-2019. Собака не мала ніяких клінічних ознак хвороби. Тому немає підтверджень, що собаки відіграють роль у поширенні цієї хвороби серед людей чи що самі нею хворіють. Необхідно проводити подальші дослідження, щоб зрозуміти чи можуть тварини переносити дане захворювання та хворіти на нього. МЕБ продовжить надавати оновлену інформацію на цю тему, як тільки вона буде доступна. Доказів для підтримки обмежень на пересування та торгівлю домашніми тваринами немає.

3.Які запобіжні заходи слід вживати власникам, які хворіють або мають підозру на COVID-2019 та мають домашніх тварин?

Не було жодних повідомлень про захворювання домашніх або інших тварин на COVID-2019 та наразі немає жодних підтверджень, що вони відіграють значну епідеміологічну роль у розповсюдженні цієї хвороби людей. Після догляду та контактів з тваринами необхідно дотримуватись базових гігієнічних заходів. Зокрема, необхідно мити руки до та після контактів з тваринами, їх кормом, засобами по догляду тварин та ін. По можливості, люди, які хворі на COVID-2019 або мають підозру на цю хворобу повинні уникати близького контакту зі своїми домашніми улюбленцями, за якими краще доглядати іншим членам родини. Якщо ж уражені хворобою люди не мають іншого виходу та вимушені доглядати за домашніми тваринами особисто – такі особи мають дотримуватись правил особистої гігієни та одягати маску, якщо це можливо.

4.Що можуть зробити національні ветеринарні служби щодо домашніх тварин?

Ветеринарні служби та служби захисту громадського здоров’я мають співпрацювати, використовуючи підхід Єдиного Здоров’я (One Health approach), щоб передавати інформацію та здійснювати оцінку ризику, коли особа, хвора на COVID-2019 повідомляє, що мала контакт з домашніми або іншими тваринами. Якщо в результаті проведеної оцінки ризику приймається рішення здійснити перевірку домашньої тварини, яка контактувала з особою/власником, які уражені COVID-2019, рекомендується використовувати ПЛР-тести у реальному часі для дослідження оральних, назальних, фекальних/ректальних зразків.

Лебединське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *