Попередження насильства в сім’ї

Правові і організаційні основи попередження насильства в сім’ї, органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, визначає ЗУ “Про попередження насильства в сім’ї”.

Насильство в сім’ї — це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

Форми насильства

Фізичне насильство в сім’ї це навмисне нанесення побоїв, тілесних ушкоджень одного члена сім’ї іншому, яке може призвести чи призвело до порушення нормального стану фізичного чи психічного здоров’я або навіть до смерті постраждалого, а також до приниження його честі та гідності. 

Сексуальне насильство в сім’їце протиправне посягання одного члена сім’ї на статеву недоторканість іншого члена сім’ї, а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітнього члена сім’ї.

Психологічне насильство в сім’їце насильство, пов’язане з тиском одного члена сім’ї на психіку іншого через навмисні словесні образи або погрози, переслідування, залякування, які доводять постраждалого до стану емоційної невпевненості, втрати здатності захистити себе і можуть заподіяти або заподіяли шкоду психічному здоров’ю.

Економічне насильство в сім’їце навмисні дії одного члена сім’ї щодо іншого, спрямовані на те, щоб позбавити постраждалого житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які він має законне право. Такі дії можуть заподіяти шкоду фізичному чи психічному здоров’ю або навіть призвести до смерті постраждалого. 

Жертвою насильства в сім’ї може стати кожний член сім’ї, який постраждав від фізичного, сексуального, психологічного чи економічного насильства з боку іншого члена сім’ї.

Попередження насильства в сім’ї — це система соціальних і спеціальних заходів, спрямованих на усунення причин і умов, які сприяють вчиненню насильства в сім’ї , припинення насильства в сім’ї, яке готується або вже почалося, притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні насильства в сім’ї, а також медико-соціальна реабілітація жертв насильства в сім’ї.   У випадку насильства в сім’ї, внаслідок якого Ви зазнали побиття й отримали тілесні ушкодження, необхідно виконати наступні  дії.

  1. Дзвонити до поліції і викликати «швидку допомогу», також можна звернутися до служби психологічної допомоги.
  2. За потреби звернутися за медичною допомогою у найближчий заклад охорони здоров’я. Якщо стан не є критичним, записатися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікар проведе обстеження, призначить лікування або направить до вузького спеціаліста.
  3. Пройти обстеження і отримати підтримку. Лікар повідомить про результати обстеження, можливі варіанти лікування, а також про права, заходи і соціальні послуги.
  4. Пройти лікування — лікування відбувається виключно за згодою пацієнта або його законного представника, якщо він не є людиною, яка вчинила насильство.

Для отримання інформації ви можете звернутися до:

Управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради:

м. Лебедин, вул. Л.Батютенка,  55, тел.2 14 92

Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді:

м. Лебедин, вул. Сумська 9а, тел.2 25 63

Служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради:

м. Лебедин, вул. Героїв Майдану, 29

Сектору превенції Лебединського відділення Сумського районного відділу поліції ГУНП в Сумській області:

м. Лебедин, вул. Т. Шевченка,12, тел. 2 02 21; 0668607142

Безкоштовна Національна «Гаряча лінія» з протидії домашньому насильству 0800500335, короткий номер 116-123

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *