Шевченкове слово в віках не старіє

9 березня Україна відзначила 206 років від дня народження видатного майстра слова, талановитого художника, славетного і величного Тараса Григоровича Шевченка. Упродовж Шевченківських днів у навчальних закладах Лебедина панував дух видатного поета та патріота нашої держави, адже вчителі та учні організували багато цікавих та пізнавальних заходів.

У загальноосвітній школі ступенів №1 заходи, проведені у Шевченківські дні, пройшли під гаслом «Ушановуємо пам’ять Великого Кобзаря». Розпочався тиждень фотоквестом «Відоме й невідоме про Шевченка». Виконуючи цікаві завдання, учні поглибили знання про життєвий і творчий шлях поета. Усі охочі взяли участь у флешмобі «Вічне слово Кобзаря», декламуючи улюблені рядки поетичних творів митця. Учні п’ятих класів переглянули відеофільм «З днем народження, Тарасе. 7 цікавих фактів із життя Шевченка». На уроках української мови школярі (5 – 11 кл.) написали диктанти з теми «Слово про Шевченка». Для учнів 6 – А та 7 класів у Лебединському краєзнавчому музеї була проведена виховна година «Уклін та шана Кобзарю». Рева Діана, учениця 9 – А класу, узяла участь у міському огляді-конкурсі читців, присвяченому пам’яті видатного українського поета та посіла ІІІ місце.

До Днів пам’яті Тараса Григоровича Шевченка у загальноосвітній школі ступенів № 3 було проведено низку виховних заходів. Члени наукового шкільного товариства «Ерудит» для учнів школи провели інформаційні хвилинки «Кобзарем ми його звемо». У фойє школи розміщена фотовиставка «Тарас Шевченко – великий художник». У бібліотеці організована виставка творів Тараса Шевченка «Ну що б, здавалося, слова…». Для збірних команд учнів школи «Шевченкознавці» та «Нащадки Кобзаря» був проведений квест з QR-кодами «Цікаві факти про Шевченка». У бібліотеці відбувся конкурс декламаторів «Живе слово Кобзаря» для учнів 4 класу.

 

Учителі української мови та літератури провели ряд тематичних заходів: інформаційно-інтелектуальний калейдоскоп «Шевченко відомий і невідомий» для учнів 10 класу, перегляд фільму «Таємниці генія Шевченка» для учнів 11 класу, усний журнал «Невідомий Шевченко» для учнів 9 класу, літературну вікторину «Сторінками життя Великого Кобзаря» для учнів 8 класу, віртуальну подорож «Музей Т.Г. Шевченка в Переяславі» для учнів 4 класу, вікторину «Шевченко-художник» для учнів 7 класу.

У загальноосвітній школі І-ІІ ступенів №4 провели лінійку, присвячену пам’яті Великого Кобзаря, батли з читання віршів, уривків творів Тараса Шевченка, гру «Найспритніший і найуважніший», створили сторінки в Інстаграм «Шевченко – наш сучасник».

Із цієї нагоди  у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 5 теж було організовано ряд заходів. Учителі початкових класів провели з учнями виховні години «Стежками дитинства Кобзаря», години спілкування «Шевченкова весна», конкурси виразного читання віршів «Кобзареве слово лине крізь віки». У 5-А та 5-В класі проведений урок «Тарас Шевченко – відомий і невідомий». Учні 6-Б класу переглянули відеофільм «Таємниці генія Шевченка». Учні 9-А класу презентували Шевченкове дерево і підготували вікторину «Правда чи фейк. Що ви знаєте про Тараса Шевченка». У бібліотеці оформлена тематична виставка «Тарас Шевченко – видатний поет і художник».

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6 відзначила Шевченківські дні виступом агітбригади «Шевченко-старт». Були створені літературні буклети, лепбуки за творчістю Т.Г.Шевченка. Учні школи у актовій залі переглянули кінофільм «Шевченко і Лебединщина». У закладі відбулася читацька арт-платформа «Голос Кобзаря», створили кленові дерева життя і творчості Тараса Шевченка. Знавці поезії Великого Кобзаря змагалися у літературному брейн-ринзі «Шевченкіада».

Традиційно з нагоди вшанування пам’яті Великого Українця у спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №7 відбулись Шевченківські дні. Невмирущій славі генія українського народу були присвячені тематичні години спілкування у 5-11 класах: «Незабутній Тарас Шевченко», «Ти син свого народу», «Тарас Шевченко. Погляд через століття» та ін.

«Тарас Шевченко вчора, сьогодні і завтра залишається у серцях українців прикладом любові до свого народу, Батьківщини. Він учить малих і дорослих вивчати історію рідного краю, шанувати героїв, завжди бути готовими до боротьби за щасливе майбутнє, за справедливість, за честь України-матері,» – це відзначали першокласники під час уроку-подорожі «Сторінками весни разом з Тарасом». А четвертокласники створили живу книжкову виставку «Кобзар» у кожній хаті».

У читальній залі шкільної бібліотеки оформлено тематичну виставку книжок і рефератів «Свою Україну любіть!» З метою вивчення та популяризації творчості Т. Г. Шевченка у 5-Б класі проведено кінолекторій “Слово Кобзаря”, дев’ятикласники подорожували віртуальною екскурсією «Музеї Тараса Шевченка».

Восьмикласники створили лепбук на тему “Свої і чужі про Тараса Шевченка”. Скориставшись можливостями Інтернет-сайтів, учні ознайомилися з оцінкою творчості вірного сина українського народу Тараса Шевченка видатними діячами країн світу. Максимально структурувавши отриману інформацію, спробували видати її цікаво і творчо. Учні доповнили лепбук і власними думками про творчість поета, поділилися враженнями від прочитаних віршів. Крім того, вони взяли участь у конкурсі на кращого знавця біографії та творчості Тараса Шевченка.

Учні 7-А класу створили флеш карти, дослідили багатогранність таланту Т.Г. Шевченка, з’ясували роль і значення постаті поета у розвитку української літератури. Команда учнів 7- Б класу взяла участь у флешмобі читання рядків з «Кобзаря» Тараса Шевченка. Започаткував проєкт юний український поет Данило Гайдамаха. Діти прочитали рядки поета, які стверджують, що “оживе слава України”!

Учні початкової школи залюбки взяли участь у конкурсі читців поезій Т.Шевченка, а учениця 9-А класу Марія Надь посіла ІІІ місце у міському конкурсі «Вічне слово Кобзаря». Старшокласники (10-11 класи) виявили бажання сучасно, творчо представити Тараса Шевченка молодшим школярам, створивши цікаві презентації «Шевченко крізь віки», «Уклін тобі, Кобзарю».

Заходи, організовані з нагоди 206-річчя від дня народження Кобзаря ще більше об’єднали, згуртували дружній творчий колектив педагогів та учнів школи.

З нагоди дня народження геніального митця, поета України – Тараса Григоровича Шевченка, вихованці гуртка «Юні екскурсоводи» Лебединського міського центру позашкільної освіти відвідали місцевий краєзнавчий музей. Цікаву і захоплюючу розповідь про життєвий шлях Великого Кобзаря провела для дітей науковий співробітник музею Світлана Бражніченко. Юні екскурсоводи дізнались багато нових фактів про життєву і творчу діяльність видатного сина українського народу, переглянули презентацію із картинами та малюнками митця, почули уривки із творів поета та ознайомилися із книжково-ілюстративною виставкою. І в котре переконалися, що лише вболіваючи за свою рідну мову, за свою єдину віру, за незалежність, розвиваючи творчість, культуру і науку, тобто бути справжнім патріотом своєї Батьківщини, як хотів Шевченко, Україна може подолати усі незгоди. У гуртках закладу проведені інформаційні хвилинки «Незабутній Шевченко»; вихованці гуртка «Образотворче мистецтво та ДПМ» презентували відвідувачам виставку ілюстрацій до творів Тараса Шевченка. У гуртку «Джура» проведено годину спілкування «Шевченко – символ України»,  гуртках вокального напряму ˗ виховний захід «Шевченко у піснях». «Юні журналісти» провели конкурс ессе «Шевченко – національний пророк». У творчому об’єднанні школи раннього творчого розвитку дитини «Зернятко» було проведено конкурс «Мій улюблений вірш про Т.Шевченка».

Минають роки, змінюються покоління, але слово Тараса Шевченка – живе і вічне.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *