Мистецьке коло Кричевських

Кричевські… Це прізвище давно і міцно увійшло в історію українського образотворчого мистецтва. Це найбільша в Україні династія художників, коріння якої знаходиться на Лебединщині. Це родина справжніх майстрів, митців найвищого ґатунку. Усі вони переважно живописці, а частково – архітектори,  графіки, дизайнери, художники театру і кіно.

По різному склалася їхня творча доля.Глибоко національна за духом (особливо у Василя Григоровича і Федора Григоровича Кричевських), їх творчість живилася і від французького (Микола Васильович Кричевський) і від американського (Василь Васильович  Кричевський та Катерина Василівна Кричевська – Росандіч) мистецтва.

На сьогодні Лебединська Кричевськіана нараховує понад 160 експонатів. В експозиції меморіальної кімнати «Мистецькі дивосвіти родини Кричевських», створеної ще в 2003 році, представлено 45 оригінальних творів, яких об’єднують український національний колорит, велич і могутність волелюбного духу талановитої родини.

5 березня в художньому музеї відбувся круглий стіл «Мистецьке коло Кричевських». Чудовою нагодою до нього став подарунок  благодійного фонду «Дар» з м. Київ чотирьох робіт Оксани Лінде де Очоа, онуки В.Г. Кричевського.

Художниця народилася у 1948 р. у Венесуелі. Цікаво, що спочатку пані Оксана здобула освіту в царині хімії і займалася науковою роботою. Але успадкований талант до образотворчого мистецтва дав про себе знати, і з кінця 1960-х років вона стала активною учасницею колективних та персональних виставок.

У неї є власний стиль написання картин. Сміливі експерименти художниці з різними техніками створили оригінальні й дивовижні образи: «Замаскований кіт», «Чарівні риби», «Абстрактний лі»с, яскравий різнокольоровий «Вогонь».

Учасники круглого столу – учні художнього відділення дитячої школи мистецтв (викладач Лариса Маркелова) та шанувальники творчості Кричевських поповнили свої знання про славну родину, переглянули їх творчий доробок в експозиції меморіального залу та оцінили вклад Кричевських у скарбницю не тільки українського, а й світового мистецтва.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *