Житиме мова – житиме народ

Традиційно з нагоди Міжнародного дня рідної мови у загальноосвітній школі №3 проводяться інтелектуально-пізнавальні заходи. Цьогоріч учні 9-11 класів стали відвідувачами мовної кав’ярні «Рідне слово», яку організували вчителі української мови та літератури Капран Л.О. та Щербак І.І. Учасники заходу змогли відчути смак рідного слова, адже у меню були різноманітні лінгвістичні страви: вінегрет «Поетичний», куліш «Фразеологічний», борщ традиційний український «Антисуржиковий», коктейль «Народнопісенний», салат «Словозагадковий», кавовий напій зі спеціями «Інтелектуальний», соковмісний напій «Синонімічна гармонія». Для запрошених також була запропонована гаряча страва у горщику «Пригадаймо» та квас традиційний «Приказковий».

Для відвідувачів кав’ярні учениця 9 класу Вікторія Гресь продекламувала поезію «Ой, яка чудова українська мова», а учениці 10 класу Вікторія Костенко та Анна Курлейко підготували пісенний подарунок.

Учасники заходу на символічних долоньках дружби написали побажання рідній мові.

До всіх присутніх на святі звернулася директор школи Тетяна Фролова, яка закликала берегти, ретельно вивчати і плекати українську мову.

Між учнями 7-8 класів відбувся лінгвістичний турнір «О слово рідне», який підготували вчителі української мови та літератури Кузьменко В.А. та Хоруженко Н.В. Учасники команд мали змогу розширити знання з усної народної творчості у конкурсах «Острів скарбів», під час якого поєднували частини прислів’їв і пояснювали їхнє значення, «Показуха», де відгадували фразеологізми за жестами, що демонстрували інші учні та «Скоромовка язика не ламає, а вимови навчає». Пізнавальними були конкурси «Упіймай правду», «Мовна п’ятихвилинка», «Лінгвістична розминка». Найбільше захоплення викликало завдання «Склади слово». Компетентне журі визначило кращу команду та нагородило усіх учасників солодкими подарунками. Заступник директора з виховної роботи Загребельна Т.В. відзначила цікаву гру учасників змагання.

До Міжнародного Дня мови у закладі було оформлено інформаційний осередок «Рідну мову вивчай», у якому учні могли ознайомитися з висловами про мову відомих особистостей, повторити прислів’я та приказки про слово, прочитати цікаві факти про рідну мову та поради щодо слововживання.

У бібліотеці школи діяла виставка «Рідне слово у рідній школі», де були представлені твори про мову.

Члени секції «Мовознавство» шкільного наукового товариства «Ерудит» підготували інформаційні хвилинки для учнів початкової школи.

Вивчаймо, плекаймо рідне слово кожного дня, щоб наші нащадки змогли відчувати себе частиною великого, гордого, нескореного народу.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *