Ефективність використання комунального майна територіальної громади міста Лебедина у 2019 році

Питання ефективності використання комунального майна територіальної громади міста Лебедина у 2019 році було розглянуто сьогодні під час апаратної наради. За інформацією начальника управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрія Магаляса, протягом звітного періоду рішенням 45 сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 30.01.2019№779-МР «Про передачу майна територіальної громади міста Лебедина» передано безоплатно Воскресенській релігійній громаді (парафії) м. Лебедина Сумської області Сумської єпархії Української православної церкви із комунальної власності територіальної громади міста Лебедина нежитлову будівлю (сарай) площею 45,1 кв. метра, яка була розташована на земельній ділянці, що належить Воскресенській громаді Української православної церкви м. Лебедин за адресою: вулиця Кобижча, 121,  місто Лебедин.

Рішенням 44 сесії Лебединської міської ради сьомого скликання (друге пленарне засідання) від 28.12.2019 № 769-МР «Про перелік об’єктів територіальної громади міста Лебедина, що підлягають відчуженню у 2019 році» та рішенням 48 сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 26.04.2019 №864-МР «Про внесення змін до рішення другого пленарного засідання сорок четвертої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 28.12.2018 № 769-МР «Про перелік об’єктів територіальної громади міста Лебедина, що підлягають відчуженню у 2019 році», було затверджено перелік  об’єктів, що підлягають відчуженню у 2019 році,  у кількості 4 одиниці, з них: 3  об’єкти підлягали приватизації шляхом продажу на аукціоні, 1 об’єкт – приватизації шляхом викупу.

На виконання рішення Лебединської міської ради в 2019 році продано вбудоване нежитлове приміщення, площею 137,7 кв. метра, яке розташоване за адресою: вулиця Тараса Шевченка, 69/1 «А», місто Лебедин,  шляхом викупу за ринковою вартістю, яка визначена незалежною оцінкою майна без урахування поліпшень, здійснених за час оренди приміщення, що складала 225 130 гривень, які у повному обсязі зараховані міського бюджету міста Лебедина.

Нежитлова будівля, яка розташована на вулиці Гастелло, 102 «З», місто Лебедин, через тривалу процедуру виготовлення правоустановчих документів на земельну ділянку включена до переліку об’єктів територіальної громади міста Лебедина, що підлягають відчуженню у 2020 році та буде виставлена на продаж у І кварталі 2020 року через електронний аукціон.

На решту об’єктів: квартира № 3 на вулиці Залізнична, 44 «В» і квартира № 6 на вулиці Леоніда Батютенка, 64 у місті Лебедині відсутні покупці уже кілька років.

Станом на 01.01.2020 року укладено та діє 34 договори  оренди  комунального  майна територіальної громади міста Лебедина.

За 2019 рік від  оренди  комунального  майна до міського бюджету міста Лебедина  надійшло  коштів у  сумі 197,7 тис. грн.

Станом на 01.02.2020 заборгованість за оренду комунального майна відсутня.

Протягом 2019 року укладено 1  договір оренди комунального майна, продовжено 10 договорів оренди, розірвано за згодою сторін 3 договори оренди та припинено дію одного договору у зв’язку із закінченням терміну його дії.

Із загальної кількості діючих протягом 2019 року договорів оренди, 21 – укладено зі  суб’єктами господарювання та фізичними особами, які сплачують орендну плату розраховану згідно методики, 13 – укладено із бюджетними організаціями, громадською організацією та відділом поштового  зв’язку, які сплачують орендну плату 1 гривню в рік відповідно до вимог чинного законодавства.

Відповідно до нормативних документів, затверджених Лебединською міською радою з питань оренди комунального майна договори оренди з орендарями укладаються керівниками установ та комунальних підприємств, на балансі якого перебуває орендоване  майно, а у випадку передачі в оренду майна, площею понад 200 квадратних метрів,  і власником майна.

Із загальної кількості діючих договорів оренди виконавчим комітетом Лебединської міської ради укладено 2 договори, відділом  культури та туризму – 2, управлінням  праці та соціального захисту населення – 7, відділом освіти – 7, терцентром – 1, КП «Лебединська житлово-експлуатаційна  контора» – 8, КП «Лебединське будинкоуправління  мікрорайону «Черемушки» – 4, КП «Водоканал» – 2, КП «Лебединтеплоенерго» – 1.

Відділом комунального майна і приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради постійно здійснюється контроль за нарахуванням та сплатою орендної плати за майно,  страхуванням орендованого майна, інвентаризацією  основних засобів,  які є у комунальній власності, проводиться звірка з фінансовим  управлінням Лебединської міської ради та  балансоутримувачами.

Інформація про усі майнові операції висвітлюється в газеті «Життя  Лебединщини» та на офіційному сайті Лебединської міської  ради.

Відділом комунального майна і приватизації щомісяця управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської здійснюється контроль  щодо наявності вільних об’єктів, які є у  комунальній  власності та оновлюється  реєстр  такого  майна, який щоквартально висвітлюється  в  газеті «Життя Лебединщини» та розміщується на веб-сайті  Лебединської міської  ради,  з  метою  залучення  суб’єктів господарювання до  прийняття в  оренду  або  придбання  майна.

Станом на 01.01.2020 року на балансі комунальних підприємств, самостійних управлінь, відділів Лебединської міської ради та її виконавчого комітету нараховується 43 вільних об’єктів.

Протягом 2019 року у комунальну власність територіальної громади міста Лебедина прийнято наступне майно:

  • житлові будинки на вулиці Січовій, 103, вулиці Кобижча, 161, в місті Лебедині (за  рішеннями  Лебединського районного суду);
  • об’єкти реконструкції частини скверу Павла Полуботка в місті Лебедині Сумської області загальною вартістю  2 126 000  гривень   (передані безоплатно благодійною  організацією «Благодійний Фонд імені Івана Григоровича Лозового»);
  •   меблі, комп’ютерна техніка та інше майно на  суму 44,6 тис. гривень (передано безоплатно установою «Центр розвитку місцевого самоврядування»).

За звітний період громадянами відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» приватизовано 6 квартир. До міського бюджету міста Лебедина від приватизації житла надійшло 1 560,00 гривень.

З 01.02.2020 вступає в дію новий Закон України «Про оренду державного та комунального майна», яким запроваджується процедура передачі в оренду комунального майна шляхом проведення електронних аукціонів.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *