Безпритульні тварини: хто має нести відповідальність?

Тема безпритульних тварин на вулицях міста, на жаль, лишається досить актуальною, можна навіть сказати, болючою. Втім, звідки вони там з’являються? Питання аж ніяк не риторичне, бо ж у минулому багато з них є чиїмись колишніми домашніми улюбленцями. Улюбленцями до певного часу, а тоді, як-то кажуть, потрапляючи у немилість, стають тваринами-безхатченками. Як не прикро, але факт. Чи не є така безповідальна поведінка колишніх господарів найяскравішим проявом жорстокого поводження з тваринами?

Питання зменшення кількості безпритульних тварин, а відтак, гарантування безпеки лебединців, постійно перебуває на контролі Лебединської міської ради. Одним із способів її вирішення є їх стерилізація. Ось, до прикладу, протягом 2019 року за кошти міського бюджету було стерилізовано 18 голів собак. Звичайно, це не вирішило проблеми в цілому, але навіть ці кошти можна було би використати на розвиток нашої громади, а не на усунення наслідків безвідповідального ставлення до тварин.

Нещодавно до Лебединської міської ради звернувся фізична особа-підприємець Лупальцов О.С., який надає послуги з вилову безпритульних тварин. Зокрема, у листі цього підприємця зазначається, що обсяг послуг включає вилов гуманними методами безпритульних тварин на території Замовника; транспортування і передача до КП «Центр поводження з тваринами» м.Харкова, де тваринам здійснюється стерилізація, кліпсування та щеплення проти сказу, після чого тварин повертають на місце вилову (за умови неможливості повернення на місце вилову, вони можуть залишатися у притулку з метою пошуку власників). Також зазначено, що вартість вилову та подальше утримання у притулку однієї тварини становить 1975 гривень (ПДВ не передбачено), а вартість комплексу ветеринарних послуг з поверненням на місце вилову – 2265 гривень (ПДВ не передбачено). Крім того, окремо ще додається і відшкодування транспортних послуг з Харкова і у зворотному напрямку. Варто зазначити, що на території Лебединської міської ради зараз перебуває близько 150 голів безпритульних собак.

Ну ось і порахуйте, в яку копієчку міському бюджету може влетіти вилов та стерилізація безпритульних тварин, яких, якби ми відповідальніше ставилися до власних домашніх улюбленців, могло б не бути взагалі.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *