Виконання основних напрямків підготовки і завдань цивільного захисту у місті

При виконання основних напрямків підготовки і завдань з цивільного захисту в місті протягом 2019 року говорили сьогодні під час апаратки, проведеної міським головою Олександром Бакликовим

Начальник відділу мобілізаційної, оборонної роботи та з питань надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрій Кіптенко повідомив присутнім, що у 2019 році заходи, спрямовані на виконання комплексних дій з ефективної реалізації державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, в основному виконані.

З Сумською філією ПАТ «Укртелеком» була укладена угода на експлуатаційно-технічне обслуговування системи оповіщення цивільного захисту. У 2019 році на експлуатаційно-технічне обслуговування системи оповіщення цивільного захисту були виділені кошти з міського бюджету у сумі 31 тис. 548 гривень. Відповідно до Плану основних заходів цивільного захисту Сумської області на 2019 рік, здійснювалися перевірки готовності системи оповіщення. Зауважень стосовно роботи системи оповіщення не було. З ПП «ТРК «Лебедин» (кабельне телебачення) є домовленість на передачу штабом ЦЗ та відділом мобілізаційної, оборонної роботи та з питань надзвичайних ситуацій міськвиконкому повідомлень у випадку виникнення або загрози виникненню надзвичайних ситуацій у місті через мережу кабельного телебачення. Підготовлені та закладені тексти повідомлень про загрозу найбільш вірогідних надзвичайних ситуацій на території міста, розроблені відповідні інструкції.

Так, як ТОВ «Укрлендінвест» вивезло з території підприємства ХНР аміак, то відпала необхідність в придбанні засобів радіаційного та хімічного захисту для непрацюючого населення, яке проживає у прогнозованих зонах хімічного забруднення.

Міський матеріальний резерв створено та поповнюється відповідно до затвердженої рішенням сорок сьомої сесії Лебединської міської рада сьомого скликання від 27 березня 2019 року Міської цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2019-2021 роки. На поповнення матеріальних цінностей міського матеріального резерву (згідно номенклатури) у 2019 року були заплановані кошти в сумі 15 тис. грн. Відповідно до графіку накопичення матеріальних цінностей міського матеріального резерву на 2019 рік на ці кошти придбана мотопомпа для брудної води на суму 12 тис. гривень та закуплено 100 літрів бензину. Питання «Про стан матеріального резерву для запобігання виникненню та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру» розглянуто на засіданні міської комісії з питань ТЕБ та НС 09.10.2019 року.

Міською комісією з питань ТЕБ та НС розглядалися питання, пов’язані із запобіганням надзвичайним ситуаціям при пропуску льодоходу, попередження лісових та побутових пожеж, спалахів інфекційних захворювань та інші. Проведено 13 засідань, розглянуто 27 питань. Усі рішення комісії доведені до виконавців і взяті на контроль.

У місті відпрацьована оперативно-інформаційна мережа, яка передбачає доповідь керівному складу міста службами, підприємствами, установами і організаціями всіх форм власності про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Згідно облікових документів на території міста знаходиться 19 протирадіаційних укриттів (ПРУ) загальною місткістю 3880 осіб та площею 5,9 тис. квадратних метрів. Обмежено готовими визнано 13 ПРУ, решта – 6 не готові до використання за призначенням.

У 2019 році спільно з Лебединським сектором УДСНС України в Сумській області проводилися перевірки готовності за призначенням протирадіаційних укриттів у місті. Протягом року проведено 5 перевірок ПРУ державної та комунальної форми власності та 2 перевірки приватної форми власності. Усі вони визнані обмежено готовими до використання за призначенням. Разом з житлово- експлуатаційними організаціями та відділом освіти проведені перевірки стану підвальних приміщень багатоповерхових будинків та закладів освіти, які можна пристосувати під ПРУ. Відповідно до планів проводяться ремонти фонду захисних споруд цивільного захисту.

В місцевих друкованих засобах масової інформації та на офіційному сайті Лебединської міської ради на сторінці «Цивільний захист» публікувалася інформація про місцезнаходження захисних споруд цивільного захисту на території міста Лебедина.

Сили цивільного захисту міста складаються із пожежно-рятувальної частини 18 – ДПРЧ УДСНС України в Сумській області з особовим складом 40 чол., 16 формувань цивільного захисту з особовим складом 118 чол. та спеціалізованих служб цивільного захисту з особовим складом 405 осіб.

З метою підтримання сил ЦЗ у високій готовності до виконання покладених на них завдань 14.05.2019 проведено показове спеціальне об’єктове навчання з цивільного захисту на ТОВ «Лебединське хлібоприймальне підприємство» на тему «Дії керівного складу ЦЗ, штабу ЦЗ, командирів і особового складу формувань ЦЗ ТОВ«Лебединське хлібоприймальне підприємство» при локалізації та ліквідації пожежі на зерносушилці ДСП-32», 9 комплексних об’єктових навчань, 18 комплексних об’єктових тренувань та 101 протипожежне тренування на підприємствах та організаціях міста.

На 15 потенційно небезпечних об’єктах міста проводились навчально- тренувальні заняття.

23 квітня проведено показовий День ЦЗ для учнів шкіл міста на базі ЗОШ №4 із залученням особового складу та техніки ДПРЧ – 18 УДСНС в Сумській області, також 20 травня у школах були проведені Дні ЦЗ. У ході Дня ЦЗ проведено об’єктові тренування: евакуація учнівсько-педагогічного колективу за сигналом ЦЗ у випадку надзвичайної ситуації мирного чи воєнного характеру, здійснено відпрацювання спільних дій з міськвиконкомом, ДПРЧ-18 управління ДСНС в Сумській області, службою екстреної медичної допомоги Лебединської ЦРЛ, Лебединським відділенням поліції Сумського районного відділу поліції ГУНП в Сумській області.

На підприємствах, в установах та організаціях уприміщеннях загального користування, з урахуванням особливостей виробничої діяльності, встановлені інформаційно-довідкові куточки з питань цивільного захисту.

Підготовка непрацюючого населення здійснювалася на базі 3 консультаційних пунктів при житлово-експлуатаційних організаціях, які оснащені відповідними куточками «Як діяти у надзвичайних ситуаціях» та іншими довідковими матеріалами.

Проблемні питання з безпеки життєдіяльності людини в сучасних умовах систематично висвітлюються у засобах масової інформації. Особлива увага звертається при цьому на недопущення загибелі людей на водоймах міста, запобігання нещасних випадків при користуванні газовими та електричними приладами у побуті та при знаходженні вибухонебезпечних предметів, забезпечення протипожежного захисту підприємств, дотримання санітарно- гігієнічних норм, попередженню лісових пожеж.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *