Підведені підсумки щорічної акції «16 днів проти насильства»

21 грудня у стінах виконавчого комітету Лебединської міської ради відбулося засідання координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми.

Під час засідання членами координаційної ради були підведені підсумки щорічної акції «16 днів проти насильства».

Заступник начальника управління, начальник відділу праці, сімейної та гендерної політики виконкому Лебединської міської ради Ніна Гончарова підсумувала інформацію щодо низки заходів, проведених у рамках акції. 25 листопада з нагоди Міжнародного дня проти насильства щодо жінок було проведено засідання круглого столу на тему: «Гендерна рівність – запорука гармонійного суспільства».

25 листопада на офіційному сайті Лебединської міської ради розміщена трансляція відеоролика «Розірви коло» У відеоролику «Розірви коло» демонструється, як із покоління в покоління герої передають один одному сувій, що символізує усталені виправдання насильства у формі українських прислів’їв та приказок. Такий зв’язок крізь час поколінь підкреслює вкоріненість проблеми.

27 листопада на базі Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) відбувся інформаційно-просвітницький захід «Скажи насильству – «Ні». Під час заходу головним спеціалістом відділу сімейної та гендерної політики Марією Парфило поінформовано та роз’яснено щодо ознак і форм домашнього насильства, а також детально обговорено план дій, які необхідно виконувати у випадку насильства у сім’ї. Також були роздані буклети, де вказано, куди можна звертатися для отримання додаткової інформації і допомоги.

У рамках акції «16 днів проти насильства», а також з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 2 грудня на базі Лебединського районного сектору філії державної установи «центр пробації» в Сумській області була проведена лекція на тему: «Цінуй життя». Лекція пройшла за участі Наталії Гаврилюк – фахівця із соціальної роботи Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді», головного спеціаліста УПСЗН виконкому Лебединської міської ради Марії Парфило та Анатолія Глуха – начальника Лебединського районного сектору  філії державної установи «Центр пробації» в Сумській області. Метою лекції було підвищити рівень обізнаності людей про всю небезпеку, яку несе СНІД та зробити усе можливе, щоб вберегти себе, своїх рідних та близьких від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожний дім, кожну сім’ю.

3 грудня з нагоди Міжнародного дня людей з обмеженими фізичними можливостями у приміщенні Лебединської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради було організовано та проведено засідання «круглого столу» на тему «Реалії життя та вирішення проблем осіб та дітей з особливими потребами». Під час засідання «круглого столу» усі запрошені мали можливість висловити свою думку та окреслити коло питань, які потребують першочергового вирішення.

5 грудня до Міжнародного дня волонтера УПСЗН виконкому Лебединської міської ради за участю міського голови привітали студентів-волонтерів з Лебединського медичного училища ім. професора М.І. Сітенка та Лебединського педагогічного училища ім. А.С. Макаренка за їх почесну та самовіддану працю.

6 грудня на базі Лебединського педагогічного коледжу ім. А.С.Макаренка відбувся інформаційно-просвітницький захід з нагоди Міжнародного дня боротьби з рабством під назвою «Третє тисячоліття: рабство існує» Під час заходу зі студентами коледжу була проведена гра: «ANTI TRAFFICKING». Метою заходу було надати студентській молоді детальну інформацію про явище торгівлі людьми, зовнішні та внутрішні причини виникнення цієї проблеми, про те , які права порушуються у випадку торгівлі людьми, сформувати навички безпечної поведінки та спостережливість.

Директор Лебединського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді також поінформувала присутніх про заходи щодо попередження та протидії насильству

У випадку виявлення сімей, у яких порушуються права дитини або існує загроза її життю та здоров’ю, жорстокого поводження над дитиною негайно (впродовж одного дня) інформується служба у справах дітей. Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді разом зі службою у справах дітей, представниками відділу поліції, управління праці та соціального захисту населення здійснюється протягом одного робочого дня екстрене втручання у ситуацію з метою негайного усунення або мінімізації наслідків такої ситуації.

У Лебединському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на соціальному супроводі перебуває 1 сім’я з приводу домашнього насильства. Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї,  для сім’ї, дітей та молоді в напрямку попередження насильства в сім’ї та запобігання торгівлі людьми проводиться профілактична робота в сім’ях, які перебувають на обліку в ЦСССДМ, з особами, які стоять на обліку в Лебединському РС філії ДУ «Центр пробації», серед учнівської молоді, а саме були проведені: відеолекторій «Будьте обережні! Сучасне рабство» на базі Лебединської ЗОШ І – ІІІ ст.№ 1, семінар, який проводився на базі Лебединської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості «Про запобігання та протидію домашньому насильству», відео лекторій до Всесвітнього дня боротьби із торгівлею людьми  «Торгівля людьми –  це може статись з кожним», лекція: «Насильство в сім’ї. Що потрібно знати на РС філії ДУ «Центр пробації».

У рамках проведення щорічної акції «16 днів проти насильства» в 2019 році Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї,  для сім’ї, дітей та молоді були проведені наступні заходи.

  • відеолекторій в рамках проведення акції 16 днів проти насильства : «Запобігання та протидія домашньому насильству» 18.11.2019, відеолекторій до  Дня боротьби зі СНІДом:  «Цінуй життя!» 02.12.2019 на базі  Лебединського районного сектору філії ДУ «Центр пробації»;
  • година спілкування з елементами відеолекторію «Запобігання та протидія домашньому насильству» 06.12.2019 на базі Лебединської СШ №7.

Проведення щорічної акції «16 днів проти насильства» у КЗ СОР «Лебединський педагогічний коледж імені А.С.Макаренка».

У рамках акції «16 днів проти насильства» було запропоновано для викладачів та студентів інформаційний вісник «Сім’я – це простір без насильства», який підготувала практичний психолог коледжу Олена Баль.

Міністром соціальної політики студентської держави «Олеанда» Юлією Бабак була проведена інформаційна хвилинка «Як уникнути домашнього насильства» для студентів І-ІУ курсів.

27 листопада практичним психологом Оленою Баль було проведено практичне заняття для студентів «Насильство: мовчати не треба!». В ході заняття студенти-першокурсники поглибили свої знання що до видів насильства та форм його прояву, працювали в підгрупах над розробкою порад «Як не стати жертвою насильства»,  вирішували практичні завдання та отримали інформаційні пам’ятки  «Як захистити себе від насильства».

Насильство стосовно жінок та дітей становить серйозну загрозу для розвитку суспільства, а насильство щодо жінок – одна з ключових перешкод на шляху до забезпечення гендерної рівності.

3 грудня 2019 року студенти 232 групи спеціальності «Дошкільна освіта» КЗ СОР «Лебединський педагогічний коледж імені А. С. Макаренка» та практичний психолог Олена Баль у рамках акції «16 днів проти насильства» ініціювали та провели в центрі міста Лебедина акцію «Біла стрічка». У межах акції студентами групи були виготовлені та поширені інформаційні буклети, білі стрічки як символ боротьби з насильством над жінками та викорененням насильства у сім’ї.

Зранку студенти 232 групи вишикувались у колону і вирушили до центру міста, де поширили серед мешканців Лебедина листівки та емблеми акції «Біла стрічка». Хочеться сподіватися, що люди не залишаться байдужими до проблеми насильства, адже мир та любов у сім’ї – шлях до миру та злагоди у суспільстві.

Соціальним педагогом Коваленко С.Л. була проведена година спілкування «Що таке насильство? Як себе захистити?», де студенти 1 курсів ознайомились з поняттям «насильство», видами насильства, причинами виникнення агресивної поведінки серед людей, підняли питання щодо ефективних засобів зменшення цього явища в сучасному житті молоді, розглянули способи захисту особистості в ситуації насильства.

12 грудня на базі ЦРБ у рамках акції «16 днів проти насильства» студентами 232 групи спеціальності «Дошкільна освіта», практичним психологом Оленою Баль було проведено круглий стіл для учнівської молоді ЗОШ села Московський Бобрик «Насиллю в сім’ї скажемо: ні!».

У цікавій та доступній формі студенти ознайомили учнів із основними видами та формами прояву домашнього насильства, законами, які захищають права дитини поінформували дітей про установи та організації, які можуть допомогти їм  у разі вчинення насильства з боку рідних або інших осіб.

Студенти виступали в ролі експертів (істориків, юристів, психологів), які на прикладі розв’язання конкретної ситуації показали дітям, до кого і в які установи вони можуть звернутися в разі виникнення ситуації домашнього насильства. Присутні мали можливість переглянути відео, де почули думку журналістів, які досліджували причини виникнення насильства у сім’ї.

В ході заходу діти поділилися своїми думками про те, яку сім’ю можна вважати щасливою та розташували на родинному дереві свої «рецепти» щасливої сім’ї.

Наприкінці обговорення проблеми насильства в сім’ї присутні дійшли до єдиної думки – будь-які прояви насильства над дитиною є протиправними та жодним чином не можуть бути виправданими з боку осіб, що його вчинили. Це злочин, який несе за собою кримінальну відповідальність.

У читальній залі коледжу для студентів були представлені книжкові виставки-діалог: «Не дай СНІДу шанс», «Ми за життя без насильства», Стоп булінг», «Право. Політика. Студент».

У Лебединському медичному училищі імені професора М.І. Сітенка у рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»відбувся цикл заходів. А саме: соціологічна анкета(Як почуваються в соціумі); анкета «Молодь і протиправна поведінка»; тренінг «Молодь України проти насильства»; конкурс газет «Ми – проти насильства!»; загальноучилищні батьківські збори «Модель поведінки батьків у сім’ї – модель поведінки дитини в училищі»; буклет-рекомендація «Мовчати не треба»(взаємовідносини батьків та дітей); конкурс творів «Керуй своїм життям»; батьківські збори на І-ІІ курсах «Сім’я – це простір без насильства»; проведені бесіди у групах; оформлено тематичний бібліотечний куточок; проведені тематичні зустрічі зі студентами.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *