У місті проводиться робота зі збереження, відродження та розвитку історичної і культурної спадщини

Сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, її учасниками розглядалось питання стосовно роботи зі збереження, відродження та розвитку історичної і культурної спадщини українського народу.

Начальник відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради Мальвіна Петренко зазначила, що на території міської ради на державному обліку знаходиться 46 пам’яток культурної спадщини, з них 26 – історичних, 2 монументального мистецтва, 8 – археологічних, 10 – архітектури та містобудування, 17 пам’ятників відносяться до категорії нововиявлених. Відповідно до листа Сумської обласної державної адміністрації від 07.06.02018 № 01-46/5439 «Про інвентаризацію пам’яток культурної спадщини» проведені обстеження та інвентаризація пам’яток культурної спадщини місцевого значення, виготовлено дев’ять паспортів:

  1. Пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку, пл. Соборна;
  2. Місце, де пролягала перша лінія оборони, розташування командного пункту 40 Армії (БМ-13- «Катюша»), 8-й кілометр по автодорозі Лебедин- Михайлівка;
  3. Пам’ятний знак на честь лебединців, які загинули під час Другої світової війни, Меморіал Слави «Лебедина пісня», м.Лебелин, вул. Першогвардійська;
  4. Братська могила радянських воїнів, м. Лебедин урочище Губчине;
  5. Пам’ятник двічі Герою Соціалістичної Праці Савченко М.Х., Лебединська міська рада, с. Токарі вул. Санаторна, 96;
  6. Братська могила радянських воїнів та пам’ятник воїнам-землякам, Лебединська міська рада, с. Токарі, вул. Санаторна, центр села;
  7. Автомобіль ГАЗ- АА., м. Лебедин, вул. 19 серпня, 61;
  8. Трактор «Універсал», м.Лебедин, вул. 19 серпня, 61;
  9. Братська могила радянських воїнів, серед яких поховані Влазнєв О.Л. та Назімов К.С. – Герої Радянського Союзу, м. Лебедин, вул. Сумська, 60, Мироносницьке кладовище.

Виготовлена облікова документація на 4 об’єкти культурної спадщини міста Лебедина, що не перебувають на державному обліку, відповідні документи направлені до управління культури Сумської обласної державної адміністрації:

  1. Братська могила радянських воїнів та партизанів, вул. Русіянова, 57 (Троїцьке кладовище);
  2. Братська могила радянських воїнів, вул. Покрівська, 51 (Покрівське кладовище);
  3. Могила Батютенка Л.П., який загинув в Афганістані», вул. Сумська, 60 (Мироносницьке кладовище);
  4. Могила Комісарової Т.П.., яка загинула в Афганістані», вул. Сумська, 60 (Мироносницьке кладовище).

Станом 02.12.2019 укладений один охоронний договір на архітектурну пам’ятку – Будинок колишнього повітового училища (25.05.2018), відповідно до Наказу Міністерства культури від 19.04.2019 №338 та занесений до Державного реєстру, охороннний номер №338 – См.

На виконання статтей 3, 6 Закону України «Про охорону культурної спадщини» від 08.06.2000, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2001 р. № 1768 «Про затвердження Порядку укладення охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщини», з метою проведення та забезпечення якісного і своєчасного обстеження технічного стану об’єктів культурної спадщини та Наказу відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради від 11.11.2019 створена робоча група з питань обстеження технічного стану об’єктів культурної спадщини та укладання охоронних договорів. Розроблений графік обстеження технічного стану об’єктів культурної спадщини на укладання 9 охоронних договорів на пам’ятки історії та монументального мистецтва. На 2020 рік заплановано підписання 17 охоронних договорів.

Зроблені копії 17 актів земельних ділянок на яких розташована пам’ятка архітектури Гостинний двір(торгові ряди), складений їх список та встановлені власники. Підготовлені історико – краєзнавчі статті про 9 пам’яток архітектури міста: Вознесенська церква 1849-1858, пл. Свободи, 37; Гостинний двір (торгові ряди) 1847-1856, пл. Соборна,37,38, 39, Будинок міської управи 1913-1915, пл. Соборна, 10; Миколаївська церква 1914, вул. Миколаївська, 1; Покровська церква 1863-1875, вул. Покровська, 44; Садибний будинок Щокіна-Кротова В.Є.,м. Лебедин вул. Першогвардійська, 17; Хірургічний корпус з лікарні 1910,вул. Першогвардійська; Воскресенська церква 1789, вул. Кобижча, 121; Будинок земської управи 1910, вул. Героїв Майдану, 17.

У рамках міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» розміщено фото та інформація про архітектурну пам’ятку місцевого значення Миколаївської церкви (08.09.2019).

Підготовлено історичні довідки та фотоматеріали до випуску брошури «Пам’ятники міста Лебедина Сумської області».

Протягом року проводився моніторинг стану збереження об’єктів культурної спадщини міста, організація їх візуальних оглядів. Станом на сьогодні, згідно проведеного моніторингу спеціалістом відділу культури і туризму, стан збереження пам’яток історії, монументального мистецтва та архітектури визначено як задовільний, утримуються вони у належному санітарному, протипожежному і технічному стані. Територія навколо пам’яток культурної спадщини упорядкована.

Забезпечений постійний відкритий доступ до пам’яток з метою екскурсійного огляду. За 2019 рік розроблено одинадцять екскурсійно- туристичних маршрутів з відвідуванням пам’яток культурної спадщини, загальна кількість розроблених туристичних маршрутів – 28.

За звітний період на базі Лебединського міського художнього музею ім. Б.К. Руднєва проведено 2 конференції. 06 вересня цього року до 140-річчя від дня народження Капніста Олексія Васильовича (1879-1958) за темою: «Капністи: мистецьке коло козацького роду» та 09 листопада цього року до 130-річчя з дня народження професора Стефана Андрійовича Таранушенка (1889-1976) в рамках X Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених «Пам’яткоохоронні традиції Слобожанщини. В ході підготовлені і проведені тематичні екскурсії «Лебедин-Михайлівка: слідами роду Капністів» та «Архітектурні пам’ятки Лебедина» з відвіданням пам’яток культурної спадщини краю.

Відділ культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради готує внесення змін до існуючої «Програми розвитку туризму в місті Лебедині на 2017-2021 роки». Так, у 2020 році пропонується виділити кошти на виготовлення паспортів та охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщини м. Лебедина, актів на землю, оскільки відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2001р. № 1768 «Про затвердження Порядку укладення охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщини» розробником облікової документації для об’єктів архітектури має право бути лише архітектор, що має ліцензію.

Культурна спадщина – це фундамент, на якому сьогодні стоїть національна культура, що включає пам’ятки історії, архітектури, монументального мистецтва. Ретельно збережена й належним чином представлена культурна спадщина – невмируще джерело зростання і духовного розвитку українського народу, національної самосвідомості.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *