Профілактичні заходи щодо запобігання вірусних та інфекційних захворювань серед жителів міста

Говорили сьогодні під час апаратної наради під головуванням міського голови Олександра Бакликова і про вжиті профілактичні заходи щодо запобігання вірусних та інфекційних захворювань серед жителів міста Лебедина. Зокрема, за повідомленням завідувача Лебединського міськрайонного відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» Василя Браги, протягом 10 місяців 2019 року масових інфекційних захворювань, спалахів на території міста не було допущено, зареєстровані тільки поодинокі випадки інфекційних захворювань.

У січні-квітні 2019 року зареєстровані поодинокі, не пов’язані між собою випадки кору у двох дітей, віком 4 та 17 років  та у однієї дорослої особи.

За 10 місяців 2019 року на грип та ГРВІ у Лебедині захворіло 3035 осіб, з них 1719 – діти, віком до 17 років включно (56,6%). Станом на 25.11.2019 р. від грипу щеплено 79 осіб, в т.ч. 8 медичних працівників. Щеплення проведено за рахунок власних коштів громадян та за державні кошти.

З метою попередження захворювань на кір, краснуху, дифтерію, міськрайонним відділом були направлені листи до відповідних установ із пропозицією переглянути стан щепленості працівників закладів, учнів, студентів, вихованців та підопічних. Осіб без щеплень рекомендовано направити до медичних закладів, до сімейних лікарів для проведення їм щеплень. За організацію щеплень дітей і дорослих сьогодні відповідають сімейні лікарі, згідно наказу МОЗ.

З метою ознайомлення населення міста щодо ситуації з дифтерією, у газетах «Життя Лебединщини» і «Будьмо разом» були опубліковані три статті, відповідний матеріал розміщений на офіційному сайті Лебединської міської ради.

Для попередження захворювань на грип, гострі респіраторні вірусні інфекції з тяжким перебігом та ускладненнями варто щепити групи медичного (особи з хронічними захворюваннями дихальної, серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, особи які перебувають у закладах тривалого догляду) та епідемічного ризику (персонал медичних закладів, працівників навчальних та виховних закладів, працівників сфери послуг, торгівлі, військовослужбовці) від грипу перед початком підйому захворюваності. Щеплення проти грипу проводиться за власні та за бюджетні кошти, вартість вакцини проти грипу – 250 – 350 гривень.

Як і раніш, фахівці Лебединського міськрайвідділу готові до щотижневого інформування громадян міста про стан захворюваності на ГРВІ та заходи щодо їх профілактики у навчально-виховних закладах, закладах торгівлі, громадського харчування, на транспорті, у побуті.

При ускладненні епідситуації з ГРВІ та грипу доцільним буде введення тимчасових посилених профілактичних та протиепідемічних заходів у організованих колективах.

На гострі кишкові інфекції, встановленої етіології, за 10 місяців 2019 року захворіли 26 осіб. З них – діти віком до 17 років включно – 17 осіб (65,4%). Проблемним питанням є те, що у лікувально-профілактичних закладах не використовуються тест-системи для діагностики кишкових інфекцій вірусної етіології. Через це більшість їх залишається нерозшифрованими етіологічно.

За листопад 2019 року по місту надійшли чотири термінові повідомлення по кишкових інфекціях (2 дітей і 2 дорослих), лакунарна і фолікулярні ангіни – 7 випадків, педикульозу – 3 випадки, дерматофітії – 5 випадків.

Гострі респіраторні вірусні інфекції, за тиждень – з 16 по 22 листопада, – 128 випадків, з них діти – 79, в тому числі школярі – 49. Госпіталізовано 4 дитини, про важкохворих повідомлень не надходило. Епідпоріг по місту не перевищувався.

На педикульоз станом за 10 місяців 2019 рок захворіло 20 осіб, з них діти до 17 років включно – 14 осіб (70%). Частіше педикульоз вражає дітей віком 6-14 років в організованих колективах та у сімейних вогнищах. Найбільше випадків педикульозу виявляється під час планових оглядів учнів після канікул та при зверненні до лікувальних закладів.

У зв’язку із зростанням захворюваності на педикульоз у відповідності до наказу МОЗ України №38 від 28.03.1994р. «Про організацію та проведення заходів о боротьбі з педикульозом» керівникам навчально-виховних закладів міста запропоновано збільшити кратність оглядів учнів на педикульоз, залучати до профілактичних оглядів вчителів. Обстеження осередків поодиноких випадків педикульозу проводять фахівці амбулаторій загальної практики сімейної медицини.

За 10 місяців 2019 року по місту на туберкульоз захворіло 7 дорослих осіб.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *