Працювала комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій

20 листопада відбулося робоче засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Під час роботи комісії було розглянуто питання про виконання заходів щодо захисту вразливих верств населення, надання їм допомоги, запобігання їх переохолодженню та замерзанню у зимовий період 2019-2020 років.

Директор Лебединського міського центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Сергій Яхван поінформував присутніх, що на зимовий період 2019-2020 рр. у територіальному центрі планується розробити та затвердити графік чергувань відповідальних осіб та забезпечити впродовж цього періоду чергування відповідальних осіб з питання координації роботи закладу.

Також з метою забезпечення життєдіяльності підопічних відділення соціальної допомоги вдома міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), дотримання температурного режиму в їх оселях, недопущененя випадків переохолодження, летальних випадків внаслідок переохолодження по Лебединському міському територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) планується видати наказ «Про забезпечення життєдіяльності підопічних відділення соціальної допомоги вдома міського терцентру в зимовий період 2019- 2020 рр.», яким передбачено виконання наступних заходів:

  • персональний контроль завідувача відділенням соціальної допомоги вдома та соціальних робітників щодо питання температурного режиму в оселях підопічних;
  • здійснення контролю з боку соціальних працівників за станом забезпеченості паливом підопічних із пічним опаленням;
  • щоденний моніторинг стану життєзабезпечення підопічних в холодний період 2019 – 2020 рр. за допомогою стільникового зв’язку;
  • щомісячний моніторинг стану забезпечення твердим паливом у підопічних з пічним опаленням;
  • щоденне відвідування підопічних відділення соціальними робітниками (по можливості).

З метою запобігання переохолодження, летальних випадків внаслідок переохолодження протягом зимового періоду серед бездомних громадян у відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги діє сектор обліку бездомних громадян.

Сектором обліку категорії бездомних громадян на даний період по місту не зареєстровано. При відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги створений банк одягу для даної категорії громадян. Також планується відкрити пункт обігіріву у приміщенні міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на зимовий період.

Під час обстеження житлово-побутових умов проживання підопічних відділення соціальної допомоги вдома та виявлення одиноких громадян похилого віку, інвалідів, котрі б потребували соціальних послуг з догляду вдома соціальними робітниками поводиться значна робота з виявлення категорії бездомних осіб на території міста, надання їм консультативно-роз’яснювальної інформації та допомоги.

Директор Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Кисла проінформувала, що міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводить соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги у територіальній громаді міста Лебедина. Діяльність працівників центру з даною категорією населення спрямована на:

  • раннє виявлення сімей у складних життєвих обставинах;
  • подолання чи мінімізацію складних життєвих обставин.

Загальна чисельність сімей, щодо яких надійшла інформація до центру за 10 місяців 2019 року (повідомлення, виявлені центром, самозвернення тощо) – 145. Виявлено 46 сімей в складних життєвих обставинах.

Одним із пріоритетних напрямів роботи центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є соціальний супровід сімей в складних життєвих обставинах, які не взмозі самостійно їх подолати за допомогою наявних засобів і можливостей, створення умов для самостійного розв’язання життєвих проблем, що виникають в сім’ї та повернення до повноцінного життя родини. Соціальним супроводом охоплено 15 сімей в них 29 дітей, що потребували та потребують системної, комплексної допомоги та підтримки. Серед сімей, які були охоплені соціальним супроводом переважають сім’ї таких категорій: одинока матір (батько), сім’ї, в яких є ризик соціального сирітства, сім’ї в яких є неповнолітній, який засуджений до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, сім’ї де є алкозалежні члени родини, сім’є, члени якої зазнали домашнього насильства.

Працівники центру реагують на усі повідомлення, здійснюють відвідування сімей за місцем проживання для проведення оцінки потреб у наданні соціальних послуг та обстеження матеріально-побутових умов. Під час візитів у сім’ю, увага працівників звертається на дотримання належних умов проживання сімей з дітьми, особливо в осінньо-зимовий період, а саме: наявність опалення, його стан, забезпечення дровами, обладнанням для приготування їжі, наявність продуктів харчування, сезонного одягу та взуття.

Заслухавши та обговоривши інформації директора Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Сергія Яхвана та директора Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталії Кислої щодо захисту вразливих верств населення, надання їм допомоги, запобігання їх переохолодженню та замерзанню у зимовий період 2019-2020 років, – комісія вирішила наступне.

Лебединському міському територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг):

1) здійснювати щоденний моніторинг стану забезпечення життєдіяльності підопічних міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг);

2) активізувати роботу серед соціальних робітників відділення соціальної допомоги по виявленню безхатьків та громадян, котрі потребують певної натуральної та консультативної допомоги;

3) продовжити роботу  щодо захисту вразливих верств населення, надання їм допомоги, запобігання їх переохолодженню та замерзанню у зимовий період, приділивши при цьому особливу увагу виявленню самотніх людей похилого віку, з визначенням проблемних питань з медичного обслуговування, опалення помешкань, забезпечення продуктами харчування та здійсненню персонального нагляду за поодинокими людьми. У разі необхідності (недостатнє забезпечення теплом одиноких престарілих громадян) забезпечити їх направлення до інтернатних установ та комунального некомерційного підприємства «Лебединська центральна районна лікарня імені лікаря К.О.Зільберника Лебединської районної ради».

Лебединському міському центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснювати щоденний моніторинг за дотриманням належних умов проживання сімей з дітьми, які знаходяться на соціальному супроводі.

Керівникам підприємств, установ та організацій незалежно від підпорядкування і форми власності, на яких утворені пункти обігріву:

1) забезпечити функціонування пунктів обігріву в опалювальних приміщеннях;

2) обладнати ці пункти усім необхідним для обігріву людей та надання першої медичної допомоги.

Головному лікарю комунального некомерційного підприємства «Лебединська центральна районна лікарня імені лікаря К.О.Зільберника Лебединської районної ради» забезпечити надання медичної допомоги людям, які постраждали внаслідок переохолодження та організувати роз’яснювальну роботу серед населення з питань запобігання таким випадкам.

Начальнику Лебединського відділення Сумського районного відділу поліції ГУНП України в Сумській області під час патрулювання вулиць міста працівниками поліції виявляти людей, які потребують допомоги, і доставляти їх до пунктів обігріву та до комунального некомерційного підприємства «Лебединська центральна районна лікарня імені лікаря К.О.Зільберника Лебединської районної ради».

Начальнику Лебединського районного сектору Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області забезпечити проведення подвірних обходів приватних будинків по перевірці стану протипожежної безпеки та надання допомоги з усунення порушень в помешканнях мало захищених громадян (самотніх престарілих осіб, інвалідів, багатодітних, малозабезпечених сімей).

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *