Стан фінансово-бюджетної дисципліни

Питання стану фінансово-бюджетної дисципліни обговорювалося сьогодні під час апаратної наради під головуванням міського голови Олександра Бакликова.

Начальник фінансового управління  Лебединської міської ради Людмила Чичина зазначила, що протягом 2019 року в місті проводилася робота, спрямована на реалізацію державної політики у фінансовій сфері з метою забезпечення належного рівня фінансово-бюджетної дисципліни, посилення контролю за додержанням законодавства з фінансових питань, економним витрачанням бюджетних коштів.

З метою раціонального та ефективного використання бюджетних коштів, розроблені та затверджені розпорядженням міського голови від 15.03.2019 року №56-ОД, заходи щодо ефективного використання коштів міського бюджету у 2019 році. Заходами передбачено:

  • не прийняття необґрунтованих рішень щодо збільшення чисельності працівників підприємств, установ та організацій, що використовують кошти міського бюджету;
  • перегляду діючих міських цільових програм щодо уточнення строків, обсягів і джерел фінансування відповідно до реальних можливостей міського бюджету;
  • розроблення та затвердження планів заходів енергозбереження із забезпеченням зменшення витрат на оплату комунальних послуг та енергоносіїв;
  • проведення заходів щодо недопущення утворення кредиторської заборгованості та зменшення обсягу дебіторської заборгованості;
  • обмеження використання коштів на проведення заходів з відзначення ювілейних заходів та святкувань;
  • забезпечення внутрішнього контролю за повнотою надходжень коштів до міського бюджету, а також взяття бюджетних зобов’язань та витрачання коштів головними розпорядниками коштів та розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня.

З метою вдосконалення організаційної роботи у сфері здійснення внутрішнього контролю, розпорядженням міського голови від 05.07.2017 року № 98-ОД з урахуванням змін, затверджених розпорядженням міського голови від 03.05.2018№71-ОД, затверджені заходи щодо посилення внутрішнього контролю за використанням бюджетних коштів та комунального майна, про виконання яких головні розпорядники коштів зобов’язані інформувати фінансове управління Лебединської міської ради щоквартально.

За результатами роботи 10 місяців 2019 року до міського бюджету, враховуючи міжбюджетні трансферти, надійшло 189 608,1 тис. гривень, що забезпечило виконання затвердженого планового показника на 81,7%. До загального фонду бюджету, із врахуванням трансфертів, надійшло 180 750,7 тис. гривень, що становить 80,7% до річного плану. Надходження власних доходів до загального фонду міського бюджету забезпечено в сумі 61 506,5 тис. гривень, що становить 83,1% до річного плану. У звітному періоді до спеціального фонду бюджету міста надійшло 8 8857,4 тис. гривень.

За 9 місяців 2019 року в бюджетних установах міста проведено 15 зовнішніх перевірок, а саме: 26.02.2019 та 27.02.2019 у школах №6, №7 та 15.03.2019 у школі №3 та центрі позашкільної освіти відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради – Лебединським районним сектором Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Сумській області щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Управлінням Пенсійного фонду України в Сумській області проведено 8 перевірок щодо достовірності та обґрунтованості відомостей для призначення пенсій в централізованій бухгалтерії відділу освіти, порушень при проведенні перевірок не встановлено. Управлінням патрульної поліції в Сумській області 16.04.2019 року та 28.08.2019 року проведено перевірки експлуатаційного стану утримання вуличної мережі м. Лебедина.

Працівниками фінансового управління проведено 43 перевірки правильності складання кошторисів бюджетних установ, що фінансуються з міського бюджету та 4 перевірки правильності складання кошторисів бюджетних установ, що фінансуються з обласного бюджету.

Головними розпорядниками коштів міського бюджету здійснюється внутрішній контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів. Соціальним інспектором управління праці та соціального захисту населення проводились перевірки правильності призначення соціальних допомог та цільового використання бюджетних коштів. За 9 місяців 2019 року було складено 1342 акти обстеження, з них по виплаті допомоги сім’ям з дітьми – 772, наданню житлових субсидії – 570. Крім того, направлено 3624 запити в інші установи, перевірено 419 справ. Виявлено порушень на суму 1271,2 тис.гривень, у т.ч. по виплаті допомоги сім’ям з дітьми на суму 812,6 тис.гривень, по субсидіям – 458,6 тис.гривень. Відшкодовано до бюджету коштів на суму 211,1 тис.гривень, у т.ч. по виплаті допомоги сім’ям з дітьми на суму 27,3 тис.гривень, по субсидіям – 183,8 тис.гривень.

Головними розпорядниками коштів здійснюється постійний моніторинг публічних закупівель в системі Рrоzоrrо, що створює можливості для ефективнішого використання бюджетних коштів.

З метою наповнення доходної частини міського бюджету укладено 4 договори оренди земельних ділянок, з чого отримано 15,6 тис.гривень. Щомісячно проводиться аналіз податкового боргу за результатами якого було проведено 4 засідання комісії по погашенню податкового боргу, погашено борг на суму 65,9 тис.гривень.

Протягом звітного періоду було проведено 3 засідання тимчасової комісії з погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат), 6 засідань міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. На засіданнях проводилася роз’яснювальна робота щодо чинного законодавства.

З метою підвищення професійного рівня працівниками фінансового управління надається методична допомога працівникам бухгалтерських служб бюджетних установ в частині складання звітів, паспортів, проведення оцінки бюджетних програм.

Серед поточних питань, які обговорювалися під час апаратної наради, було і питання важливості вакцинації проти дифтерії.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *