Чому варто вакцинуватися від дифтерії

Цьогоріч в Україні було зафіксовано 20 випадків дифтерії, з них – 18 у жовтні. 5 хворих з діагнозом “дифтерія” зареєстровано у Закарпатській області, 2 випадки в Києві та 1 випадок в Тернопільській області. Ще 10 осіб в Закарпатській області є носіями інфекції.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період хвороби — 3-10 днів. Джерелом інфекції є хвора людина або носій Corynebacterium diphtheriae, яка виділяє токсин.  Токсин блокує синтез білка в клітинах, в результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям.

Ускладнення від дифтерії можуть включати:

  • блокування дихальних шляхів
  • інфекційно-токсичний шок
  • пошкодження серцевого м’язу (міокардит)
  • ураження нервової системи
  • легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).

Хворіють на дифтерію не щеплені або не ревакциновані люди. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і запобігти розвитку небезпечних ускладнень – вакцинація  дітей, згідно з календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація дорослих (кожні 10 років).

Дітям роблять щеплення вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом ревакцинацію проводять у 6 років вакциною АДП, наступну у 16 років — АДП-М.

Дорослі ж повинні ревакцинуватися (вакцинуватися повторно) кожні 10 років. Тобто, якщо востаннє ви робили щеплення у 16, то першу ревакцинацію слід зробити в 26 років, другу – у 36 і так далі.

Вакцинація вже за декілька років не гарантує захисту від інфікування та захворювання, але захворювання у правильно щеплених буде перебігати набагато легше, ніж у тих, хто не має щеплень. Тому так важливо вчасно проводити як вакцинацію, так і ревакцинацію.

МОЗ України наголошує, що в усіх областях є безоплатні та якісні вакцини. Щеплення від дифтерії можна отримати звернувшись до педіатра, терапевта чи сімейного лікаря, з яким у вас укладена декларація.

Нагадуємо, що 1991-1998 роках в Україні була епідемія дифтерії. Причиною був вкрай низький рівень вакцинації дітей та ревакцинації дорослих. Тоді захворіли 20 тисяч людей, 696 пацієнтів померли.

Не наражайте на небезпеку себе і своє оточення, вчасно вакцинуйтеся!

Матеріал наданий Лебединським міськрайонним відділом ДУ «Сумський ОЛЦ МОЗ України».

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *