Лебединці долучилися до акції «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності»

Як відомо, День української писемності та мови щорічно відзначається в нашій державі 9 листопада з 1997 року. «Мова – душа нації» – під таким гаслом в усіх школах міста проведені заходи, присвячені Дню української писемності. Учні усіх загальноосвітніх шкіл міста долучилися до щорічної акції «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності».

Зранку у загальноосвітній школі № 3 члени наукового шкільного товариства «Ерудит» провели інформаційні хвилинки «З історії виникнення української писемності» (для 5-7 класів), «Петро Яцик – відомий меценат» (для 8-9 класів). У фойє школи розміщений інформаційний куточок «Дізнайся більше про рідну мову», де учні могли прочитати цікаві факти про українську мову, побачити світлини перших українських книг, порівняти сучасний і кириличний алфавіт.

Учні 8-11 класів взяли участь у написанні радіодиктанту національної єдності.

Власне самому конкурсу передувало свято «О рідна мово, скарбе мій». Учні читали вірші про рідну мову, пригадували прислів’я, приказки, вислови відомих людей. Звучали пісні про мову, про Україну. З вітальним словом до учасників свята звернулася заступник директора з виховної роботи Тетяна Загребельна та побажала найкращих результатів під час виконання конкурсних робіт. У бібліотеці  організовано тематичну виставку «До витоків нашої писемності». Члени шкільного самоврядування підготували стіннівку «9 листопада – День української писемності».

Учні загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів №4 також долучилися до написання XIX Всеукраїнського диктанту національної єдності. Коли диктант пишуть на уроках чи на іспитах, головне – грамотність і відсутність помилок. Але сьогодні ця акція має іншу мету – згуртуватися усім тим, хто знає і шанує українську мову. Приємно, що кількість людей, які беруть участь у написанні диктанту єдності щороку збільшується.

Цьогоріч до написання радіодиктанту долучилися 36 учнів 5-9 класів. Радіодиктант мав назву “Від бересту – до «цифри»” і був присвячений 95-річчю Українського радіо. Традиційно, текст підготував і прочитав в ефірі доцент Київського університету імені Грінченка мовознавець Олександр Авраменко.

У загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №5 напередодні свята було заплановано і проведено цілу низку заходів. День розпочався із загальношкільної лінійки. Перший урок – виховна година на тему «Солов’їну, барвінкову, колосисту – на віки—українську рідну мову в дар мені дали батьки». На другому уроці  учителі української мови та літератури разом з істориками та учнями 10 класу досліджували відомості про походження, розвиток і сьогодення української мови. Урок пройшов із застосуванням новітніх методів навчання, а саме прийому Фішбоун та методу «Шість капелюхів».

Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності. Учні  та вчителі  школи  також взяли участь у цьому диктанті та  перевірили  свої знання.

Наступний  загальношкільний захід – проведення І етапу XX  Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. Як відомо, за останні роки кількість його учасників досягла 5 мільйонів людей з-понад 20 країн світу. Конкурс має на меті виховання поваги до традицій українського народу в молодих людей. День був змістовним та насиченим.

До написання Всеукраїнського диктанту цього річ долучилися 77 учнів  8-11 класів учні та 7 педагогів загальноосвітньої школи № 6.

Доброю традицією, приуроченою  Дню української писемности і мови  у спеціалізованій школі №7 стало проведення тематичного предметного тижня. Його урочисте відкриття відбулось на загальношкільній  лінійці, у ході якої семикласники ознайомили з історією свята усіх присутніх та закликали  шанувати рідну мову. Олена Тараспольська, учитель української мови та літератури, запросила школярів узяти участь у тематичних заходах.

Одинадцятикласники підготували “живу” газету і запропонували  бажаючим долучитися до обговорення нового українського правопису. Учні 5 -их класів змагалися в інтелектуальній грі знавців «Мова моя калинова», вони продемонстрували свої знання та вміння з рідної мови.  Конкурс кросвордів на мовну тематику “Розділи мовознавства” визначив найрозумніших учнів 7-8  класів. Конкурсно- розважальна програма ” Мова – колиска мого народу” об єднала  шанувальників рідної мови. Разом із своїми вихованцями Людмила Утка  запросила  учнів та вчителів школи, батьків на виставу за мотивами відомого твору “Кайдашева сім’я ” І.Нечуя-Левицького. Дух юнацького завзяття  акторів – учнів 10-го та 6-го класів театру захопив глядачів одразу!

У рамках тижня учні, учителі взяли участь у написанні XIX Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Затамувавши подих, усі слухали текст «Від бересту до цифри» та відтворювали його, аби довести, що правила орфографії та пунктуації – їхні вірні друзі. Відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко наголосив, що у тексті диктанту зустрінуться слова на нові правила правопису української мови. 

Завершенням тижня стала традиційна участь здобувачів освіти  у І (шкільному) етапі  XVІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

Долучилися до написання диктанту і представники громадськості міста, зокрема, перевіряла свої знання української мови і представник Лебединського осередку «Спортивного клубу інвалідів «Фенікс» Тетяна Чуйко.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *