Вуличні урни не призначені для викидання домашнього сміття!

Чомусь так склалося, що у Лебедині мешканці частенько викидають свої домашні відходи у маленькі смітники, розташовані на вулицях. Втім, вуличні урни аж ніяк для цього не призначені, а тому, як наслідок, постійно переповнені.

Для того, щоб позбуватися свого сміття цивілізовано, мешканці міста мали б укладати договори з комунальним підприємством «Комбінат благоустрою» виконавчого комітету Лебединської міської ради, яке визнано на конкурсних засадах надавачем відповідних послуг. Зрозуміло, що урни – на кожному кроці, а тому легше кинути пакет із сміттям десь по дорозі, аніж заплатити по тарифу – 8,26 гривень з людини на місяць. Спеціалізована машина комунального підприємства, відповідно до графіку, забирає побутові відходи безпосередньо від двору абонента. Погодьтесь, що 8,26 гривень в місяць – це не «дуже великі кошти», що є «непід’ємними» для кожного мешканця міста.

Таким чином, урни для сміття заповнюються дуже швидко, а звільняють їх від сміття лише раз на добу. Тому хочемо нагадати лебединцям, що сміттєві урни вздовж вулиць не призначені для викидання домашніх побутових відходів. Вулиці обладнані урнами для сміття, яке з’являється у процесі пересування містом: недопалків, обгорток від цукерок, талончиків із громадського транспорту, пачок з-під цигарок, використаних серветок тощо. Крім цього, у побутовому смітті, як правило, є рештки їжі. Цим самим мешканці міста сприяють перебуванню на центральних вулицях безпритульних собак. У пошуках рештків їжі, тварини розтягують сміття по вулицях і тротуарах.

Комунальним підприємством «Комбінат благоустрою» виконавчого комітету Лебединської міської ради» протягом десяти місяців 2019 року виконано 280 рейсів з прибирання урн від сміття. Середня вартість одного рейсу коштувала міському бюджету 5 133,2 гривень (а це – зарплата працівників комунального підприємства, вартість пального, вартість захоронення відходів). За умови, коли мешканці міста усвідомлять, що урни на вулицях міста – не контейнери для збору твердих побутових відходів і позбавлятися побутових відходів необхідно відповідно до Закону України «Про відходи», кількість рейсів з вивезення сміття з урн можливо зменшити втричі, що зекономить близько 958 198,0  гривень міського бюджету щорічно. Ці кошти можна було б використати на ремонт близько 305 погонних метрів доріг (при ширині дороги 7 метрів) або облаштування 1064 погонних метри  тротуару (тротуарна плитка, ширина тротуару 1,54 метри) або на інші необхідні для міста заходи.

Відповідно до статті 35-1 Закону України «Про відходи», власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, здійснюють оплату таких послуг та забезпечують роздільне збирання твердих побутових відходів.

Збирання та вивезення побутових відходів у межах певної території здійснюються юридичною особою, яка уповноважена на це органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, спеціально обладнаними для цього транспортними засобами. До джерел утворення побутових відходів стаття 1 даного Закону відносить об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки).

Згідно з п. 1 ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов’язується укладати договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. До категорії споживачів вищевказаний Закон відносить фізичних та юридичних осіб, які отримують житлово-комунальні послуги.

Згідно з ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів тягне за собою накладення штрафу – від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн); громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.). Тобто, відсутність договору на вивезення побутових відходів у фізичної, юридичної особи, підприємця є порушенням Законів «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів» та «Правил благоустрою території міста Лебедина та населених пунктів, підпорядкованих міській раді» і тягне за собою адміністративну відповідальність.

У понеділок зранку власник цієї автівки – «зразковий громадянин» викинув 2 пакети своїх домашніх побутових відходів в урну біля зупинки «Педколедж». Це сміття уже чекали місцеві собаки, тож через півгодини воно було розтягнуто по всій вулиці. (До речі, сміття з даної урни працівники комунального підприємства прибрали близько шостої години ранку, а фото зроблено о восьмій ранку.)

Інформація надана управлінням житлово-комунального господарства.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *