День визволення України від нацистських загарбників

Сьогодні в Україні День вшанування пам’яті загиблих з нагоди 75-річниці вигнання нацистських окупантів з України. Зранку представники влади міста на чолі з міським головою Олександром Бакликовим хвилиною мовчання та покладанням квітів до Меморіалу Слави вшанували пам’ять усіх, хто віддав життя, звільняючи територію нашої країни від нацистських окупантів.

Цикл заходів, присвячених Дню визволення України від нацистських загарбників відбувся у навчальних закладах міста.

28  жовтня виповнюється 75 років від дня визволення України від німецько-фашистських загарбників, тож сьогодні учні 6-А класу загальноосвітньої школи №1 (класний керівник Н.М. Логвиненко)  відвідали ветерана бойових дій – Раїсу Юхимівну Безуглу, адже, вона була бійцем 3-ї танкової армії Першого Українського фронту під командуванням маршала бронетанкових військ Павла Рибалка і особисто захищала рідну землю під час Другої світової війни. Діти привітали ветерана квітами, дізналися про життєвий і військовий  шлях Раїси Юхимівни та подякували їй за подвиг ціною власного здоров’я, за визволення України від німецько-фашистських загарбників.

Після гостин у ветерана діти здійснили марш-похід містом, відвідавши Меморіальний комплекс у сквері Воїнської слави та Меморіал Слави «Лебедина пісня». Учні поклали квіти до пам’ятників, вшановуючи пам’ять загиблих воїнів.

Молоде покоління може впевнено стверджувати, що  вони пам’ятають усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів у Другій світовій війні. У серці кожного жива пам’ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в Другій світовій війні.

 

Крім цього, у загальноосвітній школі №1 для учнів 9-х класів учитель історії Гульнара Рева провела історичний марафон “Україна в роки Другої Світової війни”. Діти з цікавістю заслухали важливу інформацію про перебіг тих далеких подій. А для учнів 11 класу учитель правознавства Ірина Тимошенко провела засідання дебатного клубу “Друга світова війна у суспільній свідомості українського народу”.

У шкільній бібліотеці загальноосвітньої школи №3 організовано виставку літератури, присвяченої подіям 1941-1945 років «Вони захищали рідну землю». А для учнів 7 класу було проведено урок мужності «Україна у роки Другої світової війни». Учні ознайомилися з трагічними сторінками Другої світової, згадали подвиги дідів і прадідів, людей своєї землі, які відстояли її незалежність і волю. Вчитель історії Ольга Шиян наголосила на важливості сприймання уроків минулого серцем, щоб пам’ятати вічно, якою ціною здобуто перемогу в цій війні.

Учасники шкільного військово-патріотичного клубу «Пам’ять» (керівник Шиян О.М.) відвідали ветерана Другої світової війни, військового льотчика Михайла Логвиненка. Учні привітали учасника бойових дій квітами та солодощами. Михайло Іванович розповів дітям про свій бойовий та життєвий шлях та про надзвичайні пригоди льотчика, який не раз бував на крок від смерті. На закінчення зустрічі учні побажали ветерану міцного здоров’я та довгих років життя, а він учням – досягнень у навчанні.

Під час Другої світової війни саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від фашизму. У стінах загальноосвітньої школи № 4 у кожному класі відбулися виховні години, під час яких діти згадали та вшанували героїв.

З нагоди річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників у загальноосвітній школі № 5 було організовано низку заходів. Учителі початкових класів провели з учнями виховні години, зокрема, у 3-А класі – «Цих героїчних днів не згасне слава», у 4-А класі – «Війна така далека і близька». Історичні хвилини «Україна в полум’ї війни», «Допоки пам’ять в серці не згасає». Учні 10-го класу долучились до історико-літературного дослідження «Шляхами подвигу і слави наших дідів і прадідів», у бібліотеці оформлена тематична виставка «Подвиг, що залишиться у віках», у читальному залі організована інформаційна викладка літератури.

 

З метою вшанування подвигу українського народу у боротьбі за свободу, увічнення пам’яті загиблих у Другій світовій війні, належного відзначення у 2019 році 75-ї річниці вигнання нацистів з України у спеціалізованій школі №7 було проведено учнями 10-го класу інформаційний вісник «28 жовтня – День вигнання нацистських окупантів» та учнями 9 – А класу виховну годину на тему «Тих днів у пам’яті не стерти і сьогодні».

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *