Захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Питання захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування розглядалося сьогодні під час апаратної наради. Заступник міського голови Олена Кірєєва поінформувала учасників апаратної наради, що відповідно до чинного законодавства, виконавчий комітет Лебединської міської ради, як орган опіки та піклування забезпечує дотримання державних гарантій та реалізацію прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Безпосереднє ведення справ та координація діяльності щодо забезпечення захисту прав дітей, покладається на службу у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Діюча нормативно-правова база розроблена таким чином, що служба у справах дітей фактично є координатором, організатором процесів забезпечення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На первинному обліку в службі у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради станом на 01.10.2019 перебуває 50 дітей. З них – 10 дітей-сиріт, 40 – дітей, позбавлених батьківського піклування. Проживають у сім’ях опікунів та піклувальників – 23, у прийомних сім’ях перебуває 12 дітей, 6 дітей перебуває у дитячих будинках сімейного типу, 9 – виховуються у дитячих державних закладах.

За період з початку року на первинний облік поставлено 7 дітей, з них – 6 дітей, позбавлених батьківського піклування, мати яких була позбавлена батьківських прав та одна дитина-сирота, у зв’язку зі смертю матері.

На території Лебединської міської ради функціонує чотири прийомних сім’ї та один дитячий будинок сімейного типу, у яких виховуються 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, як з місцевого первинного обліку, так із первинних обліків інших районів.

Служба у справах дітей здійснює контроль за умовами утримання та виховання дітей у прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного типу.

Щорічно службою у справах дітей, на основі інформації, що подається працівником центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, вихователем дошкільного закладу або класним керівником загальноосвітнього закладу, сімейним лікарем, дільничним інспектором складається звіт про стан утримання та виховання дітей, які виховуються в дитячому будинку сімейного типу та прийомних сім’ях.

Служба у справах дітей разом із центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснює контроль за умовами утримання, навчання, виховання дитини, над якою встановлено опіку, піклування шляхом відвідування родини, раз у півріччя проводяться перевірки виконання опікунами/піклувальниками своїх обов’язків. У наявності акти обстеження умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, висновки про стан здоров’я дітей, звіти опікунів про використання коштів, інформація працівника уповноваженого підрозділу органу внутрішніх справ про захист прав та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Службою у справах дітей здійснюється контроль за своєчасною виплатою державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною». Заборгованість з цього виду допомоги відсутня.

Питання захисту майнових і житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування постійно перебуває на контролі служби у справах дітей. Службою здійснюється облік нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які на кінець звітного періоду знаходились на первинному обліку, 23 мають житло, яке належить їм на праві користування, 6 – власності, у 13 дітей житло відсутнє. З загальної кількості дітей які мають право користування житлом – у 8 житло не придатне для проживання, у 2 – потребує капітального ремонту, у 4 – поліпшення житлових умов, у зв’язку із незабезпеченістю загальною площею на одну особу.

На виконання Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», службою ведеться та постійно поновлюється облік нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку. Вживаються заходи щодо встановлення опіки над нерухомим майном дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та збереження їх права на користування житлом. Копії цих розпорядчих документів зберігаються у особових справах дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

З метою захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, службою у справах дітей ведеться контроль за постановкою на квартирний облік цієї категорії дітей.

Питання щодо соціального захисту дітей, реалізації права дітей на здоровий розвиток та сімейне виховання, захист житлових та майнових прав, попередження безпритульності та бездоглядності серед дитячого населення міста розглядаються на засіданнях комісії з питань захисту прав дитини.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *