Вивчали питання створення органів самоорганізації населення

Сьогодні у стінах виконавчого  комітету Лебединської міської ради відбулося спільне засідання громадських рад, які діють при виконавчому комітеті Лебединської міської ради та при Лебединській районній державній адміністрації. Ідея провести спільний захід виникла у зв’язку з тим, що на запрошення представників громадськості до міста завітали Ігор Рекун – голова правління ГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення «Сумщина» та представник ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення” – Сергій Гапуніч, керівник консультаційно-навчального пункту Сумського РЦ,  заступник голови ГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення «Сумщина». Гості з Сум провели навчальний семінар для представників громадських організацій міста і району з приводу створення органів самоорганізації населення (далі ОСН) та які переваги має ОСН, якими повноваженнями наділені ОСН і як конкретно це впливає на підвищення рівня комфорту проживання жителів міста або району.

Присутні на засіданні представники влади міста – міський голова Олександр Бакликов та району – тимчасово виконуюча обов’язки голови Лебединської районної державної адміністрації Оксана Лихина перед початком семінару побажали учасникам успіхів та продуктивної роботи. Також Олександр Миколайович підкреслив важливість плідної співпраці громадськості та влади, налагодження конструктивного діалогу задля вирішення будь-яких питань у напрямку поліпшення умов проживання лебединців, розвитку, розбудови нашого краю. А також висловив сподівання, що у нашому місті активніше будуть створюватися ОСНи, з якими можна буде більш продуктивно співпрацювати.

Слід зазначити, що ще у березні 2016 року сесією Лебединської міської ради було затверджене Положення щодо створення та діяльності органів самоорганізації населення. Відповідно до цього Положення, в місті існує 3 вуличні комітети. Це комітети по вулицям: Троїцька; Ватутіна, Чубинського і Гагаріна; Кричевського та Ломоносова.

Під час семінару Сергій Гапуніч  детально розповів представникам громадськості про правову основу створення і діяльності ОСН, законодавчі обґрунтування та правові можливості діяльності ОСН в Україні, поточні та перспективні напрямки роботи ОСН і ресурсних центрів (РЦ). Говорили також і про порівняльні можливості актуальної роботи ОСН і ОСББ, організацію ефективної роботи ОСН, мобілізацію громад, взаємодію ОСН з органами влади, іншими громадськими об’єднаннями для поліпшення умов життя на своїй території, можливості та роль ОСН і Ресурсних центрів у співпраці з місцевими громадами, як громадськість може брати участь в процесах реформування місцевого самоврядування.

Ігор Рекун розповів про ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення”, його мету, цілі діяльності, заходи, напрацювання. А також детально поінформував про Ресурсні центри – їх структуру, досвід по Україні, досягнення і кращі практики та напрацювання, майбутнє і перспективи, можливості та роль ОСН і РЦ у співпраці з місцевими громадами.

Під час тематичної дискусії представники громадських організацій ставили питання гостям з приводу механізмів створення ОСН, чи можна створивши, до прикладу, вуличний комітет, вирішити питання вуличного освітлення, вивезення сміття та іншого. На всі питання представники громадських рад отримали вичерпні відповіді. Зокрема і щодо того, що створення ОСН має ініціюватися самими мешканцями певного будинку, вулиці чи кварталу. Також Сергій Гапуніч наголосив на тому, що з людьми потрібно працювати, детально пояснювати їм, яку користь вони матимуть від створення чи то вуличного, чи будинкового або квартального комітету.

Доволі гостро обговорювалося питання щодо створення об’єднаної територіальної громади на території міста і району. Зокрема, представники громадськості цікавилися, чому вона не створюється. Представник районної влади Оксана Лихина висловила думку про те, що сільські ради не мають бажання об’єднуватися у ОТГ, а також про те, що Лебединська міська рада мала би ініціювати це об’єднання. Міський голова Олександр Бакликов зауважив, що перш за все, треба дотримуватися чинного законодавства, відповідно до якого сільські ради ініцюють приєднання до міст обласного значення. Також міський голова зауважив, що Лебединська міська рада надає та готова повсякчас надавати консультаційну допомогу сільським радам у питанні механізму приєднання до Лебедина, а також готова взяти на себе підготовку повного пакету документів, який потім сільській раді треба буде лише затвердити сесією.

Наприкінці семінару представники громадських організацій спланували провести наступне засідання у жовтні та обговорити на ньому низку важливих питань

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *